Ca în fiecare an, UrbanEye aduce în faţa publicului filme despre oraşe, clădiri sau comunităţi. Dacă orașele/mediul în care trăim au fost întotdeauna în schimbare, viteza cu care se întâmplă acum este fără precedent. În acest context, tema centrală a acestei ediții este „Transform” și propune o reflecție asupra ceea ce se întâmplă în jurul nostru, dar totodată și un apel la acțiune.
Filmele din selecția UrbanEye pentru ediția din 2022 investighează transformările unor orașe generate de gentrificare, turism sau migrație, chestionând ale cui sunt orașele și cine poate locui în ele. Alte secțiuni din festival au în centru nevoia de conservare a patrimoniului arhitectural recent, portrete de arhitecți și artiști, iar o secțiune specială este dedicată filmelor de arhivă despre București. Pentru cei care își doresc să vizioneze filme online, UrbanEye va pune la dispoziție o selecție din festival, în perioada 16-20 noiembrie.
Pe lângă filmele prezentate și discuțiile cu regizorii și arhitecții invitați în festival, UrbanEye propune anul acesta câteva tururi ghidate ale unor clădiri de patrimoniu ce nu se află în mod curent în circuitul cultural al Bucureștiului, precum și evenimente pentru copii și tineri: ateliere de explorare urbană prin film, ateliere de film pentru liceeni și un spectacol pentru copii.
Întreaga selecţie de filme se va regăsi pe www.UrbanEye.ro iar biletele pot fi achiziţionate de pe www.Eventbook.ro. Pentru evenimentul de pe Facebook, click aici.
Parteneri: Asociația Vira, Asociația de-a arhitectura, Universitatea Spiru Haret, Kinedok,
Partneri media: Radio Guerrilla, Revista Zeppelin, Cărturești
Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al Asociaţiei ARTA în Dialog, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul Arhitecturii și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul „Programului București afectiv 2022”.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro
***
UrbanEye este o platformă de idei care, pornind de la legătura dintre film şi oraş, deschide discuţia despre locurile în care trăim. Fiind o sursă inepuizabilă de istorii, oraşul este, încă de la apariţia cinematografiei, subiectul sau cadrul interogărilor regizorale. În acelaşi timp, cinematografia contribuie semnificativ la conturarea percepţiei noastre asupra mediului construit. De aceea, UrbanEye se dezvoltă în mai multe direcţii: Festivalul de Film UrbanEye, organizat anual, şi Serile de Film cu UrbanEye, organizate în ţară, de-a lungul anului.
Leave a Reply