UrbanEye Film Festival are loc între 9 și 13 noiembrie și propune în acest an o selecție de filme despre transformarea orașelor. Pornind de la tema transformării pentru această ediție a festivalului, UrbanEye aduce o secțiune specială care prezintă 100 de ani de plimbări prin București în 21 de filme de arhivă. Festivalul a lansat și campania „10 pentru București” în care a invitat ONG-uri și instituții să își prezinte perspectivele despre transformarea orașului.
100 de ani de plimbări în București în 21 de filme de arhivă
În cadrul UrbanEye din acest an, o secțiune specială a festivalului este dedicată filmelor de arhivă despre București. Aproape o sută de ani din istoria capitalei sunt cuprinși în 21 de filme propuse de retrospectivă de către curatorii Ana Szel și Andrei Rus.
„Prin intermediul unor filme de ficțiune, documentare de montaj, filme-eseu, buletine de știri, filme coregrafice, filme experimentale ce au în centru Bucureștiul, programul încearcă nu doar să restituie un oraș aflat într-un continuu proces de schimbare, în funcție de politicile regimurilor care s-au succedat la conducere, ci și fațete diferite ale acestuia, așa cum s-au reflectat ele, în timp, prin viziunile unor cineaști mai mult sau mai puțin cunoscuți.” (Ana Szel și Andrei Rus)
Cele 21 de filme de arhivă sunt prezentate în cadrul a 5 programe de difuzare, care vor rula la Cinema Elvire Popesco și Apollo 111, între 10-13 noiembrie.
Întreaga selecţie de filme din Festivalul de Film UrbanEye se regăsește pe www.UrbanEye.ro.
Biletele pot fi achiziţionate de pe www.Eventbook.ro. Pentru evenimentul de pe Facebook, click aici.
10 pentru București
Reprezentanți din 10 ong-uri și instituțiii care contribuie la o dezvoltare sănătoasă a Bucureștiului au răspuns pentru UrbanEye la întrebări despre ce consideră că funcționează și ce nu, ce este de păstrat, ce este de schimbat și cum poate fi mai bine, în cadrul campaniei 10 pentru București.
Descoperi pe site-ul UrbanEye perspective despre transformarea orașului de la următoarele organizații și instituții: AMAIS, ARCEN, BAZA, Centrul Național al Dansului București, Centrul FILIA, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, Greenpeace, Nod Makerspace, Street Delivery și Studio Basar.
Viziunile prezentate în campania 10 pentru București sunt cât se poate de diverse dar, în mod organic, ideile despre oraș s-au strâns în jurul a cât îl iubim, ce îl face special, cât e al nostru și câte dintre toate acestea pornesc de la relația cu noi înșine, locuitorii.
Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociaţiei ARTA în dialog, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul Arhitecturii și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul „Programului București afectiv 2022”.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro
Parteneri: Institutul Francez, Asociația Vira, Asociația de-a arhitectura, Universitatea Spiru Haret, Kinedok
***
UrbanEye este o platformă de idei care, pornind de la legătura dintre film şi oraş, deschide discuţia despre locurile în care trăim. Fiind o sursă inepuizabilă de istorii, oraşul este, încă de la apariţia cinematografiei, subiectul sau cadrul interogărilor regizorale. În acelaşi timp, cinematografia contribuie semnificativ la conturarea percepţiei noastre asupra mediului construit. De aceea, UrbanEye se dezvoltă în mai multe direcţii: Festivalul de Film UrbanEye, organizat anual, şi Serile de Film cu UrbanEye, organizate în ţară, de-a lungul anului.
Leave a Reply