Galeria neconvențională Celula de Artă continuă își continuă demersul de a se multiplica și de a cuceri privitorii prin arta pe care o curatoriază, expune și susține, în spațiile proprii sau în cele prietene, cu o serie de evenimente până la finalul lunii octombrie ce propun publicului un mix eclectic de tehnici, tematici și forme de expresie ce îmbogățesc aceeași comunitate.
Pe 20 octombrie, de la ora 18:00, într-unul dintre spațiile partenere ale Celulei de Artă, Art Safe, are loc vernisajul expoziției omagiale “Neverseen”, ce prezintă o retrospectivă a artistului Matei Chintilă printr-o selecție de lucrări, dar și de fotografii care celebrează viața și moștenirea artistului. Evoluția sa artistică începe în perioada copilăriei în România comunistă, continuă cu anii tinereții în Germania și este completată de influența cubismului, preluată de la tatăl său, Spiru Chintilă. Picturi, desene, precum și litografii din cele 12 capitole ilustrate în cartea Rhapsodie în Bluff pot fi admirate pentru prima dată în Galeria Art Safe (str. Băiculești nr. 29, în incinta Combinatului Fondului Plastic), ocazie cu care se comemorează 2 ani de la dispariția artistului.
Până pe 22 octombrie, publicul mai are ocazia să exploreze cea de-a treia ediție KOMPUS, o expoziție neconvențională de grup în cadrul Galeriei A33, ce include o serie de tineri artiști care au expus în Celula de Artă. Grupul KOMPUS este un colectiv de artiști înființat în 2021, alcătuit din studenți și absolvenți ai Universității Naționale de Arte din București, sub îndrumarea lect. univ. dr. George Moscal, care își propun să promoveze arta în toate formele ei și să ofere tinerilor artiști o platformă pentru exprimarea liberă a ideilor și gândurilor lor prin creație.
Temele și subiectele abordate în creațiile acestor artiști sunt la fel de complexe și de variate precum sunt ei înșiși. De la explorarea legăturilor profunde dintre om și animal, introspecție, moarte, iubire, natură efemeră, antistudiu, individualitate și până la conexiunea dintre spațiul interior și cel exterior, expoziția oferă o panoramă cuprinzătoare a vieții și condiției umane prin lentila artei. Accesul la expoziție se poate face prin programare în prealabil, pe pagina de Facebook sau Instagram a grupului.
Microstagiunea de teatru „Lunea la pod” continuă seria de evenimente care va continua până pe 13 noiembrie, cu premiera unui spectacol de lectură și vernisajul unei expoziții curatoriată de Celula de Artă în fiecare zi de luni. Tot până pe 22 octombrie se va putea vedea în micro-galeria din Pod expoziția Perpetuum Creation, a artistei Andreea-Eliza Petrov care, prin lucrările ei provoacă deopotrivă privitorul la introspecție, dar și percepția asupra lucrărilor de artă, care ne așteptăm să se păstreze sub aceeași formă ca la început, pentru totdeauna. Ea aduce în discuție caracterul de permanentă schimbare al lucrurilor și, implicit, al artei. Lucrările ei se află într-o constantă metamorfoză prin deconstrucția fizică, intenționată, “distrugerea” fiind îmbrățișată ca forță creatoare.
„Lunea la pod” este o inițiativă formulată de un grup de tineri actori, proaspăt absolvenți, pentru a oferi un spațiu de creație și vizibilitate artiștilor emergenți, printr-o serie de evenimente teatrale și culturale, găzduite de Teatrul Pod. Celula de Artă se alătură acestui demers cu câte un vernisaj deosebit iar următoarele sunt programate pe datele de 23 octombrie – expoziție Ioana Ruse și 30 octombrie – expoziție Adina Botezatu.
Până la final de lună, expoziția “desertar | Tomagraph feat. Șerban Mihalache,” organizată împreună cu Daravere Concept Store, va continua să fie deschisă publicului la Celula de Artă din B-dul Carol, nr. 53. Această expoziție explorează conceptul de „desertarizare”, scoțând operele literare și artistice din sertarele personale ale autorilor și aducându-le în fața publicului.
Tomagraph | Ana Toma este artist vizual cu preocupări în zona graficii, instalației, fotografiei și scenografiei, editor al Casei de Editură Max Blecher și al Revistei „Poesis Internațional”. Din 2008, se implică în organizarea unor evenimente cu profil cultural, cel mai cunoscut fiind Clubul de Lectură Institutul Blecher. Instalațiile ei au alcătuit expoziții personale la Fundația TRIADE din Timișoara, Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, Diptych Art Space (București) și „Casa cu Lei” din Bistrița.
Daravere concept store este gândit ca o expoziție colectivă curatoriată de Ana Toma, Anca Chimoiu și Claudiu Komartin. Micul magazin de cadouri culturale este amenajat cu sertare recondiționate, purtătoare de memorie. Ideea amenajării cu sertare a pornit, desigur, de la o instalație inspirată din câteva versuri. Magazinul este și un showroom neconvențional de poezie, un loc de întâlnire al scriitorilor și al artiștilor în general cu publicul, un loc care adună pasiuni culturale comune.
Tot până la finalul lunii octombrie mai poate fi vizitată în vitrina pop-up de la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106) și expoziția Nostalgic Delights a artistei Dani Marie (Dana Maria Olteanu), ce își va purta privitorii printr-o lume plină de culoare și senzualitate și îi invită să intre în universul estival al artistei, unde momentele petrecute la mare sau la piscină devin o celebrare a feminității, voluptății, senzualității și sexualității. Aici, Dani explorează și sugerează clipe de distracție, râsete, flirt și seducție, momente încărcate cu dinamică erotică și entuziasm pentru noutate. Picturile ei, în care lipsesc personajele în două din cele trei lucrări, oferă privitorilor libertatea de a-și lăsa imaginația să zboare. Dar nostalgia însoțește aceste momente, știind că timpul petrecut în astfel de împrejurări nu poate fi reprodus la nesfârșit. Prin arta ei, Dani Marie încearcă să captureze și să conserve aceste clipe efemere, oferindu-le șansa de a trăi veșnic într-o pictură. Toate acestea au loc în preajma apei, un simbol puternic al emoției și oglindă a sufletului nostru.
Dani Marie este o artistă vizuală autodidactă și multidisciplinară, apreciată pentru operele sale pline de viață și vibrant colorate. Inspirată de mișcarea Pop Art, Dani își aduce în creații energia, îndrăzneala și dragostea pentru culori vii. Lucrările sale se concentrează pe captarea frumuseții și liniștii peisajelor naturale, în special a mării, dar și a piscinelor și a grădinilor pline de culoare. Prin picturile ei, dă viață acestor subiecte, realizând o fuziune armonioasă între natură și experiența umană. De asemenea, artistă dorește să exploreze dinamica erotică umană, lăsând loc imaginației privitorilor prin atmosfera senzuală și seducătoare creată în lucrările sale.
Celula de Artă a debutat în 2017 ca un spațiu cu deschidere stradală, care și-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; și în acest context, nemaiexistând o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.
Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră, în spațiul-vitrină de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal. Cu o prezență de peste 5 ani pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut aproape 180 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri). Începând cu anul 2022, Celula de Artă și-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window în cadrul programului Feat. Kulterra, ce găzduiește ”artă în vizită”, dar și la Galeria Verticală din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21), la ArtSafe, singurul depozit profesional și autorizat de artă și obiecte de colecție din România și la Palatul Bragadiru, grație sprijinului oferit de Bulevart.
Leave a Reply