Astăzi, în cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică M100, au fost anunțate cele 10 orașe selectate în cadrul Apelului de proiecte M100 pentru 10 Orașe din România, parte a Misiunii UE 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic, Brașovul fiind unul dintre cele care vor beneficia de sprijin pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2035.
Prezent la acest eveniment, primarul George Scripcaru a subliniat că selectarea Brașovului între orașele care vor beneficia de această asistență implică un angajament ferm al orașului nostru către o comunitate adaptată așteptărilor actuale, în care neutralitatea climatică ocupă unul dintre primele locuri în agenda publică.
„Selectarea Brașovului între orașele care vor beneficia de sprijin în următorii ani în cadrul inițiativei M100 ne responsabilizează pe toți, atât decidenții, cât și pe fiecare brașovean, astfel încât în 2035 să putem atinge țintele pe care ni le-am propus, iar Brașovul să fie un oraș sustenabil, cu un aer cât mai curat, un oraș pentru cetățeni. Cred că este unul dintre momentele importante care definesc viitorul unei comunități pentru următorii ani, iar faptul că un juriu internațional, format din profesioniști renumiți din diverse domenii relevante – urbanism, neutralitate climatică sau dezvoltarea durabilă – au selectat orașul nostru este încă o confirmare a potențialului pe care Brașovul îl are”, a declarat primarul George Scripcaru.
Alături de Brașov au mai fost selectate în cadrul acestei inițiative: Alba Iulia, Bistrița, Brașov, București, Buzău, Constanța, Iași, Oradea, Reșița și Timișoara. Ele vor fi sprijinite pentru a-și reduce emisiile de carbon până în 2035 și pentru a se transforma în orașe smart, verzi și prietenoase cu locuitorii lor.
Cele 10 se alătură astfel celor trei orașe din România care au pornit deja în cursa spre neutralitate climatică – Cluj Napoca, București sector 2 și Suceava fiind selectate în Misiunea Europeană „100 de orașe inteligente și neutre climatic” și care au făcut deja pași importanți spre tranziția verde. Misiunea M100 este o misiune-oglindă a celei europene și își propune să replice la nivel național politicile europene și să ajute și alte orașe românești să atingă țintele de reducere a emisiilor de carbon asumate la nivel național prin Pactul Verde European.
În perioada următoare, cele 10 orașe vor dezvolta cu ajutorul consultanților din echipa M100 Climate City Contracts, un model de plan de acțiune dezvoltat la nivel european care să le ajute să identifice soluțiile individuale pe care trebuie să le implementeze pentru a deveni neutre climatic. Ulterior, prin intermediul M100, orașele vor putea aplica pentru finanțări pentru a implementa acțiunile din planurile dezvoltate în domenii precum: energie verde, sustenabilitate și mobilitate smart, economie circulară, guvernanță verde etc. Cele 10 orașe vor învăța, de asemenea, din experiența celor trei orașe deja incluse în Misiunea Europeană și vor putea deveni, la rândul lor, exemple de bună practică pentru alte orașe românești.
Hub-ul M100, proiect național prin care România își propune să sprijine orașele românești în tranziția lor verde a anunțat – în cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică M100, ce are loc la București, în perioada 29-30 octombrie la Mina Museum – cele 10 orașe selectate în Misiunea M100. Acestea vor primi în următorii ani sprijin în dezvoltarea planurilor de neutralitate climatică și vor fi finanțate pentru a implementa acțiuni care să le ajute în tranziția verde. Cele 10 orașe au fost alese de către un juriu internațional format din specialiști în urbanism și dezvoltare urbană, în cadrul unei competiții desfășurate în perioada iunie-septembrie 2024.
Forumul pentru Neutralitate Climatică M100, care se desfășoară în zilele de 29 și 30 octombrie, la București, la Mina Museum, este o inițiativă unică în România, care reunește pentru prima dată primari ai orașelor selectate, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și ai Guvernului, miniștri, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiții, ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Net Zero Cities, Dark Matter Lab, alături de reprezentanți ai sectorului neguvernamental, academic și privat, precum și experți independenți sub o temă comună: susținerea orașelor românești în tranziția către neutralitate climatică.
În acest context, Forumul pentru Neutralitate Climatică M100 oferă, timp de două zile, o platformă de dialog pentru identificarea de soluții și oportunități de finanțare, deschide dezbateri și prezintă exemple de bune practici prin studii de caz din orașele românești dar și cele partenere din Norvegia și Islanda: Stavanger, Trondheim și Reykjavik.
Forumul pentru Neutralitate Climatică M100 este organizat sub egida Hub-ului Național M100, coordonat la nivel interministerial, și face parte din proiectul “Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building,” finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene în cadrul Fondului pentru Relații Bilaterale, și implementat sub egida HUB-ului M100, prin UEFISCDI în calitate de operator de programe în parteneriat cu Urbanize Hub – Asociația Institutul pentru Dezvoltare Locală, Ordinul Arhitecților din România (OAR), Norwegian University of Science and Technology(NTNU), Nordic Edge și RANNIS – Icelandic Center of Research.
Foto: Primăria Brașov
Leave a Reply