Reprezentanții Asociației 15 Noiembrie 1987 și primarul Allen Coliban au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, calendarul evenimentelor care marchează 36 de ani de la revolta brașovenilor împotriva regimului comunist.
În dimineața zilei de 15 noiembrie 1987, muncitorii de la întreprinderea de autocamioane, urmați de alți brașoveni, au ieșit în stradă. Început inițial ca un protest al angajaților de la ,,Steagul Roșu” împotriva conducerii întreprinderii din cauza reducerii salariilor, acest protest s-a transformat într-o revoltă împotriva regimului politic, care a așezat Brașovul și România pe harta luptei împotriva comunismului din Europa de Est.
„Întotdeauna le explic copiilor, când merg în școli, cât de important este cuvântul, libertatea, modul de exprimare, argumentele. Noi nu am avut parte de așa ceva: în toată copilăria noastră și în adolescență ni s-a spus ce trebuie să facem, cum să facem, de ce trebuie să facem lucrurile astea. Iar noi am vrut să scăpăm de povara acestor greutăți. Libertatea de exprimare consider că este una dintre cele mai mari valori ale omului. La asta se adaugă dreptul de a te mișca liber și de a face ceea ce crezi tu, bineînțeles, cu respectarea legilor. Sunt bucuros că sunt brașovean și de câte ori merg și acum, după atâția ani de zile ei zic «Măi, ce revoltă ați făcut voi acolo în ‘87!». Deci și acum, după atât timp oamenii încă ne iubesc, ne stimează, ne apreciază pentru ceea ce am făcut, pentru că le-am creat acest viitor, posibilitatea de a se mișca, de a se dezvolta, de a-și educa copiii în libertate. De asta sunt foarte mândru de ceea ce am făcut în ’87 și cinstim cum se cuvine ziua de 15 Noiembrie. Suntem onorați că reprezentanții Consiliului Local, împreună cu primarul Brașovului, domnul Allen Coliban, ne comemorează”, a spus Dănuț Iacob, prim vicepreședintele Asociației 15 Noiembrie 1987.
Pentru a marca acest important moment pentru istoria Brașovului și a României și pentru a-i cinsti pe cei care au avut atunci curajul să se lupte cu un întreg sistem represiv, Primăria Brașov, împreună cu Asociația 15 Noiembrie 1987, cu sprijinul Federației Române de Triatlon va organiza, începând cu 12 noiembrie, o serie de evenimente comemorative, inclusiv sportive.
„15 Noiembrie 1987 este un reper important în istoria și în trecutul revoluționar al Brașovului, în acest filon al unui oraș revoluționar și un filon cu care ne mândrim. Și este important pentru că, pe măsură ce ne îndepărtăm, calendaristic vorbind, de acel moment, avem tot mai mulți cetățeni, tot mai mulți locuitori, care, fiind tineri, nu înțeleg însemnătatea adevărată a acelui moment. Și este cu atât mai important să păstrăm memoria vie a eroismului și a curajului pe care acești oameni l-au avut – mă refer la muncitorii care au ieșit în stradă în 15 Noiembrie 1987 – și să marcăm aceste evenimente atât cu tradiționalul cros popular, cel mai mare și unul dintre cele mai vechi din România, dar totodată și cu evenimente care să trezească și să aducă la cunoștința semenilor noștri importanța acestui moment. Mă bucur că și în acest an vom avea la Cinematograful Astra proiecția filmului «Doi ani prea devreme» și este o invitație adresată în primul rând tinerilor, pentru a înțelege mai bine în ce vremuri am trăit cu toții atunci”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.
Seria de evenimente debutează duminică, 12 noiembrie, cu cea de-a 34-a ediție a Crosului 15 Noiembrie, care se adresează sportivilor amatori, completat de Campionatul Național de Duatlon Sprint și de Trikids, un concurs tot de duatlon, destinat copiilor între 6-15 ani.
Organizarea acestui eveniment sportiv este realizată cu sprijinul Federației Române de Triatlon.
„În primul rând sunt onorat să facem parte din acest proiect. Vom aduce la start, la Campionatul Național de Duatlon, cei mai buni triatloniști din România, iar faptul că putem să facem, după atâția ani, o competiție de duatlon și o competiție de trikids – o competiție specifică triatlonului, dar pentru copii – în Brașov, pentru noi este extraordinar. Pentru că, în continuare, considerăm că Brașovul are un potențial de dezvoltare sportiv imens, probabil mai mare decât toate orașele din țară, având în vedere relieful și infrastructura. Este și pentru noi o premieră să facem parte dintr-un proiect comemorativ și nu cred că o să dezamăgim. Avem foarte multă experiență și putem să o punem în slujba Brașovului”, a precizat Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon.
În mod tradițional, Crosul 15 Noiembrie urmează traseul parcurs de manifestanții revoltei anticomuniste din 15 Noiembrie 1987. Timp de 32 de ediții, crosul a avut plecarea din fața fostei uzine „Steagu’ Roșu“ (Autocamioane Brașov) și sosirea în zona Prefecturii Brașov. De la măsurătoarea oficială din 2018, pentru a atinge distanța de 5 km, traseul va pleca din uzină, exact din fața Secției 440, cea în care a fost aprinsă scânteia revoltei anticomuniste.
Traseul Crosului 15 Noiembrie va fi următorul: Parcul Industrial Roman – Strada Poienelor – Calea București, până la sensul giratoriu cu str. Toamnei – b-dul 15 Noiembrie (Biserica de Lemn – Hidromecanica – Tribunalul Brașov – Spitalul CFR – Sala Patria – Teatrul Sică Alexandrescu) – b-dul Eroilor, cu sosirea la Modarom.
Până în prezent 700 de participanți s-au înscris deja la proba de cros, la care se adaugă Ștafeta elevilor, Cursa familiilor și Crosul fotoliilor rulante.
Anul acesta, pe lângă tradiționalul cros popular, evenimentul va mai include Campionatul Național de Duatlon Sprint și Trikids, concurs de duatlon destinat copiilor între 6-15 ani.
Cei care doresc să participe la acest eveniment sportiv se mai pot înscrie on-line, după crearea unui cont, până în data de 8 noiembrie 2023.
Seria de evenimente va continua în 15 noiembrie cu un ceremonial religios la monumentul dedicat revoltei din 1987, urmată de un dineu oficial la Centrul Cultural Apollonia pentru înmânarea titlurilor de cetățeni de onoare celor trei membri ai Asociației 15 Noiembrie 1987, Aureliu Bejenariu, Iulianna Biro și Sebastian Ciorășteanu, care, la propunerea primarului Allen Coliban, au primit această demnitate la ultima ședință a Consiliului Local.
Tot Centrul Cultural Apollonia va găzdui, începând cu 10 noiembrie, și expoziția de fotografie a revoltei de la 15 Noiembrie 1987, iar în zona dintre magazinul Star și Modarom va fi o altă expoziție de fotografie, cu istoria crosului popular în cele 33 de ediții de până acum.
În 11 și 15 noiembrie, brașovenii și turiștii sunt invitați la cinematograful Astra să urmărească filmul documentar ,,Brașov 1987 – Doi ani prea devreme”, în regia lui Liviu Tofan.
Ca în fiecare an, Primăria Brașov susține financiar evenimentele dedicate marcării acestui moment, suma alocată fiind de 144.806 lei.
Foto: Primăria Brașov
Leave a Reply