Au trecut aproape doi ani de când Asociația Visum a depus la Primăria Brașov propunerea de pietonalizare a spațiului folosit ca parcare de pe strada Piața Sfatului, nr. 27. Astăzi vedem primele rezultate, odată cu propunerea de denumire a acestei piețe de către Asociația Amural și partenerii săi.
La acea vreme, iulie 2018, Asociația Visum propunea un proiect pilot pe perioada unei săptămâni, timp în care să fie aplicate anumite măsuri caracteristice mobilității urbane. Printre ele era și recâștigarea valorii acestei piețe prin scoaterea parcărilor și deschiderea accesului pietonal către După Ziduri.
Această realizare este un câștig pentru Brașov și mă bucur că Primăria Brașov a acceptat să facă acest proiect, pentru că este un proiect de punere în valoare a moștenirii cultural-istorice. Și tot în acest sens vine și propunerea Asociației Amural de a numi această piață Brassaï, după fotograful brașovean, Gyula Halász, care își semna lucrările cu pseudonimul Brassaï (ce se traduce Din Brașov / Brașoveanul).
Propunerea ca piața să poarte numele Brassaï este făcută de Asociația Amural alături de Centrul Multicultural al Universității Transilvania și Consorțiul Cultural Corona, iar mesajul lor se adresează atât autorităților cât și brașovenilor: „În aceste zile se reconectează Piața Sfatului cu aleea După Ziduri însoțită de desființarea parcării. Se revine astfel la o variantă mai veche a amenajării. Odată cu această conectare se reface un spațiu public, o piațetă, dar și accesul către un turn medieval al cetății.
Având în vedere nevoia de recuperare a elitelor culturale, istoria multietnică a orașului, necesitatea promovării lucrărilor marelui fotograf în Brașovul natal și proximitatea cu viitorul Parc Cultural După Ziduri propunem ca numele noii piețe să fie Piața Brassaï.
Supranumit L’Oeil de Paris (Ochiul Parisului) pentru iconicele fotografii nocturne ale Parisului, Gyula Halász a fost prietenul și portretistul unora dintre cei mai mari artiști ai vremii – Pablo Picasso, Henri Matisse, Salvador Dali, Alberto Giacometti, Henry Miller etc.
Fotograf, pictor, sculptor, cineast, publicist, Gyula Halász a fost poate cel mai renumit artist vizual născut în Brașov. Dovada că nu s-a despărțit de orașul natal este pseudonimul sub care semna lucrările – Brassaï – ce se traduce Din Brașov / Brașoveanul.”
Și nu uitați de propunerea pentru realizarea Parcului Cultural După Ziduri, pe care o puteți vota.
Parc Cultural După Ziduri, un proiect educat de punere în valoare a zonei După Ziduri
Sursa foto: Asociația Amural
Leave a Reply