Fundația Comunitară Brașov alături de Cartier Coresi și de partenerul instituțional, Primăria Municipiului Brașov, organizează a douăsprezecea ediție a Brașov Heroes, un program de atragere de fonduri pentru 15 cauze din comunitatea locală.
Brașov Heroes înseamnă o campanie de fundraising desfășurată pe durata a 3 luni, ce culminează pe 15 iunie 2025 cu un eveniment sportiv filantropic, cursa cu obstacole a comunității, în zona Lacului Noua.
În cele 11 ediții Brașov Heroes organizate până acum, Fundația a strâns fonduri și a acordat finanțări în valoare de 1.917.977 de lei pentru 121 proiecte locale din ariile: social, sănătate, educație, cultură, protecția animalelor și a mediului.
O comunitate unită, un Bine pentru toți cei care au nevoie
La fel ca în ultimii ani, focusul Brașov Heroes rămâne pe creșterea spiritului de colaborare din comunitate. Brașov Heroes ediția a douăsprezecea este despre activarea comunității pentru Binele pe care îl pot face împreună ONG-urile și grupurile de inițiativă, oamenii activi cu idei transformatoare și donatorii individuali, companiile private și partenerii instituționali.
Brașov Heroes nu este o cursă de alergare pe asfalt, nu este un maraton, ci este mai ales despre scopul pentru care brașovenii aleg să alerge, este despre cauzele pentru care ei aleargă și donează. Brașov Heroes #12 presupune activarea comunității pentru un Bine mai mare și celebrează modul prin care sunt posibile susținerea, dezvoltarea, conectarea și cooperarea în mod real în comunitate. Participarea este deschisă pentru toată lumea, nu este nevoie ca alergătorii să fie sportivi de performanță. Este nevoie doar să-și dorească să facă bine susținând unul dintre proiectele înscrise în cursă, să se distreze în aer liber, cu prietenii, cu familia sau cu echipa de colegi de la birou. Brașov Heroes ediția #12 îi încurajează pe toți brașovenii, dar și pe turiștii care iubesc acest oraș, să se înscrie începând de astăzi în această activare a Binelui pentru a crea schimbare pozitivă în comunitate.

Ce înseamnă programul Brașov Heroes anul acesta?
15 organizaţii locale au propus cauze care transformă în mai bine viața beneficiarilor, iar alergătorii și donatorii îi susțin prin înscrierile și donațiile lor. Ambasadorii cauzelor organizează propriile campanii de strângere de fonduri, iar alergătorii își mobilizează prietenii pentru a dona pentru proiectul susţinut, devin astfel alergători ambasadori. Orice alergător care se înscrie poate alege să devină ambasador dacă este gata să accepte provocarea de a strânge un buget de minim 500 lei pentru cauza în care crede. Cei care vor atinge obiectivul stabilit vor primi pe lângă bucuria faptei lor bune și de impact pentru comunitatea din care fac parte, un număr de alergător special, auriu, pe care îl vor purta în cadrul cursei.
La Cursa pentru Familii sunt încurajate să participe alături de însoțitori și persoanele cu dizabilități și să parcurgă cei 4 km în zona Lacului Noua. Este deja a patra ediție la care participă persoane nevăzătoare sau cu diverse alte dizabilități însoțite de oameni dornici să facă o dublă faptă bună.
Există și un alt mod de implicare pentru oamenii care nu se află pe 15 iunie în Brașov. În perioada 9-15 iunie, are loc Brașov Heroes Week, o cursă individuală, pe care oamenii o pot realiza indiferent de locul în care se află, reușind să devină și ei, astfel, eroi de Brașov de oriunde din lume.
Cauzele comunitare de anul acesta reunesc 6 organizații cu vechime în participarea la Brașov Heroes (aflate la cel puțin a treia participare) și 9 organizații mai noi (aflate la prima sau la a doua participare), care împreună își vor pune amprenta în comunitățile din care fac parte și care si-au propus proiecte relevante și ambițioase.
Iată care sunt cele 15 cauze pentru care brașovenii și toți cei care își doresc să susțină Brașovul sunt invitați să doneze până pe 30 iunie sau să alerge pe 15 iunie, alegând una dintre cursele pregătite de organizatori.
1. „Pawternity” propus de Asociația Care for Dogs
„Schimbarea este una profundă pentru adăpostul nostru, mai multe spații pentru pui înseamnă mai puțin stres din partea noastră pentru a găsi soluții atunci când găsim pui abandonați, înseamnă mai multă siguranță pentru ei astfel încât să nu existe riscul de a se îmbolnăvi, înseamnă mai multe vieți salvate. Nu știu cum simțiți voi, dar nouă ne plac până la lacrimi happy end-urile, iar construirea a încă 8 carantine ar însemna un un start bun, sănătos și fericit pentru încă 500 de cățeluși pe an.”
2. „Viitori campioni la Casa Bună” propus de Asociația Casa Bună Filiala Sânpetru
„Ne dorim să aducem un antrenor de atletism pentru a organiza sesiuni de antrenament regulate. Antrenorul va lucra nu doar la dezvoltarea abilităților sportive, ci și la educația nutrițională și la promovarea unui stil de viață sănătos.
Am ales atletismul deoarece știm că este un sport iubit de copii și nu necesită o infrastructură complexă pentru a fi practicat. Antrenamentele se vor desfășura pe terenul din curtea școlii gimnaziale din Sânpetru și pe dealul Lempeș, un cadru perfect pentru dezvoltarea abilităților de alergare.”
3. „After School Grow and Know Dumbrăvița” propus de Asociația Grow and Know
„Programul de After School Grow and Know propune o soluție integrată pentru a sprijini copiii din Dumbrăvița să recupereze lacunele educaționale și să-și dezvolte abilitățile academice și emoționale. Creăm un mediu plăcut de învățare, combinând educația formală cu activități practice, învățare prin joacă, astfel încât copiii să-și recapete încrederea în sine și să evite excluziunea școlară. Prin continuarea programului de la școală cu încă 2,5 ore în fiecare zi, în care cei mici au parte de sprijin în rezolvarea temelor, dar și de interacțiuni pozitive, joacă și o masa caldă într-un spațiu sigur, reducem riscul de abandon școlar.”
4. „Pași spre vindecare” propus de Asociația ALMA
„Scopul proiectului constă în creșterea calității vieții pacientului oncologic și diabetic prin oferirea gratuită de terapii de recuperare costisitoare pentru care nu există decontare prin Casa de Asigurări de Sănătate.
Gradul de recuperare, parțială sau totală a nervilor lezați depinde foarte mult de momentul în care se încep terapiile fizice.”
5. „Adolescenți mai puternici în lupta cu bullying-ul și dependențele – continuare” propus de Asociația Educația Te Salvează
„Ca urmare a implementării proiectului în mediul urban, în trei școli din Brașov și al webinariilor susținute, un număr foarte mare de profesori au dorit să replicăm proiectul la clasa lor, ceea ce pentru noi semnifică aprecierea calității și schimbării aduse în viețile tinerilor și cadrelor didactice. Această apreciere reiese și din feedback-urile transmise din partea beneficiarilor. Ne dorim creșterea nivelului de educație, în mediul rural – aproape de orașul Brașov, prin prisma accesului facil la substanțe interzise, privind tematicile prin aplicarea instrumentelor, tehnicilor în cadrul atelierelor.”
6. „Wishes` bus – Microbuzul de îndeplinit dorințe” propus de Asociația EduBuzz
„O piesă de teatru, un concert la Operă sau la Filarmonică, un film la cinema, o expoziție interactivă? Sau o excursie la munte, într-un parc tematic, în alte comunități sau doar o ieșire în afara satului să cunoască lumea de dincolo de sat?
Nu sunt doar simple activități. Sunt dorințe.
Sunt doar câteva dintre dorințele copiilor din Augustin care știu că există o lume mai mare pe care doresc să o cunoască și la care nu au acces.
Dorim să putem asigura copiilor un transport facil, sigur și în timp util. Un mijloc de transport care să scurteze timpul și să facilitezul accesul în locuri mai greu de ajuns sau la ore mai potrivite. ”Microbuzul de îndeplinit dorințe” i-au spus copiii.
În acest moment, asociația dispune de un microbuz vechi, care nu oferă condițiile necesare de siguranță și confort, care necesită costuri mari de întreținere și de reparații.”
7. „A(casă)” propus de Asociația Kastel
„Problema principală căreia îi răspunde proiectul este rata ridicată de abandon școlar în rândul copiilor din medii defavorizate, cauzată de multiple obstacole care depășesc dificultățile academice. Mulți dintre copiii aflați în programul ”Profesor pentru o oră” au potențial, dar sunt descurajați de realitatea în care trăiesc. Alături de o echipă de voluntari dedicați, care sprijină copiii prin meditații și activități educaționale, și de echipa Kastel, mereu implicată și dornică să ajute, este esențială prezența unei persoane care să asigure continuitatea intervenției. Un asistent social angajat ar avea un rol central, cunoscând în detaliu dosarele copiilor, monitorizând progresul acestora și oferind sprijin constant atât beneficiarilor, cât și familiilor lor. Stabilitatea și eficiența acestui rol depind de o formă de angajare, care să permită o implicare pe termen lung.”.
8. „CULMEA: Film și educație de mediu, ediția 3” propus de Asociația ORICUM
„Suntem încrezători în puterea artelor de a deschide minți, de a crea punți de comunicare și de a dezvolta empatia, gândirea critică, creativitatea.
Pentru a putea beneficia de impactul pozitiv al artei este însă nevoie de câteva lucruri: expunere la cât mai multe și variate experiențe creative, normalizarea comportamentelor de consum și producție culturală, abordarea critică a actelor culturale printr-un ghidaj profesionist. Un festival de film pentru copii și tineri pe tema educației de mediu creează contextul de învățare și conversație de care această generație are nevoie!”
9. „Centrul Comunitar LGBTQ+ Q Haus” propus de Asociația TransCore
„Soluția propusă este asigurarea continuității Q Haus prin strângerea de fonduri pentru a menține centrul deschis încă cel puțin un an. Prin această inițiativă, dorim să garantăm accesul tinerilor LGBTQ+ și aliaților la un spațiu sigur, participativ și deschis, unde să se poată dezvolta personal și social. Strângerea de fonduri va permite organizarea de noi evenimente culturale, sociale și educaționale, precum și continuarea activităților deja consacrate, cum ar fi grupurile de suport, atelierele de artă și cultură și gestionarea bibliotecii comunitare.”
10. „Comunitate de 10” propus de Asociația Bastonul Alb
„Schimbarea pe care o propunem este construirea unei asociații mai puternice, mai vizibile și mai active în comunitate, capabilă să ofere sprijin constant și să susțină dezvoltarea unei rețele durabile, care să includă nu doar beneficiarii nevăzători și familiile acestora, dar și voluntarii, donatorii, sponsorii. Prin înființarea unui spațiu dedicat activităților noastre, vom putea crea un punct de întâlnire și colaborare, unde să dezvoltăm programe educaționale, de integrare și suport pe termen lung.”
11. „Rădăcini noi” propus de Asociația Mame la Înălțime
„Soluția propusă prin proiectul nostru este reducerea presiunii timp de 6 luni pentru un grup de 10 mame din familii monoparentale prin acces la consiliere psihologică, la asistență juridică și la un grup de suport. Schimbarea vizată pentru aceste mame ar fi mai multă siguranță fizică (prin asistența juridică în cazul divorțurilor și a co-parentajului în context de relații abuzive și violență domestică), creșterea capacității de a decide în interesul superior al copiilor și al familiei (prin asistență psihologică), îmbunătățirea calității vieții (prin participarea la întâlnirile de comunitate, tematice și recreative). Ne așteptăm ca după 1 an de zile, aceste mame să fie mai în măsură să facă față dificultăților cu care se confruntă, cu mai multă încredere și putere.”
12. „Planul B” propus de Grup de inițiativă BIMA
„Scopul nostru este să vă susținem pentru a fi cât mai pregătiți pentru eventualele scenarii negative, accentuând importanța existenței unui „plan B”.
Pe de o parte, subliniem că viața poate aduce oricui surprize neprevăzute, inclusiv dizabilități temporare sau permanente, care pot apărea în orice moment. De asemenea, ne propunem, prin evenimentele pe care le vom organiza să vă încurajăm să dezvoltați o atitudine de reziliență în cazul unui asemenea scenariu, prezentând poveștile de succes ale unor persoane cu dizabilități din Județul Brașov, care au reușit să depășească multe din provocările vieții, chiar și în contextul dobândirii unei dizabilități (cum ar fi lipsa vederii).”
13. „SELF LOVE CLUB – Acneea nu e o alegere” propus de Asociația Meraki Impact Club
„Prin această inițiativă vom ajuta la creșterea stimei de sine și vom schimba mentalitățile referitoare la acnee și vindecare. Toți elevii vor beneficia astfel de întâlniri de câte o oră la clase cu ajutorul voluntarilor trainuiți pe subiect, pentru a lupta împotriva violenței de orice fel, punând accent și pe partea de skincare și probleme ale tenului. De asemenea, fiecare participant va primi un kit cu mostre de îngrijire personală, iar cei care se confruntă propriu-zis cu acneea vor avea parte de suportul gratuit pentru parcurgerea acestei călătorii în tratarea și menținerea sub control a acneei. Grupurile țintă sunt elevii claselor V-VIII din comuna Tărlungeni, unde vom desfășura fizic întâlniri cu ei pentru a discuta despre grija față de sine și aproape și oferirea de tips & tricks pentru un ten luminos.”
14. „Stomatologul persoanei cu dizabilități” propus de Asociația Drumul independenței
„Asociația Drumul independenței vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități cu un contract de colaborare cu clinica stomatologică clinica 32 din Brașov. Medicii clinicii vor trata persoane cu dizabilități. Acest lucru va dovedi că și această categorie de populație poate fi tratată în cabinetele stomatologice fără prea mari eforturi.
În același timp, persoanele cu dizabilități vor vedea și ele că este posibil să-și trateze dantura, trebuie doar să aibă curaj să insiste mai mult la medicii stomatologi. Totodată, viața celor care vor beneficia de servicii stomatologice se va schimba radical. Aceste persoane vor scăpa pentru totdeauna de durerile groaznice (se știe că durerile cauzate de dantură sunt dintre cele mai greu de suportat ). Vor mai scăpa și de posibilele pericole de îmbolnăviri de alte boli din cauza lipsei igienei dentare. Acești oameni cu dizabilități vor avea mai mult curaj să iasă în comunitatea din care fac parte deoarece se vor simți mai frumoși și mai bine cu ei. Rușinea cauzată de înfățișarea lor va trece, va dispărea și vor fi un exemplu pentru alte persoane cu nevoi speciale că nimic nu e imposibil atunci când îți dorești.”
15. „Plantăm un gând bun pentru viitor!” propus de Fundația Comunitară Brașov
„Este pentru prima dată când noi, echipa Fundației propunem un proiect în cadrul Brașov Heroes. Într-o zi caldă de toamnă dorim să susținem o activitate de mediu, de amenajare, construire sau plantare a unui colț verde din Brașov, alături de toți susținătorii Fundației, care vor alege să participe. Pentru a celebra cei 10 ani de activitate ai Fundației, avem în vedere să organizăm și alte tipuri de activități: o zi a porților deschise prin vizite la grantee-ii noștri, chestionare de sondare a ariilor de interes și a ce a însemnat contribuția Fundației Comunitare în Brașov.”
Cele 15 proiecte pentru care brașovenii vor alerga pe 15 iunie au fost alese în urma procesului de selecție și de jurizare de către juriul independent format din persoane fizice specializate sau experte în domeniile de interes ale programului Brașov Heroes. Cei nouă membri ai juriului care s-au implicat în acest proces sunt: Diana Bjoza – Marketing Manager Cartier Coresi, Oana Sava – Președinte Board Fundația Comunitară Brașov, Camelia Andrei – Jurist, Daniel Berechet – Susținător, alergător Brașov Heroes, Carmen Lomanariu – Unit Manager NN Asigurări Agenția Brașov, Sorin Neculae – Susținător, alergător Brașov Heroes, Ruxandra Oprică – Consultant Educațional, Valentin Bărbat – Tipograf la Tipografia și Andrei Anton – Antreprenor.
Toți cei interesați sunt invitați să afle povestea cauzelor, să cunoască organizațiile și ambasadorii, să devină donatori sau alergători direct pe site-ul www.brasovheroes.ro. Site-ul garantează transparența, donațiile și înscrierile fiind actualizate zilnic astfel încât în timp real se poate vedea suma strânsă de fiecare cauză.
Datorită implicării de care a dat dovadă comunitatea, an de an Fundația Comunitară Brașov construiește o rețea a binelui, a empatiei și a generozității. Orice donație, fie că este una de 150 lei sau de 500 de lei, va ajunge acolo unde donatorii aleg și unde este nevoie. Ei se pot bucura de faptul că reușesc să contribuie la schimbarea în Bine a vieților celor aflați în nevoie sau cu șanse limitate în a avea viitorul pe care îl merită. Datorită sprijinului celor solidari se realizează schimbările dorite în viețile a sute de oameni și animale din comunitate, iar acest lucru se simte în energia evenimentului.
„Este uimitor cum această campanie de strângere de fonduri și cursa cu obstacole a comunității au crescut în ultimii 10 ani. Dacă Brașov Heroes a fost scânteia care a pornit Fundația Comunitară Brașov, putem spune că acum este torța care transmite și duce mai departe valorile și misiunea Fundației. Acum, mai mult ca niciodată avem nevoie de acceptare, toleranță, reziliență, implicare, filantropie și comunitate adusă împreună pentru un Bine mai mare. Ne dorim o ediție de Brașov Heroes în care să aniversăm cum se cuvine cei 10 ani de activitate a Fundației și impactul profund pe care îl avem în comunitatea brașoveană.
La cursa cu obstacole a comunității participă persoane care nu aleargă de obicei, dar care își găsesc cu această ocazie motivația să activeze sportivul din ei pentru binele celor din jur. Vedem persoane care fac sport cu regularitate, dar care acum își măresc scopul și impactul, mobilizându-și gașca de prieteni să contribuie. Vedem familii care își învață copiii puterea Binelui împreună și au ocazia să o facă într-un cadru distractiv și relaxant, în natură! Este incredibil că toate acestea vin să încurajeze proiecte locale valoroase, care primesc susținere, încredere, dar mai ales, un ajutor important pentru a deveni realitate și pentru a schimba în bine Brașovul pentru noi toți.” – Iulia Teodora Florea, Director Executiv al Fundației Comunitare Brașov, organizatorul Brașov Heroes.

Despre Fundația Comunitară Brașov
Fundația Comunitară Brașov are misiunea de a crea punți între nevoile și resursele locale și de a acționa ca un catalizator pentru o comunitate mai unită, mai generoasă, mai solidară și rezilientă. În activitatea de 10 ani, a finanțat și a mentorat 327 de proiecte comunitare și a acordat un buget de 6.395.997 de lei prin mobilizarea celor peste 130 de donatori corporate, a celor 17.500 de donatori individuali și a persoanelor resursă din comunitate.
Fundația Comunitară Brașov este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din țară. Detalii despre mișcarea de fundații comunitare, puteți găsi, accesând: https://ffcr.ro/fundatii-comunitare/
Pentru mai multe detalii despre programele fundației, vizitați www.fundatiacomunitarabrasov.ro
Co-organizator:
10 ani de dezvoltare sustenabilă și viziune inovatoare comunitate dinamică
Coresi sărbătorește 10 ani de când este parte activă din comunitatea brașoveană! De un deceniu construim împreună un loc de întâlnire, de socializare, de inspirație și de sinergie a vieții urbane cu natura. Ne mândrim cu cei peste 14 milioane de vizitatori care ne trag pragul anual, cu cei peste 160 de parteneri care ne sunt alături precum și cu spațiile verzi care acoperă 30% din proiectul Cartier Coresi. Dar, cel mai mult, ne bucurăm că am reușit să creăm un ecosistem dinamic în care zilnic peste 12.000 pe persoane lucrează sau locuiesc.
Coresi nu este doar un spațiu comercial, ci un loc în care ne întâlnim, ne bucurăm de experiențe excepționale unice și creștem împreună. De la început, am crezut în dezvoltarea sustenabilă și în integrarea armonioasă a proiectului cu nevoile oamenilor și orașului, printr-o viziune îndrăzneață, pe termen lung, fiind cel mai amplu proiect de regenerare urbană din țara noastră. Coresi a fost și primul centru comercial certificat Breeam – nivel Excellent.
Astăzi, prin mix-ul de retail, servicii, locuințe, birouri și zone de recreere, Coresi este o poveste de succes scrisă de toți cei care ne vizitează zi de zi. Coresi este inima unui cartier care își asumă zilnic rolul de animator comunitar, devenind o scenă deschisă pentru comunitate, o expresie a locuitorilor săi. Cartier Coresi reprezintă primul demers de reînnoire urbană și revitalizare a unei zone industriale, în partea de nord a orașului, demarat în anul 2012. Proiectul înglobează șase funcțiuni: centrul comercial – Coresi Shopping Resort desfășurat pe 24 ha; rezidențialul – Coresi Avantgarden, dezvoltat alături de Kasper Development, pe o suprafață de 46 ha, începând cu 2016, zona office – Coresi Business Campus care au o suprafață totală de 60.000 mp; co-working-ul – The Business Factory I, II și III cu o suprafață totală de 3.000 mp; hotelul Qosmo, inaugurat în iulie 2021 și Cartier Hub by Learnex.
Primăria Municipiului Brașov
Primăria Municipiului Brașov susține Brașov Heroes în fiecare an prin acordarea spațiului de desfășurare a cursei cu obstacole a comunității la lacul Noua.
Foto: Fundația Comunitară Brașov
Leave a Reply