Berlinul alocă 500 de milioane de euro pentru artiști, în timp ce Guvernul PNL alocă 1 milion de lei. Primăria Brașov a tăiat orice sprijin financiar pentru artiști

Scriam ieri despre decizia primarului Brașovului, George Scripcaru, de a suspenda finanțarea pentru mediul cultural. Acest lucru înseamnă că două milioane de lei nu vor mai merge pentru producția culturală. Ce am spus ieri rămâne valabil și azi.

Cu siguranță, finanțarea proiectelor culturale nu se poate face în această perioadă pe structura existentă. Însă finanțarea ar trebui păstrată, doar regândită modalitatea pentru a finanța producții culturale și de a ne reorganiza pentru on-line. Desigur, unele evenimente merită anulate, cum ar fi Cerbul de Aur, dar finanțarea mediului cultural local ar trebui să fie o prioritate pentru orice administrație, indiferent de culoarea politică.

Dacă în toți acești ani nu ne-am gândit cum putem face ca artistul să trăiască din producția propriei arte, măcar acum, în aceste vremuri, să ne aducem aminte de ei și să-i susținem.

Un pas mic, foarte mic, nesemnificativ aș spune, face Ministerul Culturii, care, începând de ieri, invită operatorii culturali independenți să transmită propuneri de proiecte în cadrul programului Acces Online 2020. Suma alocată pentru finanţarea sesiunii de selecţie este de 1.000.000 lei. Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect/acțiune culturală este de 50.000 lei.

UN milion de lei? Atât poate statul român?

În comparație, Berlinul a lansat un program de finanțare pentru artiști și freelanceri în câteva zile, prin care se distribuie 500 de milioane de euro către aceștia. 500 de milioane de euro!

Mulți artiști din Berlin au anunțat primirea banilor la o zi sau două după aplicarea în program.

Aș caracteriza deciziile Primăriei Brașov și ale Ministerului Culturii prin formula: „atât se pricep, atât fac”.

Lansare program | ACCES ONLINE 2020

Ministerul Culturii a decis ca, anul acesta, sesiunea anuală de finanțare prin Programul ACCES să fie dedicată operatorilor culturali din zona independentă. De asemenea, pentru a facilita implementarea proiectelor și acțiunilor culturale, în contextul izolării sociale impuse, Ministerul Culturii lansează în acest an programul ACCES sub denumirea de ACCES Online 2020 și invită operatorii culturali independenți să transmită propuneri de proiecte care să se desfășoare exclusiv online și să se încadreze în domeniile: teatru, muzică, dans, arte vizuale, patrimoniu imaterial.

Suma alocată pentru finanţarea sesiunii de selecţie în cadrul Programului ACCES Online 2020 este de 1.000.000 lei. Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect/acțiune culturală este de 50.000 lei.

Pentru a fi eligibile, ofertele culturale depuse în cadrul Programului ACCES Online  trebuie să se desfăşoare în intervalul  30 mai – 31 august 2020.

Dosarul de participare va fi transmis în format fizic, pe adresa Ministerului Culturii- Bulevardul Unirii nr. 22, sector 3, București – pentru Direcția Cultură Scrisă și Creație Contemporană, cu mențiunea pe plic „Proiect  Program ACCES Online 2020”, dar și în format electronic pe adresa de e-mail directiacultura@cultura.ro, cu mențiunea în titlul e-mail-ului „Proiect Program ACCES Online 2020 ”. Data limită pentru transmiterea dosarului de participare este 30 aprilie 2020.

Dosarul de participare depus trebuie să cuprindă următoarele documente:

  • Cererea de finanţare nerambursabilă tipizată, completată şi semnată de către reprezentantul legal al solicitantului (Anexa 2). Cererea de finanţare nerambursabilă se completează prin descărcarea forumularului tipizat, de la adresa www.cultura.ro.
  • Copia, certificată „conform cu originalul” şi semnată pe fiecare pagină, a hotărârii judecatoreşti de înfiinţare, definitivă şi irevocabilă, care să ateste personalitatea juridică, unde este cazul.
  • Copia, certificată „conform cu originalul” şi semnată pe fiecare pagină, a actului constitutiv, a statutului si a actelor doveditoare ale sediului (contract de comodat/ de închiriere etc, după caz, aflate în termenul de valabilitate) şi patrimoniului ale solicitantului, precum şi actele aditionale, dupa caz.
  • Copia certificată “conform cu originalul” a certificatului de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor (unde este cazul, în conformitate cu legislaţia în vigoare).
  • Certificatele de atestare fiscală eliberate de ANAF şi de autorităţile publice locale, în original, aflate în termenul de valabilitate.
  • Copie certificată “conform cu originalul” a certificatului de înregistrare de la Registrul Comerțului/Judecătorie sau alte acte doveditoare ale dobândirii personalității juridice.
  • CV-urile membrilor echipei.

Toate informaţiile legate de modul de aplicare pentru această sesiune de finanţare nerambursabilă, procedura de selecţie a ofertelor culturale din cadrul Programului ACCES Online 2020, organizarea şi funcţionarea comisiilor, precum şi procedura de soluţionare a contestaţiilor, se regăsesc în anexele de mai jos.

CALENDARUL SESIUNII DE FINANȚARE A PROGRAMULUI ACCES Online 2020*

Perioada de depunere a ofertelor culturale 1 – 30 aprilie 2020
Perioada de selecție administrativă a ofertelor depuse 4 – 6 mai 2020
Perioada de evaluare a ofertelor culturale 7 – 11 mai 2020
Afișarea pe website-ul Ministerului Culturii, www.cultura.ro, a rezultatelor selecției dosarelor 12 mai 2020
Perioada de depunere a contestațiilor 13 – 14 mai 2020
Perioada de soluționare a contestațiilor 15 – 18 mai 2020
Afișarea pe website-ul Ministerului Culturii, www.cultura.ro, a rezultatelor finale a selecției dosarelor 19 mai 2020
Semnarea contractelor 20 – 29 mai 2020

*Calendarul poate suporta anumite modificări în funcție de evoluția crizei care a impus decretarea stării de urgență în România.

Documentația aferentă programului Acces Online 2020 se găsește la acest LINK.

sau descărcați:

Norme metodologice;
Cerere de finanțare;
Grilă de evaluare;
Declarație de imparțialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.