▪ Contul curent al balanței de plăți a avut un deficit de 26,2 miliarde EUR în luna octombrie (suma ultimelor 12 luni), în creștere de la 25,0 miliarde EUR în septembrie. Cea mai mare contribuţie la această evoluţie negativă a avut-o deficitul comercial pentru bunuri în condiţiile creşterii susţinute a preţurilor de import pentru energie care s-a situat la 31,2 miliarde EUR. Credem că deficitul de cont curent se va adânci la 9,1% din PIB în acest an de la 7,0% în 2021, ceea ce pune presiune de depreciere asupra leului.
▪ Astăzi Banca Centrală Europeană (BCE) are o ședință de politică monetară, în cadrul căreia va decide dacă și în ce măsură va majora ratele de dobândă. Piața se așteaptă la o majorare de 50 de puncte care va duce dobânda de referință la 2,50%.
▪ Rezerva Federală a Statelor Unite (FED) a decis reducerea pasului de majorare a ratelor de dobândă în cadrul ședinței de politică monetară de ieri, conform așteptărilor. Astfel, FED a decis o majorare cu doar 50 de puncte de bază, iar acest lucru vine după patru majorări consecutive cu 75 de puncte de bază. Plafonul ratei de referință a ajuns la 4,50%, cel mai ridicat nivel din 2007. Noile proiecții referitoare la evoluția ratelor de dobândă în perioada următoare arată o creștere pentru finalul anului 2023 la 5,25% (plafonul maxim) și 4,25% pentru finalul anului 2024.
▪ Diferenţialul de randament dintre obligaţiunile guvernamentale în lei pe 10 ani şi cele pe 3 ani a crescut cu 13 puncte de bază în ultima săptămână și a ajuns la 48 de puncte de bază pe fondul unei creșteri mai ample a randamentelor obligațiunilor pe termen lung.
▪ Diferențialul de randament dintre titlurile suverane pe 10 ani în lei şi cele similare în zloți polonezi a crescut în ultima săptămână cu 22 de puncte de bază și a ajuns la 138 de puncte de bază, pe fondul unei creșteri mai ample a randamentelor obligațiunilor românești.
▪ Titlurile de stat românești în lei pe 10 ani au avut cea mai bună evoluție comparativ cu cele din Polonia și Ungaria în monedă locală de la începutul anului, înregistrând cea mai mică creștere de randament dintre cele trei, respectiv 272 de puncte de bază.
Randamentele pe 10 ani din Polonia au crescut cu 278 de puncte de bază de la începutul anului, iar cele din Ungaria au avansat cu 390 de puncte de bază.
▪ Ministerul Finanțelor organizează astăzi o licitație pentru titluri de stat cu maturitatea 25 februarie 2032 prin care dorește să atragă 400 de milioane de lei. Se mai organizează astăzi și o licitație pentru obligațiuni cu maturitatea 26 ianuarie 2028 prin care se dorește atragerea sumei de 400 de milioane de lei.
Leave a Reply