Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță începerea celei de a treia ediții a stagiunii JAZZ BASTION. În perioada 20 iulie – 24 august, artiști redutabili de pe întreg mapamondul vor bucura publicul cu stiluri și sonorități variate, pe parcursul a 7 concerte-eveniment organizate în Bastionul Țesătorilor din Brașov în cadrul proiectului JAZZ BASTION. Ediția de anul acesta aduce în prim plan diversitatea culturală a muzicii, prin tema GLOBETROTTER, astfel JAZZ BASTION se bucură de contextul ideal pentru întâlnirea dintre artiști emblematici și un public dornic de experiențe acustice la cel mai înalt nivel.
Itinerariile muzicale ale fiecărui concert vor fi completate de ghidajul imaginar al unui prezentator – în rol de GLOBETROTTER, care va introduce ascultătorii în atmosfera orașelor de proveniență ale grupurilor invitate, cu ajutorul unor fragmente literare, poetice și consemnări de călătorie. Astfel, fiecare din cele 7 concerte va deschide poarta lumilor sonore vibrante, oglindite în diversitatea stilurilor interpretative cu parfum balcanic, asiatic, oriental, celtic, românesc, dar și eclectic-contemporan.
Printre invitații din acest an se numără Jesse Davis Quartet, inițiat de saxofonistul american cu același nume distins drept „Most Outstanding Musician Award” (Down Beat Magazine 1989, SUA), pianista Yukako Yamano (Japonia), AVA Trio (Țările de Jos / Turcia), format în Groningen de Esat Ekincioglu (contrabas), Giuseppe Doronzo (saxofon bariton) și Pino Basile (percuție), Cătălin Milea Quartet (România), cu cel mai nou album, „Tetrismatic”, grupul TRÍ (Irlanda) de la Universitatea de Muzică din Dublin, Rain Sultanov & Shahin Novrasli Duo din Baku, liderul indiscutabil al muzicii cu saxofon din Azerbaidjan, cu mult aclamatul proiect „Beyond of Jazz”, dar și Bourbon Jazz Unit (România), reprezentanți ai noii generații de jazziști.
Bourbon Jazz Unit deschide stagiunea joi, 20 iulie, de la orele 19:00. Pentru prima dată în această formulă, Geea Popescu (voce), Alex Șveț (pian), Seby Joo (bas) și Vlad Tohănean (tobe) vor deschide festivalul internațional JAZZ BASTION. Bourbon Jazz Unit a luat naștere în anul 2007 la inițiativa pianistului Alex Șveț, ca un ansamblu instrumental. Cu trecerea timpului, o solistă s-a alăturat grupului, iar sunetul Bourbon Jazz Unit a prins glas prin vocea Georgianei Popescu. Ansamblul a susținut o serie de concerte în locații diverse, inclusiv săli de concerte clasice, muzee, biblioteci, dar și cluburi și centre comerciale, atât în București, cât și în diferite orașe din țară precum Brașov, Bistrița, Galați, Iași, Sibiu, Sighișoara, Târgu Mureș și altele. Dintre aparițiile lor se remarcă participarea la Festivalul ICon Arts din Sibiu, Festivalul Internațional de Jazz din Târgu Mureș, Brașov Anniversary Jazz Night, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi din București, concertele Filarmonicii Pitești și evenimentele Vara de Jazz și Poezie de la Mogoșoaia. În 2010, Bourbon Jazz Unit a câștigat etapa de jazz a emisiunii-concurs „Drumul spre celebritate” organizată de Radio România Cultural. Astăzi, Bourbon Jazz Unit interpretează cântece din repertoriul autohton și internațional, în formula quartet.
Accesul la concerte este gratuit.
Muzeul Județean de Istorie Brașov
Este între cele mai importante instituții culturale publice ale județului Brașov. Deține cel mai mare patrimoniu istoric mobil al județului Brașov (159.255 piese), acoperind toate epocile istorice, din preistorie până în perioada contemporană.
Este liderul muzeelor locale după criteriul numărului total anual de vizitatori, inclusiv categoria de beneficiari tineri și elevi.
Muzeul organizează diverse evenimente culturale (expoziții, seminarii, conferințe, dezbateri, festivaluri etc.), în parteneriat cu instituții și organizații publice sau private.
În perioada în care sectorul artistic a fost printre cele mai greu încercate de pandemie, s-a născut la Brașov proiectul ,,Bastionul Artiștilor” prin care Muzeul Județean de Istorie Brașov, la inițiativa managerului Nicolae Pepene, a pus Bastionul Țesătorilor la dispoziția instituțiilor de cultură din Brașov ca spațiu alternativ pentru organizarea evenimentelor în aer liber, în condiții de siguranță impuse de măsurile legale pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus.
Lansat sub sloganul ,,Dacă vă place arta puteți să ne priviți de sus”, proiectul local a stârnit mult interes în rândul artiștilor independenți și a căpătat anvergură națională, generând în 2020, 2021 și 2022 adevărate stagiuni estivale.
Despre UCIMR
Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, UCIMR este o organizație nonprofit de utilitate publică, ce contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, jazz și contemporane, atât pe plan național, cât și internațional. De aproape 3 decenii, asociația susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse.
Sursa foto: Muzeul Județean de Istorie Brașov
Leave a Reply