În urmă cu un an, Primăria Brașov semna cu Solaris Bus & Coach Sp. Z.o.o contractul pentru furnizarea a 25 de troleibuze cu lungimea de 18 metri. Valoarea contractului este de 63.025.209,71 lei + TVA, iar livrarea se va face pe parcursul următoarelor 12 luni.
Din cele 25 de troleibuze, 21 au fost livrate, restul de patru urmând să ajungă până la finalul anului.
Conform finanțării prin Programul Operațional Regional, cele 25 de troleibuze vor intra în circulație pe traseele:
– Linia 3: Valea Cetății – Stadionul Tineretului;
– Linia 7: Roman – Rulmentul;
– Linia 8: Saturn – Rulmentul;
– Linia 10: Valea Cetății – Triaj;
– Linia 33: Valea Cetății – Roman.
Primele troleibuze au început să circule de azi, 15 decembrie 2021, pe linia 8.
„În primă fază vom reuși să asigurăm transportul public integral pe linia 8 cu aceste troleibuze noi. De poimâine vom asigura integral linia 7 și de săptămâna viitoare vom introduce în circulație toate troleibuzele aduse și înmatriculate pe cele cinci linii asigurate în proiect, respectiv liniile 8, 7, 3, 10 și 33”, a precizat directorul general RATBV, Marian Geman.
Vehiculele sunt dotate cu un acumulator care oferă o autonomie de minim 5 kilometri, în lipsa contactului cu linia de electricitate, lucru ce le va permite să folosească energia din baterii în zonele în care nu există rețeaua electrică necesară.
Spre deosebire de troleibuzele Solaris achiziționate în lotul de 26 de vehicule și aflate deja în circulație, noile troleibuze nu sunt dotate cu sistem automat de captare la rețea și de decuplare. Acest lucru este un inconvenient, deoarece conducătorii auto sunt nevoiți să coboare din vehicul pentru a cupla și a decupla captatorii.
Date tehnice troleibuze
Troleibuzele, articulate, au lungimea de 18 metri și o capacitate de 137 de călători, dintre care 42 pe scaune. Sunt dotate cu sistem audio-video de informare a pasagerilor, cu sistem de urmărire prin GPS și anunțare a stației, sistem de numărare a pasagerilor, sistem de supraveghere video, sistem de aer condiționat, patru validatoare și prize USB pentru încărcarea telefoanelor și altor dispozitive mobile, wifi.
Troleibuzele oferă accesibilitate persoanelor cu handicap locomotor, prin înclinare laterală (spre dreapta). Articulația este controlată electronic. Motorul dezvoltă 240 kW și permite o viteză maximă de 75 km/h, dar fiecare vehicul va avea un limitator de viteză ajustabil (ASL), astfel încât să nu depășească viteza de 55 km/h.
Troleibuzele vor avea o durată de funcționare de minimum 15 ani, din care 8 ani fără reparații generale. Motorul va beneficia de o garanție de minim 500.000 de km, iar bateriile au o durată de viață de minimum 5 ani.
Leave a Reply