În Râșnovul lui Adrian Veștea, condus în continuare de PNL, prin primarul Liviu Butnariu, în ședințele CL Râșnov se introd proiecte de hotărâre care depășesc cadrul legal. Este cazul a cinci proiecte de hotărâre inițiate de primarul orașului Râșnov, prin care se solicita „avizarea Avizului de oportunitate pentru P.U.Z” de către Consiliul Local Râşnov.
Este vorba de avizul de oportunitate pentru PUZ emis de Arhitectul Șef al orașului Râșnov.
Față de această situație, Grupul de consilieri USR-PLUS Râșnov a luat poziție și a ridicat această problemă în vederea rezolvării și a intrării în legalitate.
În urma sesizării adresate Instituției Prefectului de grupul consilierilor USR PLUS din Consiliul Local Râșnov, prin care aceștia atrăgeau atenția asupra unor proiecte de hotărâri iniţiate de primarul oraşului Râşnov ce nu aveau temei legal și solicitau îndrumare în speța respectivă, Prefectul Brașovului a luat, fără întârziere, măsuri prin care a validat punctul de vedere al consilierilor USR PLUS.
În şedinţa din 25.02.2021 a Consiliului Local Râşnov, au fost introduse pe Ordinea de zi cinci proiecte de hotărâri, iniţiate de primarul oraşului Râşnov, prin care acesta solicita „avizarea Avizului de oportunitate pentru P.U.Z” de către Consiliul Local Râşnov.
Grupul consilierilor locali USR PLUS, prin liderul de grup, Horia Motrescu, au susținut că respectivele propuneri sunt lipsite de temei legal, încălcând Art. 37 alin. (1^3) din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, care stipulează că „Avizul arhitectului-șef este un aviz tehnic care nu se supune deliberării consiliului județean/ consiliului local/ Consiliului General al Municipiului București, după caz.”
Atât Primăria Râșnov, cât și organizația locală PNL Râșnov, au avut reacții total nepotrivite, lipsite de colegialitate și profesionalism, proferând acuzații nefondate și jigniri gratuite la adresa consilierilor locali USR PLUS. Pe pagina de FB al Primăriei Râșnov, aceștia au fost acuzați de „speculații primitiv-politicianiste” și de „dorința de a induce în eroare cetățenii orașului Râșnov, creând scandal și inventând probleme care, de fapt, nu există”. În mod similar, pe pagină PNL Râșnov, s-au folosit expresii precum „metehne vechi, de sorginte pesedist-comunistoidă”, „manevre de inducere în eroare a oamenilor” și „comportament duplicitar”.
În acest context, grupul consilierilor USR PLUS s-a adresat Instituției Prefectului, atrăgând atenția asupra situației de încălcare a legii și solicitând îndrumare în această speță, conform Codului Administrativ.
Ca urmare, Instituția Prefectului a solicitat, la rândul său, un punct de vedere din partea Consiliului Județean Brașov, iar ulterior a transmis către toate primăriile din județ o adresă referitoare la reglementări în urbanism, prin care a atras atenția primarilor și secretarilor generali faptul că „Potrivit prevederilor Legii nr. 350/2001, art. 37 alin (1^3), avizul arhitectului-șef este un aviz tehnic care nu se supune deliberării consiliului județean/ consiliului local.”
Făcând referire la speța din Consiliul Local Râșnov, Prefectul a mai menționat: „Astfel, am întâlnit în practică situații când acest aviz a fost supus aprobării în consiliul local, deși în actul normativ de specialitate se specifică faptul că, fiind un aviz tehnic de specialitate, nu este necesară supunerea spre aprobare de către forul decizional local.”
Practic, avizul de oportunitate emis de Arhitectul Șef se aprobă de primar și nu de Consiliul Local. Pentru a depăși acest „impediment”, primarul, împreună cu arhitectul șef, au introdus un amendament pe care l-au motivat cu punctul 12^3 bis, anexa 1 din Legea 350/2001: „Părți din zone turistice de interes național, respectiv zona costieră, zone montane și alte categorii de teritorii stabilite prin acte normative în vederea asigurării condițiilor de dezvoltare durabilă și de păstrare a identității locale”.
Ce se întâmplă în acest moment? Se trece de la avizarea Avizului de oportunitate emis de Arhitectul Șef la aprobarea PUZ-ului. Practic, se schimbă fondul proiectului de hotărâre. Și numai citind articolul invocat ca motivare la amendament vedem următoarele: „în vederea asigurării condițiilor de dezvoltare durabilă și de păstrare a identității locale”. În acest caz, PUZ-urile acestea trebuie să descrie în ce mod se vor asigura condițiile de dezvoltare durabilă și de păstrare a identității locale. Iar acest aspect a fost „omis” în cadrul ședinței CL în momentul în care Arhitectul Șef a citit articolul de lege pentru motivarea amendamentului.
La aceste proiecte de hotărâre, consilierii locali USR-PLUS s-au abținut la vot. Iar în final puteți citi și motivarea abținerii la vot, scrisă de Horia Motrescu, liderul grupului consilierilor USR PLUS din Consiliul Local Râșnov.
Leave a Reply