Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană propune triplarea salariilor profesorilor, ca prim pas concret al României Educate. Redau comunicatul de presă:
A apărut în presă un extras dintr-o analiză europeană amplă (Eurydice) privind salarizarea cadrelor didactice în Europa.
De 30 de ani auzim că educația trebuie să devină „prioritate națională”. De 30 de ani, diverse guvernări anunță tot felul de reforme. Concret, însă, deficitul educațional al poporului român se agravează de la an la an, iar nivelul educațional precar al populației este cea mai gravă amenințare la însăși existența României pe termen lung.
Pentru a se salva de furia familiilor, Ministerul Educației propune de la an la an subiecte tot mai ușoare la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat și, chiar în aceste condiții jenante, constatăm că, din cei care au început clasa a IX-a acum patru ani, doar 50% au finalizat studiile cu examen de Bacalaureat! Unde sunt restul, ce vor face ei?
Dezastrul educațional al României este în plină desfășurare, „bomba cu ceas” ticăie amenințător. România are grave probleme demografice, iar scăderea și îmbătrânirea populației asociate cu deficitul educațional reprezintă cea mai nocivă combinație de factori de subminare a perspectivelor țării noastre.
Este un clișeu perpetuat de câteva decenii ideea că reforma educațională trebuie să fie „centrată pe interesele elevilor și studenților”. Ideea nu este, în sine, greșită. Finalitatea procesului educațional se regăsește oricum în educația celor care au beneficiat de școală și în performanțele economiei, serviciilor publice, instituțiilor și societății românești în general, în context european și global. Nici ca mesaj politic populist nu sună rău să „te concentrezi pe interesele elevilor și studenților”. Dar, concret, cine face educația și de ce ar face-o (mai bună)?
Cariera didactică este de mulți ani printre cele mai neatractive din România. Tinerii de valoare nu sunt deloc motivați să aleagă această profesie. Vârfurile promoțiilor universitare ar face orice altceva decât o carieră în învățământul preuniversitar sau chiar universitar. Între 3000 și 8000 RON net pe lună se încadrează salariile de bază ale cadrelor didactice din România, de la angajare până la gradul didactic maxim. Foarte puțin la limita de jos, foarte puțin și la limita de sus! Pentru a nu stârni sensibilități sociale inutile, ar fi indicat să nu facem comparații cu cariera magistraților, de exemplu…
În aceste condiții, ca prim pas pentru o adevărată relansare, lipsită de ipocrizie și cuvinte goale, a aspirațiilor noastre pentru România Educată, ICDE propune triplarea tuturor salariilor cadrelor didactice! Unora le-ar putea părea o exagerare, mai ales în condițiile economice actuale, dar o mărire substanțială a salariilor în Educație este necesară și ar aduce importanța socială uriașă a acestei profesii esențiale la nivelul cuvenit, crescând concurența pentru posturile didactice.
Abia de la acest nivel de motivare financiară în sus, la care se adaugă desigur multe alte măsuri de schimbare în educație, s-ar putea vorbi de lărgirea bazei de selecție pentru profesori și cercetători, astfel încât cei mai buni absolvenți ai promoțiilor să fie tentați cu adevărat de cariera didactică! De la acest nivel de salarizare, am putea ridica justificat pretențiile pe care societatea le are față de școala românească (indicatori de performanță, evaluare, promovare etc.).
Peste nivelul minim majorat astfel, pe baza criteriilor de performanță stabilite în concordanță cu condițiile specifice locale, s-ar putea adăuga bonusuri din partea Ministerului Educației sau a comunităților locale.
ICDE va continua să propună proiecte și dezbateri care să aducă în atenție urgența educațională a României. Vom lansa în toamnă un cadru de reflecție și o serie de evenimente de sensibilizare a decidenților cu privire la măsurile concrete care trebuie întreprinse urgent pentru ca în viitor să putem măcar spera la un început de ameliorare educațională în societatea românească. O Românie needucată nu poate fi o Românie Europeană și nu poate avea un viitor credibil, pe baza valorilor europene, ca țară funcțională și ca națiune unită și performantă. Ideea că mai întâi ceri performanță și apoi, cândva, ar putea crește veniturile, nu va funcționa și nu o să atragă niciodată absolvenții valoroși din universități în sistemul educațional. Primul pas îl constituie salariile cu adevărat motivante.
Sursa: ICDE
Leave a Reply