Trebuie să recunoaștem că sistemul spitalicesc de stat era în colaps înainte de pandemie. Prea mulți ani a fost căpușat de resurse, prea mulți ani s-au amânat investițiile serioase și prea mulți medici buni au ales să ocolească sistemul medical de stat din cauza beuranilor și opreștilor susținuți de partidele politice care s-au perindat pe la guvernare.
România a avut câteva săptămâni în plus pentru a se pregăti dacă ne raportăm la Italia, Spania și Germania și se știa sigur că nu vom scăpa. Societatea civilă s-a mobilizat imediat, au fost începute repede acțiuni de donații, procurare de echipamente și identificare de soluții. Din păcate, guvernanții aveau alte priorități, cum ar fi păstrarea lui Ludovic Orban premier și teza alegerilor anticipate. Apoi, au pus celebra placă românească „Avem de toate”, au îngreunat accesul presei și a cetățenilor la informațiile de interes public și au recurs la intimidarea cadrelor medicale.
Punctul în care ne aflăm azi este acela în care trebuie să conlucrăm pentru a trece cu cât mai puține victime prin această pandemie ale cărei efecte vor fi mai urâte în zilele următoare. De aceea, e important să le intre-n cap guvernanților să termine cu intimidarea personalului medical și să colaboreze mai mult și mai bine cu societatea civilă.
Carmen Uscatu, într-o declarație acordată ieri unui post de radio, zicea că ideea de a construi un spital modular a venit după ce i-a ascultat pe medici și a înțeles că e nevoie de așa ceva. Astfel, au lucrat la un proiect de spital modular și în 25 martie doamnele de la Asociația „Dăruiește Viața” au trimis o scrisoare Guvernului României prin care ofereau gratis proiectul pentru a fi multiplicat și în alte orașe ale României. Până ieri, Guvernul nu a reușit să ofere un răspuns. Costul unui spital modular este de aproximativ două milioane de euro fără dotări medicale, dar Guvernul ar primi de la Uniunea Europeană un ajutor financiar de 400-500 de milioane de euro pentru lupta cu COVID-19.
Reamintesc că Asociația „Dăruiește Viața” a reabilitat un etaj la Spitalul de Pediatrie din Brașov la sfârșitul lui 2017, a derulat mai multe proiecte în Brașov, dar și în toată țara. Cel mai ambițios proiect al lor este construirea unui spital pentru copiii cu boli grave. Lista proiectelor lor o puteți consulta AICI.
Puteți fi parte a unui proiect curat trimițând textul „ÎMPREUNĂ” la numărul 8826 și contribuiți astfel cu 2 euro.
Redau mai jos textul postat pe Facebook de Oana Gheorghiu, cofondatoarea asociației:
„La asta lucrăm de vreo 10 zile. Nu am zis nimic până nu am avut siguranța că putem face. Nu de alta, dar mai știm pe unii care ne-au promis vreo 8 spitale regionale, metropolitane, naționale, mondiale și de care le-or mai fi trecut lor prin cap și care acum își freacă mâinile de bucurie că au fugit la timp.
Facem un spital modular pentru tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19, cu forme grave sau critice, în curtea Spitalului Elias. Mulțumim conducerii acestui spital pentru curaj și asumare… am văzut zilele astea prea multă fugă de responsabilitate, așa că e bine să-i lăudăm pe cei care chiar merită.
La finalul pandemiei îl vom transforma în spital de mari arși, căci nu întrevăd prea mari șanse să avem unul adevărat în următorii ani.
Sunt câțiva oameni care au muncit la proiectarea acestui spital modular pro bono: Raluca Soaita, Florentin Trache, Arin Mihai, Teodor Udroiu, Iulia Oprea, Vasile Tudor, Silviu Zmafir, Dan Mândruț, Mihai Șandru, Mihai Toma, Monica Cornea, Victor Baboi. Mai sunt câțiva pe care nu-i cunosc și nici măcar numele lor nu-l știu.
Mulțumim IMSAT SA, Linde, Tesseract-Architecture, TPF Inginerie.
Vă rugăm să ne fiți alături, căci singure nu vom reuși. Avem nevoie de bani, de materiale, de echipamente, de voi toți.
Împreună trecem și peste asta.
sms 2 eur la 8826
donații pe www.daruiesteviata.ro”
Sursa foto: Facebook Oana Gheorghiu
Leave a Reply