În 2018 administrarea ariei protejate Muntele Tâmpa și a ariei protejate Stejerișul Mare a fost preluată de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Agenția a fost înființată în 2016 cu scopul de a prelua administrarea tuturor ariilor din România. Practic, administrarea unor bunuri (ariile protejate) ale comunităților locale se face de la nivel național.
Până la preluarea ANANP, ariile protejate Muntele Tâmpa și Stejerișul Mare au fost administrate de către Agenția Metropolitană Brașov (AMB), care a devenit custode al celor două arii în 2011 și a administrat până în 2018, momentul trecerii la ANANP.
Întrebarea care se ridică este următoarea, Ce este mai bine pentru Brașov, ca administrarea celor două arii să fie făcută la nivel local sau la nivel național? Care este interesul aici și ce și-ar dori brașovenii?
Ce s-a făcut în 2018 a fost practic o centralizare și, astfel, o creștere a birocratizării. Două bunuri locale, atât de importante pentru comunitatea brașoveană, cu o istorie și cu o semnificație unică, ar trebui să fie admninistrate la nivel local. Mai mult, comunitatea brașoveană și societatea civilă ar trebui să fie direct implicate în administrarea celor două arii protejate.
În anii în care a fost custode, AMB a cheltuit 156.688 lei pentru Muntele Tâmpa și 117.401 lei pentru Stejerișul Mare. AMB are un om de specialitate pregătit pentru activitatea de administrare a ariilor protejate și a dezvoltate parteneriate instituționale și activități de voluntariat pentru a asigura minimul necesar de supraveghere și întreținere a celor două arii.
În cazul ariei Stejerișul Mare, Planul de Management a fost trimis către ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în octombrie 2016 pentru aprobare și de atunci autoritățile naționale nu au reușit aprobarea planului.
ANANP nu are capacitate la nivel local pentru administrare și nici specialiști pentru activitatea de teren. În consecință, vedem efectele în aria protejată Stejerișul Mare, gunoaie și panouri informative distruse.
Timpul nu este pierdut și administrarea celor două arii protejate poate fi reluată la nivel local. În Legea nr. 220 din 15 noiembrie 2019 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției mediului, care modifică ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, se precizează că la articolul 18, alineatele (1) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:
Articolul 18
(1) Administrarea ariilor naturale protejate și a celorlalte bunuri ale patrimoniului natural aflate în rețeaua națională de arii naturale protejate se face, potrivit legii, prin:
a) structurile teritoriale din cadrul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate;
b) structuri de administrare special constituite, cu personalitate juridică, aflate în coordonarea/subordinea, după caz, a unor regii autonome, companii și societăți naționale, autorități ale administrației publice locale, servicii descentralizate ale administrației publice centrale, instituții științifice de cercetare și de învățământ din sectorul public și privat, asociații de dezvoltare intercomunitară, muzee, constituite potrivit legii și aflate în relație contractuală cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate;
c) Administrația Rezervației Biosferei «Delta Dunării», aflată în subordinea autorității publice centrale pentru protecția mediului și pădurilor, pentru Rezervația Biosferei «Delta Dunării».
AMB are experința necesară și decizia este la nivelul conducerii. Nu trebuie nimic altceva decât voință politică. Și poate un buget dedicat din partea Municipiului Brașov pentru o administrare eficientă a celor două arii.
Cei mai buni administratori sunt aceia care cunosc ariile, iar comunitatea brașoveană cunoaște cel mai bine Și tâmpa și Stejerișul Mare. Administrarea acestora trebuie făcută de la fața locului și nu dintr-un birou al administrației naționale.
Sursa foto: AMB
Leave a Reply