Aria protejată Brassovia, o nouă victimă a bătăliilor politice din Consiliul Local Brașov

După cum știți, în ședința CL Brașov din 28 iulie 2022, proiectul de hotărâre privind declararea Ariei Naturale Protejate de Interes Local Brassovia a fost respins de către consilierii locali PNL și PSD. Joi a fost ședința CL, iar vineri au urmat două conferințe de presă, organizate de fiecare tabără, una de către Allen Coliban și una de către PNL la care au participat viceprimarul Sebastian Rusu și secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu. Am participat la ambele. După cele două conferință am avut și o discuție cu unul dintre inițiatorii conceptului de „Parc Natural Brassovia” Michael Orleanu (Centru de Ecologie Montană), membru în Comisia mixtă tehnică pentru Înființarea Ariei protejate (Parcul Natural) Brassovia (CMTIAPB).

Înainte de a merge mai departe, trebuie să stabilim cadrul în care discuțiile și demersul se desfășoară. Vorbim de faptul că Strategia Uniunii Europene pentru biodiversitate pentru 2030 ne cere să avem la nivel național 30% arii protejate și 10% strict protejate. De asemenea, România are probleme de infringement pe partea de poluare, Brașovul fiind unul dintre orașele cu probleme. Peste acestea două avem și schimbările climatice și reacția UE la schimbările climatice.

Acesta este contextul în care ne aflăm, iar ce s-a întâmplat joi, 28 iulie, în ședința CL a fost o bătălie politică dusă de PNL și PSD pentru a bloca proiectele administrației Coliban. Așa cum am scris în titlu, victima acestor bătălii este aria protejată Brassovia. Dacă vreți să vă reamintiți de modul cum a fost atacată cultura, vă las articolul Politica și cultura, o relație veche de control, în care, cultura a fost pusă întotdeauna la colț.

În ședința CL din 28 iulie, fiecare parte a venit cu specialiștii. Numai că PNL și PSD, având controlul ședinței, prin majoritatea pe care o au în CL, au decis să înceapă discuțiile cu privire la proiectul de hotărâre privind declararea Ariei Naturale Protejate de Interes Local Brassovia direct cu invitatul lor, Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. PNL și PSD au venit organizați să blocheze proiectul. Normal ar fi fost ca proiectul să fie prezentat înainte de către cineva din Comisia Brassovia și apoi să înceapă dezbateriile. Vorbim de cel mai mare proiect de protejare a pădurilor aflate în proprietatea municipiului Brașov.

Am extras discuțiile din cadrul ședinței CL și le aveți în video-ul următor în ordinea în care au intrat.

Uitându-mă la trecutul profesional al lui Ionuț Sorin Banciu, mă întreb de ce a vorbit împotriva declarării ariei protejate de interes local. Răspunsul ar fi acela al înregimentării politice. Problema apare atunci când un specialist acceptă înregimentarea politică și blochează un proiect benefic pentru Brașov și pentru generațiile viitoare.

Și să ne uităm puțin pe trecutul profesional al lui Sorin Ionuț Banciu. Pe site-ul WWF România scrie așa:

Ionuț Sorin Banciu este începând de azi (29 ianuarie 2020), temporar, consilier pro bono pe probleme de mediu al primarului Brașovului, (George Scripcaru n.r.)Ionuț Sorin Banciu a absolvit Universitatea Transilvania din Brașov (inginer silvic și master în managementul pădurilor n.r.) și este în prezent Coordonator regional în cadrul World Wide Fund for Nature Central and Eastern Europe. În perioada 2016-2017 a fost consilier al secretarului de stat Erika Stanciu în Guvernul Ciolos, care se ocupa de păduri în Ministerului Mediului, iar în perioada 2012-2017 a fost Technical Manager în cadrul Administrației Parcului Piatra Craiului.

Așezarea pe o carieră politică în rândul PNL a venit în momentul în care a intrat în Primărie, consilier pentru George Scripcaru. A urmat intrarea în Camera Deputaților, la alegerile parlamentare din decembrie 2020. A ieșit din Parlamentul României în momentul în care a fost numit secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, mai 2021.

Așadar, o persoană care a lucrat pentru arii protejate, prin poziționarea din ședința CL se întoarce împotriva înființării uneia, cu atât mai mult cu cât a fost și consilier al secretarului de stat Erika Stanciu în Guvernul Ciolos. Erika Stanciu (Fundația ProPark Brașov) este membră în Comisia Brașovia.

Argumentele/criticile folosite de secretarul de stat au fost următoarele: nu e nevoie de arie protejată, protecția se poate face prin amenajamente silvice; nu e nevoie de o structură nouă pentru administratea ariei protejate, structură care va consuma resurse de la buget; RPLP Kronstadt nu a făcut parte din Comisia Brassovia; studiul atașat proiectului de hotărâre nu este unul științific și a fost depus de către Michael Orleanu prin Fundația Centru de Ecologie Montană fără a fi validat de Comisia Brassovia; trecerea pădurilor Brașovului în arie protejată ar ar duce la creșterea prețului lemnului de foc și la dificultatea de a fi procurat, ceea ce ar afecta gospodăriile care folosesc lemnul ca sursă de încălzire; nu a existat transparență și dezbateri cu brașovenii; nu există studiu de impact social și nici o estimare de costuri pentru noua structură administrativă a ariei protejate; realizarea ariei protejate s-ar putea să nu fie implementată bine.

Secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu acuză USR și de politizarea Comisiei Brassovia.

O parte din argumentele/criticile domnului secretar de stat țin de procedura de lucru și fluxul administrativ-instituțional, o parte sunt temeri, iar o parte este despre ce și-ar dori în raport cu acest proiect.

Acum să vedem argumentele domnului primar.

Brassovia este dorită de brașoveni și acest lucru este arătat deja prin protestele care au avut loc în 2019 împotriva drumului forestier Gorița și a petiției împotriva acestui drum cu 17.000 de semnatari și o petiție pentru înființarea ariei protejate Brassovia cu 2.600 de semnatari. Protecția pădurilor este unul din subiectele de interes local în care brașovenii au ieșit la protest și au semnat petiții în număr mare, față de care PNL și domnul secretar de stat spun că sunt doar o cantitate nesemnificativă.

Votul dat la alegerile locale din 2020 pentru Allen Coliban este pentru un mandat care conține în programul de guvernare locală înființarea Parcului Natural Brassovia.

În conferința de presă din 29 iulie, Allen Coliban a făcut o precizare importantă: „Consiliul Local a aprobat la începutul anului trecut planul și Comisia pentru (înființare n.r.) Parcul Natural Brassovia”.  Observați că spune de plan, că a fost aprobat de CL și că declararea ariei protejate de interes local este un prim pas din cadrul acestui plan.

Am căutat pe site-ul Primăriei hotărârile CL, să văd ce a fost aprobat. Și nu regăsesc aprobarea planului de acțiune pentru înființarea Parcului Natural Brassovia. Am găsit două HCL:

  1. Organizarea Comisiei mixte tehnice pentru înfiinţarea Ariei protejate (Parcul Natural) Braşovia (CMTIAPB) şi stabilirea componenţei acesteia. – HCL Nr. 42 din data de 27 ianuarie 2021
  2. Aprobarea Regulamentului de organizare și funcţionare al Comisiei mixte tehnice pentru înființarea ariei protejate (parcul natural) Brassovia (CMTIAPB). – HCL Nr. 310 din data de 27 mai 2021

Conform HCL 42 din 27 ianuarie 2021 au fost aprobate următoarele:

Art. 1. Se aprobă organizarea Comisiei mixte tehnice pentru înfiinţarea Ariei protejate (Parcul Natural) Braşovia (CMTIAPB), ca şi organ consultativ cu atribuţii de analiză, expertizare tehnică şi consultanţă, care asigură fundamentarea și susținerea procedurii de înfiinţare a Ariei Protejate (Parc Natural) Braşovia în Municipiul Braşov.

Art. 2. Se stabileşte componenţa comisiei arătate la Art. 1, şi anume:
– 3 consilieri locali, respectiv: Crican Cezar-Alexandru, Diaconu Pamela-Maria și Stancu Raluca-Maria;
– 3 membri din aparatul de specialitate al primarului;
– 4 membri dintre iniţiatorii conceptului de proiect “Parc Natural Braşovia”;
– 3 membri, specialişti în domeniile: conservarea naturii, silvicultură, geoştiinţe, ştiinţe biologice, sociologie, economie, legislativ-juridic, şi/sau cu experienţă în înfiinţarea ariilor protejate şi care vor fi selectaţi prin apel public.

Art. 3. Obiectivele, perioada de desfăşurare a activităţii comisiei, regulamentul de organizare şi funcţionare a acesteia, precum şi planul de lucrări se vor aproba, ulterior, prin hotărâre de consiliul local.

Observați la art. 3 unde se menționează că planul se va aproba ulterior prin HCL. Așadar, fie planul nu este aprobat, fie nu am găsit eu HCL-ul prin care s-a aprobat. Cealaltă HCL, nr. 310 din 27 mai 2021, aprobă doar regulamentul: „Art. 1. Se aprobă Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei mixte tehnice pentru înființarea ariei protejate (parcul natural) Brassovia (CMTIAPB), conform Anexelor 1, 1a si 1b care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Dacă planul pentru înființarea ariei protejate Parcul Național Brassovia nu a fost aprobat prin HCL, iar declararea ariei protejate de interes local este un pas din acest plan, atunci declararea ariei protejate de interes local nu putea fi aprobată înainte de aprobarea planului, nu? De altfel, nu găsesc să fie aprobate nici viziunea și obiectivele pentru înființarea ariei protejate Parcul Național Brassovia.

Legat de documentația contesată de PNL și PSD, ea există, spune domnul primar. Și aici este partea adminsitrativ-instituțională exploatată de PNL și PSD. Documentația chiar există, doar că ea a fost depusă de către Michael Orleanu prin Fundația Centrul de Ecologie Montană, în afara și fără validarea Comisiei Brassovia.

Deși este dreptul oricărei persoane de a depune la Primărie o documentație prin care propune înființarea unei arii protejate, întrebarea care se ridică este următoarea: De ce a fost depusă documentația în afara Comisiei și fără validarea acesteia, dacă, conform HCL nr. 42 Comisia asigură fundamentarea și susținerea procedurii de înfiinţare a Ariei Protejate?

PNL și PSD mai spun și că documentația nu este una științifică. Chiar dacă legea nu specifică în mod clar ce înseamnă o documentație științifică pentru arii protejate de interes local, spre deosebire de ariile protejate de interes național, ea respectă o condiție principală, aceea de a fi făcută de un specialist, iar Michael Orleanu este de profesie geofizician. Sigur că ar fi avut o greutate mai mare dacă documentația avea validarea Comisiei Brassovia, unde sunt membri și alți specialiști: Florin Stoican (Parcul Național Buila Vânturarița, Parcul Natural Văcărești), Erika Stanciu (Fundația ProPark Brașov) și Daniel Mircea Bucur (Fundația Conservation Carpathia). Dar ar fi avut și validare politică unde sunt membri trei consilieri locali: Raluca-Maria Stancu (PSD), Cezar Alexandru Crican (USR), Pamela Maria Diaconu (PNL).

Conform site-ului brassovia.eu, componența Comisiei Brassovia (CMTIAPB) este următoarea:

3 consilieri locali: Raluca-Maria Stancu (PSD), Cezar Alexandru Crican (USR), Pamela Maria Diaconu (PNL)

3 membri din aparatul de specialitate al primarului: Mihai Codruț Nanu, (compartimentul de mediu din Primăria Brașov), Andra Neagoe (Serviciul Amenajarea Teritoriului și Gestiune Date Urbane) și Cosmin Rădoi (Direcția Tehnologie Informațională și Servicii Electronice, specialist GIS)

4 membri inițiatori ai conceptului „Parcul Natural Brassovia”: Michael Orleanu (Centru de Ecologie Montană), Silviu Ivan-Nunvailer (consilier județean), Florin Stoican (Parcul Național Buila Vanturarita, Parcul Natural Vacaresti), Marian Spiridon.

3 membri specialiști în domeniile: conservarea naturii, silvicultură, geostiinte, științe biologice, sociologie, economie, legislativ juridic și/sau cu experiență în înființarea ariilor naturale protejate: Erika Stanciu (Fundația ProPark Brașov), Daniel Mircea Bucur (Fundația Conservation Carpathia), Robert Lazăr (Brașovul Pedalează)

La dezbaterile din cadrul Comisiei au participat și reprezentanți de la RPLP Kronstadt și de la ICAS Brașov. PNL și PSD au respins declararea ariei protejate de interes local și pentru că RPLP Kronstadt nu era membru cu drept de vot, ci doar cu statut de invitat permanenet. Ei spun că RPLP Kronstadt trebuia să fie membră în contextul în care administratorul pădurilor municipiului Brașov.

Acum vă întreb, administrația Coliban a procedat corect să nu dea statut de membru cu drept de vot pentru RPLP Kronstadt în contextul în care aceasta a fost inițiatoarea celui mai distructiv proiect din ultimii ani, drumul forestier Gorița?

Atât Ionuț Sorin Banciu, cât și Michael Orleanu își exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care se desfășoară activitatea de protecție a pădurilor și asupra managementului ariilor protejate, dar în timp ce PNL, PSD și domnul secretar de stat dau ca soluție amenajamentele silvice și că RPLP Kronstadt este suficientă pentru a asigura administrarea pădurilor Brașovului, Michael Orleanu aduce ca soluție pentru înființarea Parcului Natural Brassovia modelul german de la Parcul Natural Pădurea Bavareză.

În final, las câteva cifre cu privire la modul de administrare. În cazul Brassovia vorbim de o suprafață de aproximativ 7.800 de ha. Modelul german are un toatl de aproximativ 24.000 de ha, din care zone naturale aproximativ 17.000 de ha. Parcul are o medie de 1.3 milioane de vizitatori pe an. RPLP Kronstadt are o situație financiară pe ultimii șase ani în felul următor: 2021 – profit 178.692 lei, 2020 – pierdere 1.151.262 lei, 2019 – profit 88.761 lei, 2018 – profit 1.249.413 lei, 2017 – profit 1.867.067 lei, 2016 – profit 2.214.518 lei. Pădurea Bavareză, din declarațiile lui Michael Orleanu, aduce venituri la bugetul public în valoare  de 25-26 mil. euro, după deducerea tuturor cheltuielilor de aproximativ 17 mil. euro. Modelul administrat de RPLP Kronstadt este centrat pe producție, iar cel german este centrat pe protecție.

În final, vă las și linkul către site-ul pentru Brassovia, pe care găsiți obiectivele și Comsia pentru înființarea ariei protejate Parcul Natural Brassovia. Lipsesc de pe site, HCL-uri, viziunea, planul de acțiune și documentația de fundamentare pentru aria protejată de interes local. Până la acest moment nu am primit toate documentele, deși primarul Allen Coliban, în conferința de presă din 29 iulie 2022 spunea că le va pune presei la dispoziție. Pot să public, documentație inițiată și concepută de către Fundația Centrul de Ecologie Montană în cadrul demersului civic „Inițiativa de înființare a Ariei Naturale Protejate Brassovia”, așa cum am primit-o de la domnul secretar de stat Ionuț Sorin Banciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.