Una dintre cărţile care a trecut prea puţin observată atunci când a apărut la noi, în 2017 (la editura Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei), Lumea legendelor: creaturi monstruoase este una dintre acele cărţi ce trebuie citite dacă te numeşti cititor. Sau cinefil. Sau pasionat, în orice caz, de toate temele cu iz fantastic ce se regăsesc în literatură, în producţiile cinematografice şi în… ei bine, în costumaţiile de Halloween ale celor mici.
Luăm de bune o grămadă de informaţii din jur, chiar şi pe cele ce ţin de explicaţiile existenţei creaturilor fantastice în istorisirile ale căror origini le-am pierdut, ajungem să credem că un anumit loc este bântuit ori că anumite gesturi aduc ghinion şi pot invoca prezenţe inexplicabile şi nedorite, însă nu prea mai ştim cum au ajuns toate aceste superstiţii în uzul comun, iar această carte face, printre altele, exact acest lucru: sapă la rădăcina legendei lui Dracula, la cea a istoriei întemeierii oraşului Detroit şi a firmei Cadillac, dar şi la visele premonitorii ale locuitorilor din Cernobîl.
Cu un umor cum până acum am mai întâlnit doar la o altă carte cu o temă extrem de grea şi incomodă, Viaţa secretă a cadavrelor, de Mary Roach (despre care am scris aici), autorul Aaron Mahnke reuşeşte să facă o disecţie amplă a unor fenomene inexplicabile, totul în timp ce…
Leave a Reply