Anca Zaharia | Propriul creier drept cel mai bun prieten și cel mai mare dușman: „Copil de octombrie”

Copil de octombrie este a doua carte a scriitoarei Linda Boström Knausgård care apare în română, în traducerea din suedeză semnată de Roxana-Ema Dreve, după Bine ai venit în America! (despre care am scris aici), ambele publicate în colecția Anansi de la editura Pandora M. La fel ca în cartea anterior citită de mine, am simțit poezia care se împletește cu narațiunea, imaginile poetice cu care este presărată realitatea, dar și modul în care așa-zisa realitate pătrunde în oniricul care se strecoară, la rândul lui, în viața de zi cu zi, încețoșând totul până la disipare. Totul în timp ce suntem și noi, cititorii, perfect conștienți de faptul că cel mai bun prieten și cel mai mare dușman al autoarei este propriul său creier, cel care o sabotează până la penultimul pas înainte de autoanihilare, dar același care o salvează deseori, o pune pe „drumul cel bun”, o face să scrie într-un mod unic, înduioșător prin forța naturală, necăutată.

În perioada 2013-2017, autoarea a fost periodic internată la psihiatrie, acolo unde i s-a aplicat terapia cu electroșocuri. Avansând cu terapia pe măsură ce trecea timpul, ea a observat că amintirile i se diluează, dispar complet sau se suprapun cu altele, fiind deci martora unui înfiorător proces de pierdere a sinelui. Copil de octombrie se bazează pe această experiență și este o încercare de a păstra aproape trecutul, dar și de a da un sens întâmplărilor trecute care au rămas, până la un punct, mici sau mari mistere. Lupta nu se duce doar cu boala mintală, fie că este sau nu internată, ci și cu izolarea și singurătatea – la fel, fie că este sau nu internată, deoarece se îndepărtează de ceilalți în ambele cazuri, are perioade de apropiere de familie, dar și de evitare constantă.

Linda Boström Knausgård nu pierde doar amintiri, ci și accesul la părți ale propriei existențe. Instabilitatea ei este o încercare atât pentru ea, cât și pentru cei din jur, familie și angajați ai centrului deopotrivă. Vulnerabilitatea pe care și-o asumă vine la pachet cu o anumită doză de expunere pentru că nu are cum să…

Leave a Reply

Your email address will not be published.