Anca Zaharia | Poezia erotică contemporană a românilor I.P. Kvasir şi Isabella Zaahr

Probabil suntem cu toţii de acord că este foarte greu să scrii un text erotic, fie el poezie sau proză – şi dacă nu scriem noi aşa ceva, ne dăm seama că a ieşit prost altcuiva atunci când mai degrabă ne amuză ce citim sau când ne jenează peste măsură. Ca să te reapropii de acest fel de vers ai nevoie de curaj odată ce ai dat-o în bară, şi exact acest lucru s-a întâmplat şi în cazul meu: m-am dus spre aceste două volume de poezie erotică contemporană cu aşteptări puţine şi cu precauţia celui care s-a păcălit de prea multe ori. M-am înşelat, din fericire, şi-acum le adaug pe raftul volumelor pe care le păstrez şi poate le dau mai departe urmaşilor într-o zi. La o vârstă mai apropiată de adolescenţă, cel mai probabil.

I.P. Kvasir şi Isabella Zaahr, doi români care publică sub pseudonim, şi-au asumat această dificilă misiune de a scrie poezie cu substrat erotic, astfel apărând în 2020 volumele Joc orgastic, respectiv Simte-mă bine! Prima dintre acestea are ilustraţii realizate de autoarea celui de-al doilea volum: 20 de nuduri în acuarelă care includ inserţii de caligrafie ce potenţează foarte mult mesajul poemelor care, dincolo de contextul erotic, pot şi trebuie să fie citite mai ales ca ode închinate unei eterne figuri feminine care nu mai este fragilă, ca-n trecuturile poeziei universale, care nu mai este 2nd hand citizen, ci este admirată în toată complexitatea de fată-femeie-iubită-soţie-mamă, luptătoare şi învingătoare cu toate vulnerabilităţile inevitabile unui om.

atunci când
îţi depărtez picioarele
şi pătrund în cosmosul
ce stă ascuns
între coapsele tale
simt că despart
şi pătrund
tainele întregului univers.

Simte-mă bine! este al doilea volum publicat de Isabella Zaahr la această editură, după Invitaţie într-o femeie. Cu influenţe erotice mai pregnante decât jocul orgastic precedent, cu un accent uşor mai mare pus pe dimensiunea sexuală a vieţii, pe un carpe diem justificat printr-o sensibilitate care permite, la nivel amplificat, o viaţă bukowskiană. În acelaşi timp, deziluziile şi speranţele îşi croiesc drum într-o viaţă de eu liric zbuciumat şi totodată împăcat cu elementele de necontrolat, găsindu-şi stabilitatea chiar în erotismul atotprezent.

te-ai uitat la mine
şi m-am uitat la tine

şi nu ştiu tu, 
dar eu am înţeles
că, de fapt, nu căutam
decât
pe cineva

care să-mi bage mâna-ntre picioare
pe sub fustă
cu toată dragostea

mea pentru el
şi-a lui pentru mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.