Oamenii: scurtă istorie despre cum am stricat totul este un volum apărut în 2019 la editura Trei și e excelent scris de Tom Phillips, autor care încearcă să dovedească faptul că o dăm în bară, individual și colectiv, foarte des. Că nu suntem atât de speciali pe cât ne indică motivaționalele, nici pe cât încearcă să ne impulsioneze istoria învățată în școală. Cred că faptul că e totul atât de amuzant e doar un bonus nesperat, accentul ar putea să cadă doar pe cât de multe stricăm și tot ar fi destul.
Cu un simț al umorului pe care l-am apreciat și la Mary Roach când scria despre Viața secretă a cadavrelor sau la Caitlin Doughty când întreba O să-mi mănânce pisica ochii?, autorul cărții de față ne face o rapidă și eficientă trecere prin istoria noastră mai puțin măgulitoare, expunând comportamente excentrice, parcă deloc gândite, subliniez acest deloc, ale unor indivizi sau grupuri căzute în capcana deținerii puterii (de la bărbatul beat care, la volanul unei mașini, a reușit prin anii ’70 să distrugă singurul copac de pe o rază de 400 de kilometri și până la bătălia de la Caransebeș, din 1788 – când armata austriacă a luat bătaie în ciuda faptului că adversarii n-au apărut pe câmpul de luptă).
Oamenii sunt niște ființe ale naibii de alunecoase – spun asta în contextul întâlnirii în carte a menționării efectului cobra („Ca măsură de control a dăunătorilor din Delhi, guvernul britanic a oferit o recompensă pentru cobrele moarte. În consecință, oamenii creșteau…
Leave a Reply