Pentru noi, muritorii de rând, Erdoğan e unul dintre numele care apar des la știri atunci când se anunță o măsură drastică în Turcia sau când se face o afirmație riscantă, periculoasă și parcă venită din senin de la cineva cu oarecare probleme bune de dus la psihiatru.
Fără să știu detalii despre unul sau despre celălalt, strict bazându-mă pe deciziile luate în numele unui popor deasupra căruia se poziționează, pe Erdogan l-am comparat de multe ori cu Putin în mintea mea. Acum, terminând de citit Erdoğan și criza Turciei moderne, pentru mine are sens această comparație. Chiar m-am întrebat la un moment dat, acum câțiva ani, dacă nu găsesc o carte despre fațetele acestui om; apoi am uitat că mi-am dorit să aflu mai multe despre Erdoğan, după care a apărut cartea asta la Publisol.
În Erdoğan și criza Turciei moderne, Soner Çağaptay pornește pe urmele parcursului politic al lui Recep Tayyip Erdoğan: de la copilul sărac și religios într-o Turcie seculară și până la absolventul de colegiu musulman, cu repere puse la încercare de societatea modernă. Cel puțin din exterior, pare că de-acolo și până la exponentul mișcării politice islamiste nu a mai fost decât un pas.
Inevitabil, pentru a putea apuca așa cum se cuvine rădăcinile politice ale…
Leave a Reply