N-aș fi crezut despre mine, în urmă cu câțiva ani, că aș putea citi vreodată cu plăcere non-ficțiune, cu atât mai puțin o carte de neurologie evoluționistă, cum este cazul celei de față. Însă timpul a trecut, eu mi-am dat seama că ficțiunea trebuie să fie completată periodic de o actualizare, de o incursiune în diversele falii ale non-ficțiunii, ale realității înconjurătoare. M-am săturat, pe scurt, să fiu atât de puțin conectată cu lumea din care fac parte. Și vreau să aflu mai multe despre mine – de la modul în care sunt construită fizic până la ce se întâmplă în capul sau în corpul meu când am impresia că nu se întâmplă nimic.
În apărarea femeii cavernelor. Povestiri de neurologie evoluționistă, care mi se pare a avea un titlu mai potrivit în română decât în engleză din care a fost tradusă (Strange Behavior: Tales of Evolutionary Neurology), a fost scrisă de Harold Klawans și publicată inițial în 2000, iar traducerea de la noi, scoasă din tipar în 2017, a fost realizată de Florin Tudose și s-a bucurat de ceva ce apreciez foarte mult: un control științific al traducerii (realizat de Andrei Dumbravă).
Cartea celebrului neurolog înseamnă o colecție de relatări ale unor cazuri pe care le-a avut sau pe care le-a studiat de la distanță, la colegii săi. Toate acestea au în comun faptul că au ridicat, la un moment dat, probleme serioase pentru înțelegerea umană (chiar și a specialiștilor – sau mai ales a acestora) legate de funcționarea creierului și modul în care bolile care-l afectează se răsfrâng asupra restului corpului sau se transmit membrilor familiei. Pornind de la ideea că creierele noastre s-au dezvoltat (deci noi, ca specie, am evoluat) datorită femelelor care rămâneau în peșteri să aibă grijă de copii (și să-i educe, să-i pregătească pentru viață teoretic și practic) cât timp masculii se aflau la vânătoare. Astfel, el înaintează premisa că locul unde ne aflăm astăzi, din punct de vedere al evoluției, se datorează într-o mai mică măsură bărbaților care au vânat și mai mult femeilor care au avut întotdeauna misiunea să crească noile generații.
Am aflat o mulțime de informații utile și fascinante citindu-l pe Klawans: de la ce presupune…
Leave a Reply