Au trecut câteva luni de când am citit Părinți, romanul Dianei Bădica, și tot de atunci l-am pus deoparte, la cărți citite, plăcute, pe raftul cu cărți pe care cândva, poate, le vor citi urmașii mei. Da, există un astfel de raft în biblioteca mea, iar el este destinat acelor cărți pe care eu le consider esențiale pentru dezvoltarea și mai ales înțelegerea profundă a vieții, a sinelui și a mediului imediat înconjurător în cazul unui individ. Rareori scriu despre cărți la multă vreme după ce le-am citit, dar aici am avut nevoie de atât de mult timp pentru a găsi forma potrivită de a transmite și altora că este o carte de citit și, mai mult, că echilibrul între noi înșine și cei apropiați este unul dintre lucrurile care se obțin cel mai greu.
Tentați să dăm vina pe ceilalți suntem cu toții. Probabil că părinții știu cel mai bine cât de ușor e să fii învinuit, pentru cauze mici sau mari, de copiii tăi; în aceeași măsură, adulții (și recunoaștem, chiar și cu parțială sinceritate, căci am fost cu toții în această situație) tind să își atribuie eșecurile celor care le-au fost alături (sau nu) în primii ani de viață. Inevitabile sunt ambele situații, iar asta mă duce cu gândul la celebrele versuri ale lui Larkin:
They fuck you up, your mum and dad.
They may not mean to, but they do.
They fill you with the faults they had
And add some extra, just for you.
După o atât de lungă introducere prin care am vrut doar să subliniez că romanul Dianei Bădica este un must read, pot explica, în detaliu, de ce anume cred acest lucru. Capitolul al treilea („Cerul dinăuntrul fiecăruia”) mi-a amintit de Cerul din burtă al Ioanei Nicolaie: complexitatea umană, poate chiar nebănuită, văzută ca un cer pe care e vizibilă alternanța zi-noapte, de dimensiuni diferite și cu goluri în care nu știi ce se află.
Leave a Reply