Anca Zaharia | Copilăria într-o lume bolnavă, întoarsă pe dos: „Neliniștea serii”

Sunt cărți care, oricât de mult ți-ar plăcea, nu îți vorbesc neapărat despre tine.  Și sunt minunate pentru că așa ai acces la lumi pe care nu le-ai cunoaște altfel, desigur. Dar mai sunt, pe de altă parte, și cele care îți repovestesc o parte din copilărie, care redeschid răni și readuc în prim-plan, în culori parcă mai vii decât atunci când au avut loc întâmplările, secvențe pe care tot speri să-ți aduci aminte că le-ai visat, le-ai inventat într-un joc, din plictiseală, le-ai văzut într-un film, nu că ți s-au succedat chiar ție prin fața ochilor.

Din cea de a doua categorie face parte Neliniștea serii, roman de debut scris de Marieke Lucas Rinjeveld, persoană non-binară care a câștigat, cu această carte, International Booker Prize în 2020.

Jas, fetița naratoare din Neliniștea serii, trăiește într-o familie religioasă strictă și visează să fugă cât mai departe de cei care impun atâtea reguli aberante. În același timp, grija și spaima că s-ar putea întâmpla ceva părinților o acaparează și o transformă, treptat, în ciudata școlii, a localității, ba chiar a familiei. Prinsă-n limitările familiei ca în niște lanțuri prea scurte, Jas evadează în mintea ei și se îndepărtează tot mai mult de locurile sigure. Răul e mereu acolo, pândește, așteaptă, iar Jas știe.

Să nu vă așteptați să citiți o „carte frumoasă”. Neliniștea serii e dură, e șocantă, e revoltătoare. Și din aceste motive este…

Leave a Reply

Your email address will not be published.