Multă vreme am ocolit cărțile din colecția Buzz Books a editurii Litera. Nu pentru că aș fi citit vreuna, știți deja cum sunt eu cu preconcepțiile: la fel ca alți muritori de rând care ocolesc ceva ce n-au întâlnit și bănuiesc automat că nu le-ar plăcea. Ci pentru că aveam impresia că sunt cărți „prea ușoare”, evident că-n sensul de facile, făcute să treacă timpul și să livreze narațiunea cu mult dialog și multă acțiune pe repede-nainte ca să încurajeze cititorul de consum să pună și el mâna pe o carte.
Desigur, viața m-a mai învățat lucruri și mă bucur să recunosc, în primul rând, că nu-i absolut nimic în neregulă cu literatura de consum, ba chiar că e vitală în peisajul literar de peste tot (deși asta e o altă discuție, pe care sper să o avem cândva tot aici), dar și că printre cărțile pe care le crezi într-un anumit fel se pot ascunde adevărate comori – pe care, sincer acum, e păcat să nu-ți dai șansa să le descoperi.
Cuplul de la nr. 9 a apărut în engleză în 2021, iar în română doar un an mai târziu, în traducerea foarte bună a Sandei Spiridon. Înainte luasem o țeapă uriașă cu Minciuni mortale, teribil de slab roman și înfiorător tradus de Ana-Maria Scarlat. M-am crizat despre asta aici. Așa că am început Cuplul de la nr. 9 cu emoții suplimentare.
Deși e categorisită la thriller, eu o văd mai degrabă ca mystery și suspans, dar după ce o citiți vă va fi mai clar de ce zic asta și de ce vorbim, totuși, despre o carte pe care o poți devora în doar câteva ore, care te lasă și cu o grămadă de întrebări despre tine și despre viață în general, dar care și livrează neașteptat de bine la capitolele ce țin de construcția personajelor, narațiune, atmosferă.
Doar personajul feminin mi s-a părut să aibă o contradicție evidentă în construcție la un moment dat, dar nu mi-am dat seama dacă autoarea a intenționat să o facă mai greu accesibilă cititorilor sau dacă într-adevăr a fost o omisiune. În orice caz, nu afectează cu nimic marea bucurie de a parcurge cartea pe repede-nainte, întorcându-te totuși ca să verifici nume și locuri care se repetă și se suprapun, făcând un arc peste timp care leagă evenimentele ce privesc cadavrele. Bun, să-ncepem cu începutul.
Leave a Reply