Consultări publice pentru perioada 2021-2027: Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS)
Continuăm seria dezbaterilor referitoare la programele operaționale în următoarea perioadă de programare (2021-2027). Peste 90 de persoane au discutat astăzi care ar fi cele mai eficiente modalități prin care persoanele cele mai defavorizate din România să poată să ducă o viață decentă, accentul fiind pus pe măsuri concrete de acțiune cu finanțare prin intermediul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS).
Adrian Mariciuc, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, s-a declarat deschis să folosească experiența și expertiza participanților pentru îmbunătățirea draftului programului operațional dedicat ameliorării vieții beneficiarilor săi. Astfel, domnia sa a precizat: „Acesta este un program cu totul nou, care nu are un corespondent în cadrul celorlalte două perioade de programare anterioare. Nevoia foarte mare de finanțare reiese din cifrele identificate la nivelul țării noastre: 30% sau aproximativ 6 milioane de români care se află acum în risc de sărăcie sau excluziune socială ridicată.”
POIDS are o alocare de 3,4 miliarde euro, dintre care 2,39 miliarde vor proveni din Fondul Social European (FSE+), 574 milioane euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și 519 milioane de euro de la Bugetul de Stat.
Programul are o importantă componentă socială, cu mai multe obiective, cum ar fi: creșterea accesului la servicii sociale pentru populația vulnerabilă, creșterea calității serviciilor sociale, reducerea gradului de excluziune socială pentru grupurile vulnerabile, creșterea capacității sistemului național de asistență socială de a răspunde la nevoile populației vulnerabile și creșterea capacității autorităților locale de a identifica și evalua nevoile sociale ale comunității într-un mod participativ.
POIDS are ca țintă o mare paletă de grupuri vulnerabile: persoane din mediul rural, familii monoparentale, persoane fără locuință, familii cu o situație materială precară, migranți, persoane cu dizabilități, vârstnici, victime ale violenței domestice, etc.
Dar, pentru ca România să primească finanțare pentru ajutorarea acestor persoane vulnerabile, va trebui să îndeplinească mai multe condiții favorizante, printre care crearea și dezvoltarea unui cadru strategic național de politică pentru egalitatea de gen, precum și a unui cadru de politică strategic național pentru incluziune socială și reducerea sărăciei.
Axele prioritare ale POIDS sunt:
- Dezvoltare Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC)
- Protejarea dreptului la demnitate socială
- Sprijinirea comunităților rurale fără acces sau cu acces redus la servicii sociale
- Reducerea disparităților dintre copiii la risc de sărăcie și/sau excluziune socială și ceilalți copii
- Servicii de suport pentru persoane vârstnice
- Sprijin pentru persoanele cu dizabilități (I)
- Sprijin pentru persoanele cu dizabilități (II)
- Servicii sociale și de suport acordate altor grupuri vulnerabile
- Ajutorarea persoanelor defavorizate
Cele 9 drafturi de Programe Operaționale și Acordul de Parteneriat pentru perioada 2021-2027 pot fi consultate aici. Mai multe informații despre seria dezbaterilor pot fi accesate aici și aici.
Sursa foto: Ministerul Fondurilor Europene
Leave a Reply