Consultări publice pentru perioada 2021-2027: Programele Operaționale Regionale (POR) și Programul Operațional Educație și Ocupare (POEO)
În 19 august 2020 s-au desfășurat cea de-a treia și a patra reuniune din seria dezbaterilor inițiate de Ministerul Fondurilor Europene pentru pregătirea viitoarelor programe operaționale din perioada de finanțare 2021-2027.
Dedicată Programelor Operaționale Regionale (POR), cea de-a treia întâlnire s-a desfășurat în spiritul deplinei transparențe, atât la sediul MFE cât și online, în sistem de videoconferință, bucurându-se de o prezență remarcabilă: peste 160 de participanți on line.
Moderată de către Adrian Mariciuc, secretar de stat în Ministerului Fondurilor Europene, discuția s-a axat pe găsirea celor mai eficiente modalități de finanțare a domeniilor incluse în cele 8 POR 2021-2027.
Beneficiind de o alocare totală de 11,5 miliarde euro, dintre care 9,2 miliarde din Fondul European de Dezvoltare Regională și 2,3 miliarde euro din Bugetul de Stat, Programele Operaționale Regionale au fost create pentru a sprijini nevoile particulare ale fiecărei regiuni a României în parte, ținând cont, bineînțeles, și de potențialul regional, cu accent pe domenii cheie, convergente și complementare cu impact real pentru calitatea vieții și bunăstarea comunităților locale.
Printre beneficiarii POR se numără întreprinderile, universitățile, clusterele, incubatoarele, acceleratoarele, instituțiile publice locale, unitățile administrativ-teritoriale (UAT), dar și organizații de cercetare dezvoltare și agenții de dezvoltare regională (ADR).
POR vor avea mai multe priorități, astfel:
- O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice – 2,393 miliarde euro;
- O regiune cu orașe smart – 1,2 miliarde euro;
- O regiune cu orașe prietenoase cu mediul – 4,3 miliarde euro;
- O regiune accesibilă – 1,53 miliarde euro;
- O regiună educată – 828,6 milioane euro;
- O regiune atractivă – 798,1 milioane euro;
- Asistență tehnică – 450 milioane euro.
Secretarul de stat Adrian Mariciuc a reiterat faptul că pentru a putea beneficia de cele 11,5 miliarde euro, România va trebui să îndeplinească mai multe condiții favorizante: buna guvernanță a strategiei naționale sau regionale de specializare inteligentă, un cadru de politică strategic pentru sistemul de educație și formare, un cadru de politică strategic pentru sprijinirea reabilitărilor destinate să îmbunătățească eficiența energetică a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, dar și planificarea globală a transporturilor la nivelul corespunzător.
Cea de-a patra dezbatere a fost construită în jurul Programului Operațional Educație și Ocupare (POEO), program ce prezintă o viziune integrată privind accesul la învățământ și accesul pe piața muncii. Au luat parte peste 120 de persoane, atât în format videoconferință, dar și la sediul Ministerului Fondurilor Europene.
Acest program operațional își propune să modernizeze instituțiile și serviciile oferite pieței muncii, să promoveze participarea echilibrată, după gen, pe piața muncii, să asigure echilibrul dintre viața profesională și cea personală, dar și să ducă la o mai bună adaptare a lucrătorilor la schimbările rapide de pe piața muncii.
Alocarea financiară a POEO este de 3,8 miliarde euro, din care 3,2 miliarde euro provin din Fondul Social European (FSE+) și 581 milioane euro de la Bugetul de Stat.
Domeniile de intervenție ale POEO sunt:
- Ocuparea tinerilor: informare NEETs, centre /cluburi de tineret / rețele de lucrători de tineret, pachete integrate de măsuri active personalizate și adaptate nevoilor tinerilor;
- Educație: prevenirea abandonului școlar timpuriu, accesibilitatea educației;
- Ocupare: Accesul la ocupare pentru toți, creșterea ocupării în rândul femeilor, antreprenoriat și economie socială, anticipare competențe, dialog social / capacitate parteneri, sănătatea și securitatea în muncă, îmbătrânirea activă.
Printre beneficiarii acestui program operațional se numără:
– Autorități/ instituții și servicii publice centrale cu atribuții în domeniu (ex, MMPS, MEN,ANC, ANOFM, CNFPA etc);
– Autorități/instituții și servicii publice locale cu atribuții în domeniu (servicii deconcentrate ale MMPS,MEN, ANOFM etc, UAT-uri);
– Furnizori publici sau privați de servicii de ocupare/servicii de educație sau formare profesională/servicii de evaluare și certificare competențe/servicii de informare și consiliere în carieră;
– Unități din sistemul național de învățământ;
– Instituții de învățământ superior;
– Institute de cercetare;
– Asociații de tineret;
– Camere de comerț;
– Organizații neguvernamentale;
– Angajatori, parteneri sociali, asociații patronale și sindicale, comitete sectoriale și actori relevanți la nivelul sectoarelor economice;
– Comisiile județene de Autorizare a furnizorilor de formare, Centre Regionale de formare, Centre de evaluare competențe;
– Centre comunitare sau de tineret.
Cele 9 drafturi de Programe Operaționale și Acordul de Parteneriat pentru perioada 2021-2027 pot fi consultate AICI.
Sursa foto: Ministerul Fondurilor Europene
Leave a Reply