Primarul Allen Coliban a deschis astăzi, alături de E.S. dl Soren Jensen, ambasadorul Danemarcei în România, Pia Zimmermann, reprezentant al la Danish Board of District Heating, Mihai David reprezentant COGEN și Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, lucrările conferinței „Zilele Încălzirii Centralizate la Brașov”.
„Subiectul încălzirii centralizate este un subiect foarte important pentru comunitățile locale din România. Asta, pe un fond de traumă postdecembristă în care oamenii au pierdut încrederea în sistemele centralizate și în eficiența lor și, cumva, nevoia de control asupra încălzirii și consumului la nivel individual s-a transpus prin deconectările din sistem. Pe cifre, vorbim de aproximativ 6%, 5% din locuințele din Brașov care încă mai sunt conectate la sistem în momentul actual. Dar tendința europeană și totodată tendința către eficiență a sistemelor de încălzire europene este aceea de rebranșare, astfel încât să resimțim efecte pozitive și în buzunarul propriu, dar și din punctul de vedere al costurilor pe mediu. Ei bine, Brașovul face deja lucruri concrete în acest sector, avem cartiere noi care au ales să folosească sistemul public de încălzire centralizată încă din faza de proiectare a locuințelor comune, avem clădiri publice care se rebranșează. Mergem spre eficientizare și din punctul de vedere al subvențiilor pe care le acordăm acestui sistem, iar provocările pe care liberalizarea prețurilor din energie ni le-a adus în toamna trecută tuturor administrațiilor locale nu s-au simțit atât de puternic la nivelul buzunarului brașoveanului. Prin urmare am avut și căldură, la prețuri acceptabile, și împreună putem să lucrăm la mai mult și să îmbunătățim aceste aceste cifre pentru viitor, pentru că avem nevoie de colaborarea aceasta și de încălzirea centralizată pentru a ne atinge și țintele pe mediu. «Fit For 55» (Pregătiți pentru 55 – reducerea cu 55% a emisiilor până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, n.n.), reducerea emisiilor de carbon, este imposibilă dacă nu luăm în calcul și acest sector mare al încălzirii publice, al încălzirii centralizate, iar când vorbim de încălzire centralizată nu ne mai referim la acele facilități mari de producție pe cărbune, care erau poluante, cum era în trecut, ci vorbim de centrale de bloc, centrale de cvartal, centrale de cartier”, a declarat primarul Allen Coliban.
Potrivit primarului, de la caz la caz sunt făcute analizele și odată cu extinderea și eficientizarea sistemului public de termoficare pot fi găsite soluții. Investiții în eficientizarea sistemului de distribuție se fac de la an la an, și chiar și anul acesta în bugetul local sunt prevăzuți bani pentru pompe necesare eficientizării fluxurilor și distribuția agentului termic. Există un program de rebranșare a clădirilor publice, iar marii dezvoltatori imobiliari sau agenți economici adoptă deja soluții de încălzire centralizată. Este necesară de asemenea o selecție a partenerilor care furnizează agentul termic și energia, pentru ca aceștia să implementeze cele mai noi tehnologii. În prezent Brașovul utilizează agent termic obținut din cogenerare și avem totodată opțiunile moderne și pe care și tendințele europene le promovează – cele de a introduce biogaz, pompe de căldură sau alte soluții moderne. De exemplu, proiectul noului spital regional se bazează pe aceste pompe de căldură pentru a ajunge la statutul acela de nZeb, clădiri cu emisii aproape zero.
Evenimentul, organizat de Ambasada Regală a Danemarcei la București împreună cu DBDH și COGEN România, își propune să aducă experiența de peste 100 de ani din Danemarca în privința sistemelor de încălzire centralizată, precum și marile firme și producători de tehnologie din domeniu, pentru a oferi atât exemplul lor, cât și mijloacele tehnice care să convingă partea română că, mai ales în actualul context politico-economic, sistemul centralizat de încălzire este cel mai eficient și cel mai ieftin.
„Organizăm la Brașov o nouă ediție a Zilelor Încălzirii Centralizate, de fapt, a sistemelor de încălzire pentru populație, sub patronajul Ambasadei Daneze la București și cu concursul colegilor noștri de la Danish Board of District Heating (DBDH). Este un eveniment foarte important pentru toată industria cogenerării din România. Colegii noștri din Danemarca au o experiență foarte vastă, ei făcând lucrul acesta de peste o sută de ani și au venit să ne împărtășească astăzi experiența lor în acest domeniu. Avem foarte multe de învățat de la ei, pentru că suntem în fața unui moment extrem de important în România. COGEN România reprezintă toate sistemele de încălzire centralizată din România. Pe lângă asta, avem colegi care sunt constructori, care sunt furnizori de diverse materiale în COGEN România, care sunt consultanți de tehnologie. DBDH, la rândul lor, au și ei, la fel, producători de tehnologie, operatori de sisteme centralizate. Vom participa la prezentări despre ceea ce înseamnă aportul energiei regenerabile în sistemul de centralizare în Danemarca, și sper să vedem și la noi acest lucru în practică, în următorii ani”, a declarat Mihai David, președinte COGEN România.
Contextul conferinței din acest an nu este numai atingerea țintelor de eliminare a emisiilor de dioxid de carbon asumate de Uniunea Europeană și implicit de România, ci și scumpirea prețului gazelor și celorlalți combustibili în urma războiului din Ucraina.
„Suntem foarte bucuroși să fim aici la Brașov și credem că această întâlnire este importantă pentru că aduce împreună sectorul termoficare din România și Danemarca. În Danemarca avem termoficare de mulți ani și acum, în această situație actuală, se dezvoltă foarte mult, toată lumea din Danemarca vrea termoficare. Așadar, credem că este bine să avem dialogul și cu sectorul de termoficare din România, deoarece credem că termoficarea este instrumentul cel mai bun pentru situația în care ne aflăm. Și având în vedere faptul că încălzirea centralizată poate folosi o mulțime de combustibili diferiți, puteți avea energie termică solară, puteți avea geotermală, puteți avea biomasă, puteți avea deșeuri, puteți avea gaz și cărbune, dar puteți și să le combinați sau să scăpați de gaz și cărbune și să îl schimbați cu alte surse regenerabile. Sper că putem contribui la convingerea că soluția comună este mult mai eficientă. Puteți avea o încălzire mai eficientă dacă aveți o soluție la comun decât dacă fiecare vecin are propriul sistem. Este mult mai ușor să aveți pe cineva care să aibă grijă de el și nu trebuie decât să opriți sau să porniți caloriferul, iar ceilalți oameni se vor asigura că sistemul este eficient și că utilizați combustibilii potriviți. Este mai ieftin pentru că îl puteți face mai eficient și va fi și mai ieftin dacă puteți folosi, de exemplu, surplusul de căldură din industrie”, a declarat Pia Zimmermann, export manager DBDH și liderul delegației daneze.
Danemarca se poate lăuda cu cel mai dezvoltat și cel mai bine pus la punct sistem de încălzire centralizată din lume, are un potential semnificativ de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile, întrucât subteranul țării beneficiază de resurse geotermale extinse în diverse regiuni și sub marile orașe, iar această combinație poate contribui semnificativ la tranziția către o economie verde, înlocuind, în primul rând, importurile de biomasă. Impactul se extinde și la asigurarea de locuri de muncă, precum și la activități de export. Încălzirea centralizată este foarte bine dezvoltată nu doar în Danemarca, ci și în Finlanda, Germania, Olanda, Franța, Italia, Polonia și China, care are cea mai extinsă rețea de încălzire centralizată din lume.
Chiar dacă specialiștii sunt de acord că încălzirea centralizată este cea mai bună soluție în acest moment, sunt necesare însă soluții punctuale și mai ales acte normative care să oblige sau să convingă publicul larg din România, care a avut o lungă experiență negativă legată de sistemul centralizat, că soluția este într-adevăr cea mai eficientă și convenabilă. Brașovul a făcut deja pași importanți în eficientizarea sistemului centralizat de încălzire.
Directiva UE 2012/27 si Ordinul ANRE 146/2021 stabilesc principiul de bază pentru ca un SACET sa fie eficient, respectiv „sistem eficient de termoficare și răcire centralizată înseamnă un sistem de termoficare sau răcire centralizat care utilizează cel puţin 50% energie din surse regenerabile, 50% căldură reziduală, 75% energie termică cogenerată sau 50% dintr-o combinaţie de energie și căldură de tipul celor sus-menţionate”. Aceste aspecte țin de componenta producție, iar in cazul SACET Brașov au fost îndeplinite încă din anul 2011, prin implementarea proiectului BEPCO, și înainte de publicarea actelor normative.
Sursa foto: Primăria Brașov
Leave a Reply