Administrația brașoveană este caraterizată prin lipsă de transparență. Schimbarea de primar nu a adus schimbarea cerută și promisă și în continuare vedem derapaje de la transparență.
Transparența trebuia să fie apanajul administrației Coliban, iar publicarea de documente și de situații trebuia să fie la ordinea zilei și trebuia să devină regulă pentru orice persoană care lucrează în administrație, pentru orice angajat din instituțiile din subordine sau finanțate de municipalitatea brașoveană.
Nu numai că primarul Allen Coliban a ales să aibă o practică netransparentă, mă refer în special la achizițiile directe și acceptarea unor contracte care au clauze de confidențialitate, dar și tolerează astfel de practici la Agenția Metropolitană Brașov.
Și ce este cel mai interesant este că PNL și PSD au ajuns să-l „bată” la propriul joc pe care acesta îl începuse împotriva lui Scripcaru, acela al transparentizării administrației.
Cel mai recent episod al lipsei de transparență în administrația Coliban este cel în care grupul de consilieri locali PSD a cerut Agenției Metropolitane Brașov punerea la dispoziția consilierilor locali a balanței analitice care prezintă în detaliu achizițiile efectuate, salariile angajaților, veniturile și cheltuielile instituției, iar AMB le-a cerut la schimb semnarea unui contract de confidențialitate.
Redau punctul de vedere al consilierilor PSD, semnat de Lucian Pătrașcu, în calitate de Președinte al Organizației Municipale PSD Brașov:
„Tupeu maxim și ”confidențialitate” pe banii brașovenilor!
În urmă cu câteva zile, grupul de consilieri locali PSD a solicitat reprezentanților Agenției Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă Brașov să le ofere balanța analitică care prezintă în detaliu achizițiile efectuate, salariile angajaților, veniturile și cheltuielile instituției. Cum Primăria Brașov plătește cea mai mare cotizație din județ, adică 2.000.000 de lei pe an, undeva la peste 400.000 de euro, este firesc ca aceste detalii să fie cunoscute de consilierii locali, cei care aprobă suma ce urmează să ajungă la Agenția Metropolitană.
Răspunsul Directorului Dragoș David a fost de-a dreptul halucinant. Pentru a furniza aceste informații, acesta le-a cerut consilierilor locali PSD să semneze un contract de ”confidențialitate”. Cu alte cuvinte, în opinia domnului Dragoș David, modul în care sunt cheltuiți banii publici, adică ai brașovenilor, reprezintă o problemă de ”confidențialitate”. Probabil că directorul uită că este vorba despre bani primiți de la Primăria Brașov, nicidecum de la vreo firmă privată. Dumnealui și restul angajaților, inclusiv cei 4 directori care sunt trecuți pe site-ul Agenției Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, nu înțeleg că cea mai mare cotizație o primesc de la administrația locală brașoveană, adică inclusiv salariile le încasează din bani publici.
Este de neînțeles de ce vrea să ascundă șeful AMDDBv situația instituției, când, ar trebui ca totul să fie transparent. Când va conduce o firmă privată, atunci domnul Dragos David să ofere doar ce informații dorește dumnealui, dar cum trăiește din banii brașovenilor, atunci ar trebui să le explice și lor pe ce cheltuie banii. Poate sunt contracte supraevaluate, poate salariile sunt prea mari, poate se fac achiziții fără rost sau angajări fără ca aceste posturi să fie necesare.
În concluzie, dacă domnul Dragoș David dorește ca în următoarea sedință de Consiliu Local, grupul de consilieri locali PSD să voteze suma de bani care ar ajunge la Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov drept cotizație, atunci acesta va trebui să ofere transparență brașovenilor. Mai ales acum, când dorește să primească 3.300.000 lei, adică plafonul maxim. Banul public nu are termen de confidențialitate, oamenii trebuie să știe pe ce se duc banii proveniți din taxele și impozitele lor!
Nu ar fi rău ca reprezentanții AMDDBv să mai pună mâna să ajute și primăriile care fac parte din această asociație. Aud tot mai mulți primari care se plâng că nu au fost ajutați cu nimic de domnul Dragoș David, deși ei sunt cu plata cotizației la zi. Nici în Brașov nu a rupt gura târgului. Se cheltuie 2.000.000 de lei pe an, dar rezultatele nu prea se văd. Unde sunt proiectele mari? Brașovul stă prost la mai multe capitole, dar nu văd vreun ajutor din partea AMDDBv, nici vreo îmbunătățire de când s-a înființat asociația.”
Solicit primarului Allen Coliban un punct de vedere cu privire la această situație și îl întreb cum explică situația în contextul angajamentului său de a transparentiza administrația.
De asemenea, solicit un punct de vedere și Directorului AMB Dragoș David prin care să ne comunice motivele pentru care solicită confidențialitate pentru informații publice.
Foto: Echipa AMB, sursa: Facebook – Agenția Metropolitană Brașov
Leave a Reply