Agent Green expune haosul din poliția română și impotența acesteia de a interveni pentru a stopa tăieri ilegale din Parcul Național Munții Rodnei atunci când sunt convocați prin apel la 112 să intervină într-un flagrant în plină desfășurare.
Tăierea ilegală de pădure se face în Ocolul Silvic Plaiurile Heniului pe malul drept al râului Bistrița în județul Bistrița Năsăud, iar depozitul de lemne unde sunt duși arborii tăiați este situat pe celălalt mal în județul Maramureș. Doar 140 metri pe asfalt separă drumul forestier de la exploatare până la depozit. Cîrlibaba din județul Suceava este cea mai apropiată localitate. Investigatorii Agent Green au surprins camioanele cu lemne ale unei firme locale de exploatare care fac și transporturi ce nu sunt declarate în SUMAL, deci ilegale. Au fost de asemenea consemnate transporturi cu un volum declarat de lemn la jumătate din cel real. În zonă există o aprobare pentru niște tăieri accidentale, adică lemn stricat, dar în realitate investigatorii au descoperit că se taie inlcusiv arbori verzi și sănătoși din Parcul Național Munții Rodnei.
Dan Cătălin Turiga, inginer silvic în cadrul Agent Green a fost cel care a sunat la 112 și a oferit toate informațiile tehnice necesare după care a fost transferat rând pe rând, vreme de 2 ore la 6 persoane diferite de la polițiile din Suceava, Borșa, Sângeorz Băi și Cîrlibaba. Toți au promis că vin la fața locului, dar niciun polițist nu a venit să de întâlnească cu Turiga. Polițistul din Sângeorz Băi a fost singurul care a avut curajul să critice în cadrul convorbirii telefonice „birocrația proastă” a sistemului și să afirme că „importantă este operativitatea”, referindu-se la jurisdicția poliției în zone unde se întâlnesc două sau mai multe județe, așa cum este cazul aici.
„Nici nu mai contează dacă este vorba despre impotența poliției sau despre un blat între ei și tăietori, adică crimă organizată sau mafie. E clar că hoții de lemne profită la maxim operând la granița dintre trei județe. Când suni la 112 important este să vină cineva imediat să oprească crima ecologică la fel ca la un caz de omucidere. Căci poluarea ucide în România mai mulți oameni în fiecare an decât gloanțele, cuțitele, bâtele sau pumnii. Iar poluarea este direct proporțională cu numărul copacilor care nu sunt lăsați să crească”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Haosul din poliție este al doilea episod din seria „Jaf în Parcul Național Munții Rodnei” prin care Agent Green atrage atenția că guvernul României nu și-a îndeplinit obiectivul asumat de guvernare privind stricta protecție a pădurii din cele 13 parcuri naționale a căror suprafață totală însumează doar 1% din suprafața țării. În primul episod au fost prezentate tăierile abuzive de pe raza ocolului silvic Someș-Țibleș. În următoarele episoade vor fi prezentate prestația catastrofală a Gărzii Forestiere, exploatări ilegale din alte ocoale silvice și corporația care beneficiază de lemnul din Rodna.
Agent Green cere guvernului României să își facă ordine în poliție și să își respecte angajamentul de strictă protecție a parcurilor naționale.
Leave a Reply