Adrian Veștea spune că la finalul lui 2022 am putea avea primul zbor de pe Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav

Consiliul Județean Brașov a desfășurat două achiziții publice, ambele privesc serviciile de navigație aeriană. Prima achiziție a vizat Procedurile de Zbor Instrumentale și Spațiul Aerian la Aeroportul Internațional Brașov (AIB), iar a doua Realizarea infrastructurii fizice si dotarea acesteia cu echipamente specific.

Pentru ambele achiziții au fost semnate contractele. În cadrul procedurilor de zbor se urmărește:

Proiectare proceduri de zbor instrumental noi cu următoarele documente asociate:
• Documentația de proiectare și de aprobare asociată fiecărui tip de procedură;
• Proiectare/editare hărți;
• Descrierea tabelară a procedurilor PBN RNP APCH (inclusiv FAS Data block, unde este cazul) și a rutelor SID/STAR RNAV, pe fiecare segment al procedurilor/rutelor SID/STAR
– Validare proceduri de zbor instrumentale
• Validarea la sol;
• Codarea procedurilor în format Flight Management System (ARINC 424), ca parte integrantă și necesară din procesul de verificare si validare a procedurilor din zbor;
• Livrare documentație necesară procesului de validare din zbor. Autoritatea Contractantă va asigura un zbor de validare pentru toate procedurile elaborate de Contractant. Dacă procedurile nu sunt validate în urma acestui zbor și sunt necesare zboruri de calibrare suplimentare, cheltuiala va fi suportată de Contractant.
• Elaborarea hărții de zbor.

Pentru acest contract atașez caietul de sarcini care a stat la baza achiziției și conceptul pentru procedurile de zbor:

RO-Caiet-de-Sarcini-IFP_rev-4

CPJ-5531-RPT-019-V1.4-Concept-Instrument-Flight-Procedures-Signed

Pentru Realizarea infrastructurii fizice si dotarea acesteia cu echipamente specific, în baza contractului semnat în 29 decemrie 2021, va fi pusă în aplicare soluţia de Turn de control virtual, urmând să fie achiziționate şi instalate sisteme de echipamente care asigură furnizarea serviciilor de comunicații pentru controlul traficului aerian (ATC), de navigație, de supraveghere şi a serviciilor meteorologice în cadrul Aeroportului.

Semnarea contractului este punctul de pornire al implementării Turnului virtual (Remote Tower) pentru dirijarea traficului aerian pe Aeroportul Braşov, care se va realiza de la Centrul Centrul Regional de Dirijare a Zborurilor din Arad, cel mai mare centru de dirijare a zborurilor din țară după cel din București.

Conceptul de Remote Tower este cea mai avansată tehnologie disponibilă la acest moment pentru furnizarea serviciilor de trafic aerian, ce aduce atât beneficii economice, prin costuri de funcționare eficiente, mai reduse, cât și o utilizare mai flexibilă a personalului de specialitate.

Remote Tower o soluţie de ultimă oră la nivel mondial şi european care reprezintă o premieră pentru aeroporturile din România. În acest sens, expertiza şi sprijinul asigurate de ROMATSA şi AACR au fost indispensabile materializării acestui proiect.

Contractul prevede proiectarea, verificarea proiectului tehnic, asistenţa tehnică și execuţia clădirii de contingenţă, inclusiv inelul/reţeaua de fibră optică, inelul/reţeaua de alimentare a echipamentelor, precum şi lucrările de infrastructură pentru amplasarea echipamentelor în teren în conformitate cu studiul de fezabilitate.

Atașez următoarele documente care au stat la baza achiziției publice:

Caiet de Sarcini Brasov_turn_rev_2

Studiul de Fezabilitate:

SF turn PS part 1

SF turn PS part 2

SF turn PD part 1

SF turn PD part 2

SF turn PD part 3

SF turn PD part 4

Specificații tehnice:

ANS_BRASOV.APC00061.SYSPEC.1(COMMS)_v.4.0_

ANS_BRASOV.APC00061.SYSPEC.2(NAVAIDS)_v.3.0

ANS_BRASOV.APC00061.SYSPEC.3(INFRASTRUCTURE)_v.3.0

ANS_BRASOV.APC00061.SYSPEC.4(MET)_v.2.0

ANS_BRASOV.APC00061.SYSPEC.6(FACILITIES RVT)_v.3.0

ANS_BRASOV.APC00061.SYSPEC.7(OTHERS)_v.3.0

ANS_BRASOV.APC00061.SYSPEC.8(SERVICES)_v.3.0

ANS_BRASOV.SYSPEC.5(Proiectare si executie )_v.1.0

Contractul care vizează instalarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor specifice necesare furnizării informaţiilor necesare aeronavelor, cât şi serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav este semnat cu asocierea UTI Construction and Facility Management SA – SC BOG’ART SRL. Asocierea UTI-BOG’ART a cooptat şapte subcontractanţi şi terţi: Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii, Electroproiect SA, Smart Integrated Solutions SRL, Popp & Asociaţii, Thales Italia S.P.A., Saab Digital Air Traffic Solutions AB şi Specialne Systemy a Software A.S.

Valoarea totală a contractului este de 78.716.387,06 lei, iar durata de execuție a prevederilor contractuale este de 14 luni.

Contractul are ca perioadă de realizare 14 luni, însă atâta timp cât echipamentele vor fi livrate şi instalate, există posibilitatea ca până la finele anului următor să putem avea primul zbor de pe aeroportul nostru”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.