Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a fost prezent luni, 6 februarie, la Bucureşti, la sediul Direcției Generale Implementare Plan Național de Redresare și Reziliență, pentru a semna două contracte de finanţare pentru proiecte accesate de administraţia publică judeţeană pe Componenta 5 – Valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice.
Un proiect vizează reabilitarea energetică a unui imobil din patrimoniul judeţului, situat la Codlea şi aflat în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, iar cel de-al doilea proiect se referă la eficientizarea energetică, modernizarea și recompartimentarea imobilului Consiliului Judeţean Braşov situat pe Bulevardul Eroilor nr. 5, respectiv fosta cantină.
În prealabil, pentru aceste imobile au fost elaborate expertizele tehnice la acțiuni seismice și rapoartele de audit energetic, iar plenul forului deliberativ judeţean a aprobat anul trecut valorile maxime eligibile, descrierea investiţiilor şi alocarea resurselor financiare necesare implementării lor, în condiţiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile din PNRR şi din bugetul de stat.
Proiectul „Reabilitare energetică imobil DGASPC Braşov, Str. Carpaţi nr. 23 municipiul Codlea, judeţul Braşov” este în valoare de 8.492.947,24 lei cu TVA.
Clădirea DGASPC este compusă dintr-un singur corp în care funcţionează un cămin internat, având o suprafaţă desfăşurată de 3.295 mp.
Lucrările propuse vizează creşterea eficienţei energetice prin izolarea pereților exteriori şi a acoperișului, schimbarea integrală a tâmplăriei, schimbarea sistemelor de încălzire, instalarea unor sisteme descentralizate de alimentare cu energie utilizând surse regenerabile de energie, înlocuirea lămpilor fluorescente cu cele de tip LED şi realizarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură.
Intervențiile propuse pentru creșterea performanței energetice a clădirii vor determina o reducere a consumului anual de energie finală pentru încălzire cu 56,93% față de consumul anual consemnat în prezent, o reducere a consumului de energie primară totală și o diminuare a emisiilor de dioxid de carbon între 30 şi 60%.
Cel de-al doilea proiect are ca obiect lucrări de „Eficientizare energetică, reabilitare, modernizare și recompartimentare clădire din B-dul Eroilor nr. 5” şi este în valoare totală de 3.593.890,97 lei.
Proiectul vizează renovarea aprofundată a imobilului din proximitatea sediului Consiliului Judeţean Braşov în care a funcţionat fosta cantină a PCR, o clădire cu o arie desfășurată de 1.177 mp care urmează să fie transformată din temelii şi reabilitată termoenergetic.
Printre lucrările prevăzute în proiect se numără recompartimentarea spaţiilor, anveloparea pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi uşilor, montarea de panouri solare şi pompe de căldură, dar şi implementarea sistemului automatizat BMS de management energetic, automatizare și control, în vederea creșterii economiilor de energie.
În urma implementării acestui proiect se estimează realizarea unei economii de energie finală cu 84,88% faţă de situaţia actuală şi o reducere a emisiilor anuale de dioxid de carbon aferente energiei primare cu 80,34 %.
„Până în prezent, din cele opt proiecte pe care le-am depus anul trecut pe Componenta 5 – Valul Renovării din PNRR, avem deja patru contracte de finanţare semnate, ceea ce înseamnă că atragem fonduri nerambursabile de peste 49,6 milioane de lei cu ajutorul cărora vom face investiţii importante în modernizarea şi renovarea energetică a unor clădiri publice importante pe care le avem în patrimoniu. În perioada următoare vom semna şi primul contract de finanţare pe Componenta 12 – Sănătate, din cele şase proiecte pe care le avem încărcate în platforma electronică şi suntem încrezători că nu ne vom opri aici. Ne dorim să accesăm cât mai multe fonduri europene din PNRR şi din programele operaţionale 2021-2027 şi astfel să continuăm investiţiile în tot ceea ce înseamnă modernizarea judeţului Braşov”, a spus preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
Leave a Reply