După cum știți, fiecare primar are posibilitatea să-și angajeze un administrator public. Despre administratorul public găsim în Codul administrativ, la art. 244, următoarele:
Atribuțiile, numirea și eliberarea din funcție a administratorului public
(1) La nivelul comunelor, orașelor, municipiilor și județelor, primarul, respectiv președintele consiliului județean poate propune consiliului local, consiliului județean, după caz, înființarea funcției de conducere de administrator public, în limita numărului maxim de posturi aprobate.
(2) Persoanele care pot ocupa funcția de administrator public, de regulă, trebuie să fi absolvit studii superioare economice, administrative, tehnice sau juridice.
(3) Numirea în funcție a administratorului public se face prin dispoziția primarului, respectiv a președintelui consiliului județean, după caz, care are ca anexă un contract de management cu respectarea cerințelor specifice prevăzute la art. 543.
(4) Contractul de management se încheie între primar, respectiv președintele consiliului județean, după caz, și administratorul public pe durată determinată. Durata contractului de management al administratorului public nu poate depăși durata mandatului primarului, a președintelui consiliului județean, după caz, în timpul căruia a fost numit.
(5) În baza contractului de management, administratorul public poate îndeplini atribuții de coordonare a unor compartimente ale aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local, respectiv județean, după caz.
(6) Primarul, respectiv președintele consiliului județean poate delega către administratorul public, în condițiile legii, calitatea de ordonator principal de credite.
(7) Se exceptează funcția de administrator public de la încadrarea în procentul de 12% alocat funcțiilor de conducere prevăzut la art. 391.
(8) Eliberarea din funcție a administratorului public se face prin dispoziția primarului, respectiv a președintelui consiliului județean, după caz și intervine în următoarele situații:
a) în situația în care durata contractului de management a expirat;
b) ca urmare a condamnării definitive pentru una dintre infracțiunile prevăzute la art. 542 alin. (1) lit. f);
c) în situația în care administratorul public nu își îndeplinește obligațiile stabilite în sarcina sa prin contractul de management;
d) în alte situații prevăzute de lege.
(9) Prevederile alin. (1)-(8) se aplică în mod corespunzător și subdiviziunilor administrativ-teritoriale.
Și pentru că în unele UAT sunt numiți administratori publici, am ales câteva cărora le-am adresat o solicitare de informații, cu scopul de a cunoaște cine este administratorul public și ce atribuții a primit. Dar poate cel mai important lucru este acela al unui exercițiu de transparență și cum a interpretat fiecare UAT Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, în funcție de răspunsurile primite.
Solicitarea de informații a sunat așa: „Solicitare de informații în baza Legii 544/2001: În legătură cu administratorul public al Municipiului Brașov, vă rog să-mi transmiteți copiile documentelor emise în conformitate cu art. 244 din Codul Administrativ, alin 3, 4, 5 și 6”. Adică am cerut copii după dispoziția de numire, contractul de management, dispoziția de delegare atribuții și cea de delegare a calității de ordonator de credite, dacă este cazul, și nu puncte de vedere.
Solicitarea am transmis-o la următoarele UAT-uri: Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța, Sectorul 1, Sectorul 3, Iași și Consiliul Județean Brașov.
La municipiul Brașov, primar Allen Coliban USR, am trimis-o pe data de 16 martie 2022. Răspunsul l-am primit pe data de 30 martie 2022.
La municipiul Timișoara, primar Dominic Fritz USR, am trimis-o pe data de 30 martie 2022. În 11 aprilie 2022 am primit o adresă prin care eram informat că răspunsul va fi trimis în termen de 30 de zile. Pe 15 aprilie 2022 am primit răspunsul.
La municipiul Cluj-Napoca, primar Emil Boc PNL, am trimis-o pe data de 30 martie 2022. Numărul de înregistrare l-am primit pe data de 31 martie 2022, iar răspunsul pe data de 6 aprilie 2022
La municipiul Constanța, primar Vergil Chițac PNL, am trimis-o pe data de 30 martie 2022. Numărul de înregistrare l-am primit pe data de 31 martie 2022, iar răspunsul pe data de 1 aprilie 2022.
La Sectorul 1, primar Clotilde Armand USR, am trimis-o pe data de 30 martie 2022. Nu am primit nimic până la data realizării articolului.
La Sectorul 3, primar Robert Negoiță PSD, am trimis-o pe data de 30 martie 2022. Nu am primit nimic până la data realizării articolului.
La municipiul Iași, primar Mihai Chirica PNL, am trimis-o pe data de 30 martie 2022. Numărul de înregistrare l-am primit pe data de 31 martie 2022, iar răspunsul nu a venit până la data realizării articolului.
La Consiliul Județean Brașov, președinte Adrian Veștea PNL, am trimis-o pe data de 30 martie 2022. Nu am primit număr de înregistrare, dar am primit răspuns în data de 7 aprilie 2022.
Din răspunsurile primite sau lipsa lor, pe subiectul administratorului public, pot împărți UAT-urile în 3 categorii:
1. care nu au transmis răspuns până la data realizării articolului
În această categorie intră Sectoarele 1 și 3, precum și Iași, care a dat doar număr de înregistrare solicitării.
2. care transmit ce consideră ei că este informație publică sau dau o interpretare personală asupra Legii 544/2001
Aici intră Timișoara, care refuză să dea informațiile cerute.
Redau răspunsul de la Timișoara
Observați că cel care refuză să dea informațiile este chiar administratorul public, Matei Creiveanu.
La această categorie intră și Brașov, care refuză să pună la dispoziție documentele, dar care a făcut un extras în care a trecut ce a considerat că sunt informații publice.
Redau răspunsul de la Brașov
3. care dau informații publice
La această categorie avem 3 UAT-uri: Constanța, Cluj-Napoca și Consiliul Județean Brașov.
Le iau pe rând și atașez documentele.
De la Constanța am primit o copie după contractul de management și după anexa la contract.
De la Cluj Napoca am primic următoarele copii: dispoziția de numire, contractul de management, anexa la contract și dispoziția privind delegarea unor atribuții.
De la Consiliul Județean Brașov am primit copii după dispoziția de numire și după contractul de management.
Unul dintre lucrurile promise de USR în campania electorală a fost tocmai transparența, pe care nu o regăsim în răspunsurile primite. Și pentru că tot vorbim de transparență, am verificat pe site-urile instituțiilor să văd ce informații sunt publicate despre administratorul public.
La Brașov am găsit
La Timișoara am găsit
La Cluj-Napoca am găsit
La Constanța nu am găsit date despre administratorul public
La Sector 1 am găsit
La Sector 3 am găsit
La Iași nu am găsit date despre administratorul public
La Consiliul Județean Brașov am găsit
După cum puteți vedea, transparența rămâne doar un deziderat.
Leave a Reply