A fost prelungită data de depunere a solicitărilor pe apelul de finanțare pentru panouri fotovoltaice și eficiență energetică destinat persoanelor vulnerabile

Specialiştii Ghișeului Unic de Eficiență Energetică pentru judeţul Braşov anunţă prelungirea datei de depunere a solicitărilor pe apelul de finanțare pentru panouri fotovoltaice și eficiență energetică, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 16. RePowerEU, destinat persoanelor vulnerabile.

Data şi ora de închidere a apelului, respectiv de finalizare a depunerii dosarelor la GUEE este 3 martie 2025, ora 17:00. Data și ora de închidere a apelului în platforma PNRR este 3 aprilie 2025, ora 17:00.

GUEE va proceda la finalizarea verificării dosarelor cu minimum trei zile înainte de data închiderii apelului în platforma PNRR, respectiv până la data de 31.03.2025.

Scopul acestui apel este să sprijine reducerea vulnerabilității energetice și să contribuie la tranziția energetică a României prin oferirea de finanțare nerambursabilă, astfel:

  • vouchere de 10.000 de euro pentru instalarea de sisteme fotovoltaice – panouri fotovoltaice cu capacitate netă de minimum 3KW și sisteme de stocare a energiei electrice cu capacitate utilizabilă de minimum 5 KW;
  • vouchere de 20.200 euro pentru reabilitarea energetică a locuințelor:
  • izolație, tâmplărie termoizolantă, acoperiș – 14.000 euro.
  • Instalare panouri fotovoltaice: capacitate netă minimă de 3 kW – 5.000 euro.
  • expertiză tehnică, audit energetic și certificate de performanță energetică – 1.200 euro.

Beneficiarii finali ai acestor finanţări sunt persoanele fizice vulnerabile din punct de vedere energetic, aflate pe lista persoanelor vulnerabile ce poate fi consultată la Ghișeul Unic de Eficiență Energetică pentru judeţul Braşov, care funcţionează de anul trecut în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJB).

Condiții de eligibilitate

  • Adresa de domiciliu a beneficiarului final corespunde cu adresa clădirii rezidențiale unifamiliale vizate;
  • Beneficiarul final deține dreptul de proprietate privată asupra imobilului – minimum 50 %;
  • Beneficiarul final nu desfășoară activități economice;
  • Imobilul (clădire și teren) este liber de orice sarcini sau interdicții;
  • Clădirea nu este amplasată într-o zonă de protecție a monumentelor istorice și/sau în zone construite protejate aprobate conform legii, nu este clasată sau în curs de clasare ca monument istoric şi nu este inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial, potrivit HG nr. 493/2004, pe lista patrimoniului cultural național sau lista patrimoniului cultural local din mediul urban și rural.

Cine depune solicitarea (cererea de finanțare) pentru obținerea voucherelor?

  • Operatorii economici validați – instalatorii, în numele persoanelor doritoare – beneficiari finali cu care vor semna în prealabil un contract comercial.
  • Operatorii economici validați se ocupă de decontarea voucherelor.

Cum se identifică operatorul economic?

Lista cu operatorii economici este disponibilă aici: https://mfe.gov.ro/pnrr-listele-finale-ale-operatorilor-economici-admisi-si-respinsi-in-urma-incheierii-etapei-de-inrolare-si-a-etapei-de-solutionare-a-contestatiilor-pentru-apelurile-de-proiecte-aferente-investit/

Operatorii economici sunt validați de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), iar selecția acestora se face în funcție de anumite criterii (profit net, cifra de afaceri din 2023, vechimea codului CAEN în domeniu, număr de beneficiari care vor fi incluși în cererea de finanțare).

Informații privind prezentarea apelului și ghidurile găsiți la adresa:

https://addjb.ro/ghiseu-energie/despre-ghiseu

Pentru informații suplimentare și sprijin, persoanele interesate se pot adresa la Ghișeul Unic de Eficiență Energetică din cadrul ADDJB din Braşov, Str. Institutului nr. 35, biroul 26; telefon: 0769.758.822, 0268.470.505, 0268.470.506; email: ghiseuenergiebv@addjb.ro.

Scopul principal al Ghișeului Unic de Eficiență Energetică este de a facilita accesul la informații esențiale și asistență tehnică în domeniul eficienței energetice și al utilizării surselor regenerabile de energie. Astfel, atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor beneficia de suportul necesar pentru implementarea unor proiecte de renovare energetică și pentru accesarea programelor de finanțare disponibile, fie din fonduri europene, din bugetul de stat sau alte surse legal constituite.

Leave a Reply

Your email address will not be published.