Probleme și la Spitalul din Făgăraș. Un fost consilier județean PNL, actual președinte CA al Spitalului din Făgăraș, îi acuză pe Adrian Veștea și pe prefect că au susținut la Ministerul Sănătății ca spitalul să devină spital suport Covid

Fostă consilier județean PNL până la demisia din partid în 2017, după șapte ani de mandat, Mariana Câju, care este din 2017 președinte CA al Spitalului Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș, îi acuză pe Adrian Veștea, președintele CJ Brașov și pe Mihai-Cătălin Văsii, Prefectul județului Brașov, că au desemnat spitalul ca spital suport Covid.

Mariana Câju a demisionat în 2017 din PNL spunând într-o scrisoare deschisă către PNL Brașov, că „sunt trei persoane care au dorit excluderea mea din toate funcțiile: vechiul președinte, actualul președinte și secretarul general adjunct, un consilier județean aflat la al treilea mandat și care până acum nu a avut inițiativa niciunui proiect de hotărâre în Consiliul Județean, deși conduce de două mandate o comisie importantă și în condițiile în care, în mandatul trecut, la fiecare ședință de Consiliu, fără excepție, mai mult de jumătate din ordinea de zi era formată din proiecte de hotărâre inițiate de mine sau de Comisia pe care o conduceam”.

În cadrul unei conferințe de presă, Mariana Câju cere „Ministrului Sănătății să revină asupra acestei decizii. Fac un apel și acest mesaj este adresat domnului prim-ministru al României, pentru a opri acele persoane din administrația județeană, din conducerea județeană, care au luat această decizie, au indus în eroare pe ministrul Sănătății, să oprească această incompetență și iresponsabilitate și să revină asupra acestui ordin. Până atunci, noi nu vom primi niciun pacient transferat de la un spital din Brașov, care este infectat cu acest virus”.

În replică la acuzațiile Marianei Câju, Prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, a venit cu următoarele precizări:

Având în vedere acuzele proferate în mod iresponsabil de d-na Mariana Câju, președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș la adresa prefectului județului Brașov, vă comunicăm următoarele:
* Prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, nu a propus niciodată ca Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș să fie desemnat drept spital suport COVID. De altfel, o asemenea propunere de ordin medical nu intră în atribuțiile Instituției Prefectului.
* În data de 24.03.2020, ministrul Sănătății de la acea vreme a organizat o videoconferință cu conducerile Direcțiilor de Sănătate Publică din țară, în care a transmis că trebuie identificate și propuse ministerului unități, în fiecare județ, care să devină spitale suport COVID-19.
* În aceeași zi, la propunerea prefectului Mihai-Cătălin Văsii, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brașov a adoptat Hotărârea nr. 8/24.03.2020, privind constituirea Comisiei de Coordonare Medicală pentru Situații de Urgență COVID-19 a județului Brașov, formată din experți în gestionarea medicală a situațiilor de urgență.
* În seara de 24.03.2020, împreună cu membrii acestei Comisii, conducerea Direcției de Sănătate Publică Brașov a făcut o analiză și a înaintat Ministerului Sănătății următoarele propuneri pentru spitalul suport COVID-19 din județul Brașov:
– Spitalul CF Brașov (specialități medicale);
– Pavilionul Tractorul al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov (specialități chirurgicale și ATI);
– Pavilionul Central al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, spațiu complet separat de restul circuitelor unității sanitare – pentru pacienții COVID-19 cu infarct miocardic.
* În concluzie, desemnarea Spitalului Municipal Făgăraș drept spital suport COVID este o decizie a Ministerului Sănătații, iar acuzele d-nei președinte al Consiliului de Administrație al acestui spital aduse prefectului județului Brașov nu au nici un corespondent în realitate.

La rândul său, președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, a declarat „Faţă de informaţiile apărute în spaţiul public privitoare la OMS nr. 533/29.03.2020 şi aşa-zisa implicare a mea în luarea deciziei prin care Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraş a fost desemnat ca spital suport pentru pacienţii din judeţul Braşov testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, în calitatea mea de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov fac următoarele precizări:

Dezaprob vehement această decizie! Eu nu am fost consultat şi nu am avut nicio implicare şi competenţă în luarea acestei decizii a Ministerului Sănătăţii, decizie care a aparţinut altor instituţii care au competenţe în domeniul medical. Am discutat şi cu reprezentanţi ai unităţilor spitaliceşti din municipiul Braşov, care consideră că această situaţie este de natură să afecteze desfăşurarea actului medical în condiţii de securitate şi siguranţă pentru pacienţi.

Practic, Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 533/29 martie 2020 înseamnă pentru judeţul Braşov faptul că persoanele testate cu COVID-19 şi care prezintă şi alte afecţiuni trebuie transportate aproximativ 70 de km până la Făgăraş, pentru a li se face tratamentele şi intervenţiile medicale de care au acută nevoie.

Ordinul ar fi trebuit să ţină cont nu numai de faptul că Spitalul Municipal Făgăraş este al doilea ca dimensiune şi specializări medicale după Spitalul Judeţean Braşov, ci şi de faptul că cea mai mare aglomerare urbană a judeţului Braşov este în zona metropolitană, cu un număr de peste 400 de mii de locuitori, unde probabilitatea de a avea persoane care pe lângă infectarea cu COVID-19 să sufere şi alte afecţiuni este mult mai mare. De aceea, este imperios necesar ca aceste cazuri să fie tratate în municipiul Braşov.

De asemenea, trebuie ştiut faptul că toţi pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19, atât din zona Făgăraş, Rupea, cât şi din întreg judeţul, sunt aduşi la unităţile medicale din municipiul Braşov destinate exclusiv tratării acestor cazuri, respectiv la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, conform Planului Alb nr. 3840/20 martie 2020, elaborat şi aprobat de Ministerul Sănătăţii.

Voi face tot ce-mi stă în putere pentru ca decizia Ministerului Sănătăţii să fie corectată, astfel încât pacienţii care se încadrează în această categorie să nu fie puşi inutil pe drumuri, iar viaţa să nu le fie pusă în pericol.

În final, să ne aducem aminte de vizita deputatului USR Emanuel Ungureanu la Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș, care, deși a născut controverse la vremea respectivă, arată că Spitalul nu stă tocmai grozav.

PRIVIȚI CU ATENȚIE!TERMOPAN LA JEG! Secția de Pediatrie a Spitalului din Făgăraș.Rețetă: se ia o clădire veche, prăbușită, bună doar pentru demolare și se organizează o manevră numită, proces de modernizare.Se folosesc fonduri publice, mai ușor de sifonat.Se plătesc niște ziare locale, se fac minireportaje în care primarul este un mic erou care, chipurile, "face ce nu au făcut alții în 25 ani"Procesul de modernizare:Clădirea este putredă, se vede din imagini, în loc să se înceapă renovarea cu subsolul, acoperișul și pereții infiltrați, renovarea începe din interior.Se cheamă presa din nou, pentru fiecare termopan pus, fiecare colț de salon văruit.Articolele sunt sponsorizate indirect, publicitate la alte evenimente, 5000, 3000, 2000, pișcoturi.Pacienții se plâng peste 1 an că, miraculos, pe sub var, începe mucegaiul să înflorească, ca ghioceii primăvara.Atenție, filmatul interzis!Pătrund în curtea spitalului din Făgăraș, la poartă, trei indivizi masivi privesc atent fiecare vizitator.Sunt îmbrăcat sport, tricou, pantaloni de vară, trec fără probleme.Ajung ușor în spatele corpului principal de clădire, cârpit, filmez, nu deranjez pe nimeni, nici măcar apa care curge pe pereții clinicii și nu supăr mușchii și lichenii care și-au făcut suta de ani pe versantul nordic al clădirii numită, pediatrie.Brand de țară, termopanul la jeg, lucrarea de mântuială, bătaia de joc de pacienți și medici.Mai sunt 30 de minute până ce șeful secției de Neurologie mă aleargă pe scări și cheamă firma de pază să mă rețină.Mâine, vă voi prezenta gunoiul din curte, peisaj pe care l-am filmat acum 2 săptămâni și la Spitalul Județean de Urgență Cluj.Un alt brand de țară.Nu renunț, bătaia de joc este uriașă!Pentru a identifica soluții, trebuie să cunoști profund problema, de aceea merg in teren, pentru că inspectorii DSP nu își fac treaba și mint cu nerusinare in rapoarte.Reabilitarea în batjocură a clădirilor și jaful banului public trebuie să înceteze.Soluția:Spitale construite de la zero și ce se poate reabilita, lucrări făcute cu cap, supravegheate de experți.Apropo, știți că există Inspecția de Stat în Construcții?Aveți idee cu ce se ocupă?

Posted by Emanuel Ungureanu - Deputat USR on Thursday, August 15, 2019

Cu câteva luni înaintea vizitei deputatului Emanuel Ungureanu, Marian Câju recunoștea starea deplorabilă în care se afla Spitalul: „Am preluat în 2017 un spital cu o datorie de 1 milion de lei. L-am adus pe un excedent bugetar la sfârşitul anului 2017, în trei luni de zile, de 2,4 milioane de lei. Am găsit un spital cu prejudicii stabilite de Curtea de Conturi de milioane de lei şi cu dosare penale pe care nu este momentul să le aduc în discuţie. Am găsit un spital într-o stare de subdezvoltare. Într-un an de zile – şi să mă contrazică cineva dacă spun ceva neadevărat – am reuşit să redăm un minim de demnitate făgărăşenilor prin acces la servicii medicale mai bune, în sensul că am adus un computer tomograf, în condiţiile în care pe o rază de 70 km nu exista aşa ceva. Am reuşit să obţinem o clasificare de spital de urgenţă şi vom obţine clasificarea finală la sfârşitul acestui an, pentru că al patrulea medic urgentist al nostru este la competenţă la Târgu Mureş. Am reuşit să menţinem Programul de Endoprotezare făcând cea mai modernă sală de operaţie din judeţul Braşov. Am rezolvat problema Centrului de Dializă, în sensul că am adus un medic nou de la 1 aprilie 2019 şi am luat echipamente noi. Am cumpărat aici maşini de transport noi şi le-am autorizat ca să poată transporta pacienţii. Anul acesta am propus în buget bani şi pentru reabilitarea întregului Centru de Dializă şi pentru mărirea numărului de paturi. Suntem singurul spital din ţară, în afară de Institutul Nasta şi Spitalul Universitar, care a obţinut doi roboţi de la Ministerul Sănătăţii pentru combaterea infecţiilor nozocomiale.

Sursa foto: Google Maps

Leave a Reply

Your email address will not be published.