VIDEO O nouă conferință de presă, noi date. Autoritățile ne dau tot felul de cifre, paturi ATI, ventilatoare, teste, echipamente de protecție și în final, tot nu știm câte sunt

O nouă conferință de presă organizată de președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, pentru a răspunde întrebărilor jurnaliștilor. La conferință a participat și dr. Cătălin Mişarcă – directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

Pentru această conferință am trimis întrebările pe care le-ați scris la apelul de ieri seară. Vă redau lista de întrebări depuse la CJ Brașov:

1. Câte ventilatoare funcționale sunt în Brașov? Sunt consumabile pentru ele, dacă da, sunt de unică folosință? Pentru câte zile?
2. Câte teste se fac zilnic în Brașov?
3. Ce elemente de protecție sunt în fiecare spital? Când vom avea această situație clară pentru toți?
4. Cum sunt ajutați cei din segmentul 65+ din comunitățile fără magazine alimentare/farmacii?
5. Câte paturi Terapie Intensivă vom avea, unde se instalează? Detaliat pe zile/săptămâni.
6. Cum sunt ajutați angajații sistemului medical? (Transport domiciliu-spital, asigurare hrană, cazare unde este cazul)
7. Câți soferi are CJ pe statul de plată care stau în concediu în această perioadă și ar putea fi delegați către asigurarea transportului cadrelor medicale?
8. De ce ați afirmat, domnule Adrian Veștea, că personalul de la Spitalul Județean care a intrat în contact cu o persoană pozitivă, a fost testat, când de fapt nu este așa?
9. De ce nu îmbracă personalul medical în echipament complet de protecție CHIAR dacă nu au suspiciuni cu privire la infectarea pacienților?
10. Există un protocol pentru situația în care un copil cu vârsta sub 12 ani este infectat și necesită spitalizare? Poate unul dintre părinți să fie în permanență cu copilul în timpul spitalizării?
11. Ce mãsuri de protejare a diabeticilor, cardiacilor și a celor cu neoplazii în tratament se pot lua, pentru a nu fi expuși la locurile de muncă, unii lucrează în sănătate?
12. Spitalul de Copii a pus la dispoziție imagini cu magazia. Este adevărat că materialele din magazie sunt aduse pentru UPU și nu se dau și pentru secții? Puteți clarifica?

Răspunsurile celor doi oficiali acoperă o parte din întrebări și le puteți vedea în filmare.

Din păcate, informațiile furnizate sunt dezlânate. De la o conferință la alta, autoritățile nu reusesc să dea niște date concrete care să nu fie diferite față de zilele precedente. Au trecut 11 zile de când a fost semnat decretul cu starea de urgență și autoritățile din Brașov nu sunt în stare să dea niște date statistice.

Parcă suntem într-o piesă de Caragiale, dar cu umor pe care nu vrem să-l gustăm, în care numărăm paturile ATI și ventilatoarele așa cum număra Ghiță Pristanda steagurile.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov avem primul pacient confirmat Covid-19, intubat la secția ATI. Acesta rămâne la Județean deoarece paturile ATI de la Infecțioase nu sunt finalizate, iar alte centre din țară nu mai primesc pacienți.

Pacientul a luat contact cu patru cadre medicale, două de la UPU, două de la Interne. Cele patru cadre intră în izolare și se adaugă la cele nouă deja intrate în izolare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.