Prefectul și președintele CJ Brașov dau comunicate de presă să ne spună că s-au întâlnit cu DSP și managerii de spitale. De fapt, nu ne spun nimic.

Într-un limbaj specific politicienilor, „mai mult ca perfectul” județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, ne anunță că a avut azi o întâlnire cu inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean, reprezentanții DSP și cu managerii și directorii medicali ai spitalelor de stat și private din județ, alături de președintele CJ Brașov, Adrian Veștea (cel care nu poate să citească cuvântul pneumoftiziologie, ft-ul nu iese niciodată, și care pierde frecvent pe-ul din pe care).

Nu știu dacă aveți răbdare să citiți comunicatele următoare, trei la număr, pentru că efectiv nu spun nimic. Dar sper să-i țineți minte pentru că o să vă ceară votul.

Pentru început să vedem mesajul domnului prefect către populație:

Așa după cum știți, ne aflăm în situație de urgență. Vreau să sper că fiecare dintre noi înțelege foarte bine ce înseamnă acest lucru. Sunt în vigoare prevederi ale celor două ordonanțe militare și, în următoarele ore, vor intra în vigoare și celelalte prevederi, legate de circulația persoanelor. Vă rog să fiți responsabili și să le respectați.

Epidemiologii din România și din străinătate transmit că cele mai eficiente arme împotriva răspândirii noului coronavirus sunt izolarea sau măcar distanțarea socială și igiena strictă a fiecăruia dintre noi. Numai astfel se poate limita transmiterea COVID-19. Orice nerespectare a măsurilor luate de autorități are efecte care se multiplică exponențial, crescând posibilitatea de transmitere a bolii și îngreunând eforturile personalului medical, structurilor de ordine publică, administrației publice locale și centrale. Fiecare cetățean trebuie să înțeleagă că cel mai mare ajutor pe care îl poate da celor care sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19 este să se conformeze regulilor impuse de această situație.

Cine ignoră, minimalizează sau ridiculizează aceste reguli nu face altceva decât să-i pună în pericol pe cei apropiați. Nu face altceva decât să nesocotească eforturile personalului medical, ale celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, ale polițiștilor, jandarmilor, ale tuturor celor implicați în bătălia cu această pandemie.

Dragi brașoveni! Vă îndemn să nu vă jucați cu sănătatea și cu viața dumneavoastră și a celor apropiați! Vă îndemn să fiți responsabili și să respectați recomandările specialiștilor vizând normele de igienă, precum și deciziile autorităților. Să nu facem, prin comportamentul nostru, situația și mai grea decât este. Să arătăm că suntem o comunitate unită, solidară și responsabilă. Doar împreună vom trece de această încercare!

Redau acum comunicatul de presă al prefectului după întâlnirea la care au participat președintele CJ Brașov, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean, reprezentanții DSP și cu managerii și directorii medicali ai spitalelor de stat și private din județ.

Prefectul Județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii (președinte al Comitetului Județean pntru Situații de Urgență), președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, precum și inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean, lt. col. Lucian Marciu (vicepreședinți ai CJSU) au avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții conducerii Direcției de Sănătate Publică Brașov și cu managerii și directorii medicali ai spitalelor de stat și private din județ, în contextul extinderii epidemiei COVID-19.

„Este o nouă întâlnire cu conducerile spitalelor de stat și prima discuție pe care o avem, în acest format, cu reprezentanții spitalelor private. Am ținut să-i invităm pe toți pentru că ne confruntăm cu o situație gravă. Trăim cu toții în această comunitate și toți trebuie să ne mobilizăm și să fim solidari pentru a-i face față. În acest moment nu mai există spital «de stat» și «privat», există spitale brașovene și toți avem un singur obiectiv: lupta cu epidemia COVID-19. Personal medical, autorități locale, Poliție, Jandarmerie, Inspectorat pentru Situații de Urgență și celelalte instituții trebuie să lucrăm în echipă dacă vrem să avem șanse de a gestiona cât mai eficient această situație”, a spus prefectul Mihai Cătălin Văsii.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, a evidențiat, la rândul său, disponibilitatea și posibilitatea CJ Brașov de a sprijini cu fonduri spitalele din subordine pentru completarea necesarului de materiale, medicamente și echipamente. De asemenea, a adus în discuție găsirea unor modalități de a se depăși blocajele și întârzierile în achiziția acestora, deoarece „pe lângă coronavirus, timpul este acum principalul nostru adversar”.

Cei prezenți la întâlnire au abordat subiecte precum inventarierea la nivelul sistemului de sănătate din județ a resurselor materiale și umane existente, precum și a necesităților (personal medical, spații, dotări), soluțiile în ceea ce privește creșterea numărului de paturi ATI echipate, asigurarea unei rezerve de oxigen ș.a. S-a propus, de asemenea, crearea unei comisii medicale tehnice, cu misiunea de a coordona reacția sistemului medical brașovean la epidemia cu noul coronavirus.”

Și în final, al treilea comunicat, cel al președintelui CJ Brașov. Observați că a primit scutire de la DSP, deși a intrat în autoizolare în data de 14 martie, după conferința de presă în care ne-a anunțat că a participat la ședința PNL, unde a fost prezent și senatorul Vergil Chițac. Practic, cele 14 zile de autoizolare se încheie pe 28 martie.

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a respectat toate procedurile şi protocoalele impuse de Direcţia de Sănătate Publică Braşov, iar în cursul zilei de astăzi, 23 martie 2020, pe baza unei adeverinţe emise de DSP Braşov, a ieşit din perioada de autoizolare.

Preşedintele Adrian-Ioan Veştea şi vicepreşedintele Adrian Gabor, alături de directorii Direcţiei Economice, de Sănătate şi Asistenţă Medicală şi de Achiziţii din cadrul CJ Braşov au discutat cu conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, despre necesităţile urgente ale acestei instituţii medicale aflate în prima linie de luptă împotriva coronavirusului la nivelul judeţului Braşov. „Suntem alături de dumneavoastră, vă sprijinim cu tot ce aveţi nevoie în această perioadă de criză şi vă susţinem întru totul, astfel încât să luaţi cele mai bune decizii în actul managerial şi să puteţi urgenta achiziţiile pe care le aveţi de făcut. Eu şi colegii mei din executiv vă vom acorda suportul şi consultanţa de specialitate, ca să uzaţi de toate pârghiile legale pentru a vă simplifica procedurile birocratice”, a transmit preşedintele CJ Braşov.

Adrian-Ioan Veştea a adăugat că „orice sprijin venit din partea societăţii civile este binevenit pentru spital, dar în primul rând noi, ca autoritate publică locală, ne facem treaba şi vă asigurăm condiţiile materiale şi financiare de care aveţi nevoie”. În acest sens, prin rectificarea bugetară de marţi, 24 martie, plenul CJ a aproba alocarea sumei de 2,5 milioane de lei pentru achiziţia de materiale sanitare, dezinfectanţi şi kituri de testare necesare Spitalului de Infecţioase.

Managerul interimar al Spitalului de Infecţioase, Dr. Ana-Dora Godri, a spus că stocurile sunt asigurate, explicând că necesarul de materiale a fost gândit pentru următoarele 4-5 luni, având în vedere că nu se poate estima amploarea pe care o va lua această criză epidemiologică. Preşedintele CJ a cerut conducerii spitalului să pregătească adrese către Ministerul Sănătăţii, prin intermediul cărora să ceară sprijin în asigurarea necesarului de medicamente utilizate în tratarea pacienţilor cu COVID-19.

Sursa foto: Instituția Prefectului Județul Brașov și CJ Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published.