Articol realizat cu sprijinul lui Paul Ciocan
Vă mai aduceți aminte de vizitele fostului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, pe șantierul autostrăzii Râșnov – Cristian? De fiecare dată când a venit ne-a spus ce bine se lucrează, ce mobilizare este pe șantier și că lucrările vor fi gata la final de 2019.
La fel face și actualul director general regional al DRDP Brașov, Horia Stancu, numit pe funcție de fostul ministru Răzvan Cuc. Și o face cu o precizie de invidiat, spunându-ne că progresul fizic al șantierului este de 20,24%, că sunt 155 de oameni pe șantier și că se lucrează în ritm alert. Vedeți declarația acestuia pe video.
Se lucrează, nu zic nu, dar nu pare chiar un ritm alert. Posibil să fi avut 155 de oameni pe șantier, la o vizită organizată. Numai că nu se vede mare lucru din filmarea pusă la dispoziție de către DRDP Brașov.
Spun asta pentru că în urmă cu o săptămână am făcut o vizită pe șantierul autostrăzii Râșnov – Cristian. Și nu am găsit un ritm alert, nici la autostradă, nici la drumul de legătură. Să vedem filmarea, care acoperă porțiunea dintre DJ 112B și DN 73A a autostrăzii Râșnov – Cristian.
Sunt câteva elemente care ridică mare semne de întrebare. De exemplu: toate nodurile în construcție (DN 73 – Râșnov Sud, DJ 112B, DN 73B și DN 73 – Cristian Nord) vor fi sensuri giratorii.
Ca să înțelegem de ce apar aceste semne de întrebare, trebuie să ne uităm pe istoricul autostrăzii. Porțiunea Râșnov – Cristian face parte din A3 Comarnic – Brașov.
În anul 2002 a fost elaborat Studiul de fezabilitate inițial pentru autostrada București-Brașov care a fost reactualizat în 2006. Pe baza acestui studiu a fost emis un acord de mediu în anul 2007 care precizează că avizul își pierde valabilitatea dacă lucrările de investiții nu încep în doi ani de la data emiterii. Ordinul de începere a lucrării pe sectorul București – Ploiești al autostrăzii București – Brașov a fost emis în 2007, asigurând astfel valabilitatea acordului de mediu.
Practic, în 2019 s-a început construcția unei porțiuni de autostradă care are la bază o documentație cu date vechi de 17 ani! A urmat o reactualizare în 2006, adică date vechi de 13 ani! Vorbim de date de trafic și multe dezvoltări în zonele prin care trece autostrada. În 2017 a fost o discuție la Cristian cu privire la două case care au fost autorizate de Primăria Cristian chiar pe traseul autostrăzii. Lucru ce a întârziat emiterea autorizației de construire. În final, problema a fost rezolvată undeva prin 2019, dar fără ca autoritățile să spună cum.
În perioada 2009-2017 proiectul stagnează în lipsa unei decizii ferme privind modalitatea de realizare și a unei surse de finanțare, iar în 2017 a fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru sectorul Râșnov-Cristian (6,3 km).
Un alt element foarte important despre care ar trebui să se vorbească și nu se vorbește este avizul de mediu. Acesta este vechi de 12 ani, din momentul aderării României la UE. Adică un aviz de mediu făcut pe o metodologie veche, de la acea vreme, care cu siguranță nu ar mai trece acum la Comisia Europeană, normele schimbându-se de atunci. Din acest motiv a și fost făcută manevra din 2007 cu emiterea ordinului de începere a lucrărilor, chiar dacă s-a știut la acea vreme că nu vor începe lucrările.
Mai sus menționam de nodurile în construcții, adică intersectarea autostrăzii cu DN 73 – Râșnov Sud, DJ 112B, DN 73B și DN 73 – Cristian Nord și spuneam că acestea sunt giratorii. Știm de ce avem această soluție tehnică, pentru că se bazează pe date vechi de 13 ani și pentru că e mai ieftin. De ce nu sunt acestea în regulă? Pentru că anulează ideea de autostradă, giratoriile funcționând ca elemente de calmare a traficului (care pot fi și o problemă de siguranță). La cei aproximativ 11 km de autostradă și drum de legătură avem patru giratorii. Ca autostrada să fie eficientă este nevoie de separarea fizică a direcțiilor de mers, a fluxurilor auto, caz în care intersecțiile se amenajează pe niveluri diferite cu bretele de acces.
Mai mult, două noduri, DN73 – Râșnov Sud și DJ 112 B, vor fi legăturile cu porțiunile de autostradă: o porțiune vine de la Comarnic și una merge spre Codlea și Sibiu. Viitoarele lucrări de conexiune vor presupune desființări și restricții de trafic, adică cheltuieli și luni de lucru suplimentare. Când au de gând să facă aceste conexiuni cu viitoarele porțiuni de autostradă și cum, nu știm. Poate CNAIR știe că va mai dura câțiva ani buni.
Primul nod, DN73 – Râșnov Sud, pornind de la locul unde ar trebui să se unească autostrada Comarnic – Brașov cu lotul Râșnov – Cristian.
Al doilea nod, DJ 112 B, este capătul porțiunii autostrăzii Râșnov – Cristian. De aici începe drumul de legătură. Și tot de aici ar trebui să se continue autostrada A3 spre Codlea și Sibiu.
Al treilea nod, DN 73 B, între Gimbav și Cristian. Este un nod pentru drumul de legătură și DN 73 B, care implică și o traversare a pârâului Ghimbășel.
Al patrulea nod, DN73 – Cristian Nord, este intersecția drumului de legătură cu DN 73, la câțiva metri distanță de actualul giratoriu de la Schaeffler.
Se vede un avans la lucrările de schimbare traseu magistrală gaz și introducere în subteran a liniei de electricitate la intersecția cu DN 73 A, intre Râșnov și Zarnesti, acolo unde se construiește pasajul peste DN 73 A și calea ferată Brașov – Zărnești. Imaginile următoare sunt din 12 martie 2020.
Comparăm evoluția lucrărilor cu imagini din 14 octombrie 2019. Se poate vedea că nu este o evoluție foarte mare în șase luni.
O evoluție mai vedem și la pasajele pentru drumurile agricole.
Leave a Reply