Muzeul de Artă Brașov aniversează 35 de ani și vă invită la celebrare printr-o serie de evenimente speciale

Muzeul de Artă Brașov marchează 35 de ani de la înființarea sa ca instituție de sine stătătoare printr-o serie de evenimente speciale desfășurate între 30 mai și 1 iunie 2025. Publicul este invitat să participe la vernisaje, performance-uri interdisciplinare, ateliere creative pentru toate vârstele și tururi ghidate, ce aduc în prim-plan spiritul artistic al orașului și interacțiunea contemporană cu patrimoniul cultural.

Inițiată în urmă cu trei ani, celebrarea Zilei Muzeului de Artă Brașov a devenit un reper anual care oferă publicului prilejul de a redescoperi patrimoniul artistic și creativitatea contemporană și de a reconfirma rolul muzeului ca spațiu viu, educativ și deschis comunității.

Proiect: Zilele Muzeului de Artă Brașov – Ediția 2025

Vernisaj: Expoziție „Brașov, oraș al artelor”: 30 mai 2025, ora 18:00; intrare liberă
Performance „Ghidaj”:
31 mai 2025, orele 19:00 – 20:30; intrare liberă
1 iunie la Muzeul de Artă Brașov:
orele 10:00 – 20:00; intrare liberă
Organizator:
Muzeul de Artă Brașov
Locul desfășurării:
Muzeul de Artă Brașov, B-dul Eroilor 21

  • „BRAȘOV, ORAȘ AL ARTELOR” – VERNISAJUL EXPOZIȚIEI COLECTIVE

Evenimentele dedicate aniversării debutează cu vernisajul expoziției colective „Brașov, oraș al artelor”, curatoriată de Alexandra Ilnițchi-Ardelean, în cadrul căreia publicul este invitat să exploreze o viziune creativă și utopică asupra orașului de la poalele Tâmpei.

Deschiderea expoziției va avea loc vineri, 30 mai 2025, începând cu ora 18:00, la sediul muzeului din Bulevardul Eroilor nr. 21, iar intrarea va fi liberă.

În urma a patru evenimente de creație live organizate la Muzeul de Artă Brașov pe parcursul anului 2024, vă prezentăm expoziția care îi aduce împreună pe toți cei 20 de artiști invitați.

Proiectul imaginează un Brașov în care arta este esențială în viața de zi cu zi, în educație și în comunitate. Artiștii au fost invitați să creeze o viziune idealizată a orașului, pornind de la elemente reale și adăugând propriile perspective utopice.

Expoziția reunește creații diverse ale artiștilor brașoveni, în dialog cu lucrările unor artiști fără o legătură personală cu orașul, stimulând un schimb viu de idei. Publicul este invitat să exploreze un Brașov în continuă transformare, unde imaginația devine răspuns la provocările contemporane. Proiectul valorifică astfel patrimoniul urban și artistic, conectând artiștii, comunitatea și instituțiile culturale ale orașului.

Artiștii participanți: Andreea Bărgăoanu, Bodó Claudia, Alexandra Călin, Georgiana Chițac, Alexandra Ciocan, Natalia Iarmenco, Iulia Jugaru, R von K, Lidia Kuneca, Gabriela Marica, Raluca Morariu, Ștefan Doru Moscu, Miruna Oana Prunache, Gabriela Radu, Marcela Rădulescu, Denisa Stoica, Szabó Zelmira, Ioan Aron Țăroi, Victoria Țăroi Galbenu, Ema Voinescu.

Muzica va completa experiența vernisajului alături de Homeboy, care va transforma seara într-un moment vibrant de întâlnire între artă și ritm, contribuind la crearea unei atmosfere relaxate și prietenoase în spațiul muzeal.

Identitatea vizuală a expoziției poartă semnătura artistei Magdalena Iulia Moscu, care a creat o compoziție grafică inspirată de tematica utopică a proiectului și de energiile artistice diverse reunite în cadrul acestei ediții aniversare.

Publicul este invitat să viziteze expoziția „Brașov, oraș al artelor” pe tot parcursul verii, între 30 mai și 3 august 2025, timp în care muzeul devine un spațiu de reflecție și dialog artistic despre identitatea orașului și rolul artei în comunitate.

  • „GHIDAJ” – PERFORMANCE INTERDISCIPLINAR ÎN SPAȚIUL MUZEAL

Continuând celebrarea celor 35 de ani de existență, publicul este invitat să asiste la un spectacol artistic special. „Ghidaj” este un performance interdisciplinar care îmbină teatrul-dans, poezia și arta vizuală într-un traseu senzorial și emoțional prin spațiul muzeal.

Evenimentul propune un nou tip de vizitare a muzeului: una participativă, în care publicul este purtat printr-un labirint de stări și semnificații, fără să i se ofere răspunsuri directe, ci deschizând uși către posibilități noi de comunicare cu arta și instituțiile de cultură.

„Ghidaj” încorporează experiența proprie într-un experiment hibrid propus vizitatorului de performerii Paul Bondane (actor, dansator și percuționist) Ioana Dajbog (dansatoare, dramaturgă și actriță) și Răzvan Omotă (actor, dansator, și poet). În proiectul lor „Text&Dans”, un proiect nomad aflat la a 7-a punere în scenă după cele din Sibiu, Cluj, București și Timișoara, adaptat la Muzeul de Artă Brașov cu George Roșu (artist vizual și curator), la un traseu în care arta nu mai este doar privită, ci simțită, trăită, dansată, experimentată, chestionată.

Răzvan Omotă este actor, performer, autor de texte de teatru, poet. A câștigat premiul pentru cel mai bun actor la Gala Hop – Gala Tânărului Actor în 2023, organizată de UNITER.  Colaborează cu numeroase teatre de stat și independente din România. Finalist în cadrul Campionatului Național de SpokenWords de la Sibiu 2024, susține frecvent lecturi sau poetry performance-uri.

Ioana Dajbog este actriță, dansatoare și scriitoare, fiind specializată în scriere dramatică. A debutat cu spectacolul “Petru sau zece fără un sfert” în regia lui Tudor Dreve la Teatrul de Nord din Satu Mare și a semnat texte montate de teatre din Arad și București. În plus, textele ei au fost incluse într-un volum de dramaturgie publicat în colecția DeMontat.

Paul Bondane este actor, dansator și percuționist. A colaborat cu regizori de renume în cadrul Teatrului Național „Radu Stanca” și este în prezent actor al Teatrului pentru Copii și Tineret Gong Sibiu, unde interpretează roluri în spectacole semnate de regizori precum Eugen Jebeleanu, Radu Apostol sau Bobi Pricop.

Identitatea vizuală a performance-ului a fost realizată de artistul George Roșu.

  • PROGRAM SPECIAL DE ZIUA COPILULUI – SÂMBĂTĂ, 1 IUNIE 2025, ÎNTRE 10:00-20:00

De 1 iunie, Muzeul de Artă Brașov va oferi un program special pentru copii și familii, cu participare gratuită, între orele 10:00 și 20:00. Programul propus reflectă diversitatea activității Muzeului de Artă Brașov și include tururi ghidate, ateliere de desen și creație, jocuri cu artă și povești, menite să încânte toate vârstele.

Agenda activităților organizate pe 1 iunie la Muzeul de Artă Brașov:

11:00 – 13:00
Atelier pentru copii cu Agata Secelean
„Re:Imagine Brașov – Compoziție în tehnică mixtă”

11:00 – 12:30
Atelier pentru părinți și copii cu Andreea Pocol, muzeograf
„Detectivi în artă”

12:00 – 13:00
Atelier de mozaic cu Sînziana Dumitrescu, muzeograf

14:00 – 15:00
Atelier de colaj cu Sînziana Dumitrescu, muzeograf

16:00 – 18:00
Atelier pentru adulți cu Andreea Pocol, muzeograf
„Relaxare cu artă, la ceai”

17:00 – 18:00
Tur ghidat în Galeria de Artă Românească susținut de dr. Radu Popica

Participarea la activități nu necesită programare prealabilă, iar grupurile se vor forma pe loc.

Posterul aferent activităților desfășurate de 1 iunie a fost realizat de ilustratoarea Corina Drăgan, căreia îi mulțumim!

Muzeul de Artă Brașov a fost înființat în anul 1949 ca secție a Muzeului Regional Brașov. La 19 februarie 1950 s-a deschis la etajul Casei Sfatului prima expoziție de artă plastică, iar din 1 martie 1970 muzeul funcționează în actuala locație. Clădirea care adăpostește Muzeul de Artă Brașov, aflată în proprietatea Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Brașov, a fost ridicată în anul 1902 după planurile arhitectului brașovean Moritz Wagner, în stilul neobaroc, pentru Asociația Meseriașilor din Brașov (Kronstadt Gewerbevereinhaus). Muzeul de Artă Brașov s-a constituit ca instituţie de sine stătătoare la 1 iunie 1990, în baza Deciziei nr. 227 din 11 iunie 1990, prin desprinderea din Muzeul Județean Brașov a Secției de Artă.

Mai multe detalii despre evenimente:

https://www.facebook.com/events/574401582364072

https://www.facebook.com/events/1387133269186460/

https://www.facebook.com/events/1249483850175152/

Leave a Reply

Your email address will not be published.