Muzeul Casa Mureșenilor Brașov vă invită la conferința cu tema „Istoria Filmului. Cum se realizează un film, de la idee la premieră”, care va avea loc joi, 19 iunie 2025, de la ora 16:00.
Acest eveniment este dedicat publicului pasionat de cultură în general și cinefililor în special, oferind posibilitatea interacțiunii cu profesioniști din industria de film.
Întâlnirea va fi găzduită de regizorul și producătorul de film Cristian Prisecaru, alături de Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov – autor lucrări de cercetare istorică, mai ales pe teme militare, și consilier pentru filme istorice.
Publicul va avea ocazia să primească informații de primă mână despre realizarea de filme, bazate în special pe experiența de peste 25 de ani în industria de divertisment (film, televiziune și spectacole) a regizorului Cristian Prisecaru, un „Action man – Action figure” cunoscut la nivel mondial. De asemenea, Nicolae Adrian Alexe, va prezenta amănunte specifice departamentelor de costume și recuzită istorică, precum și câteva uniforme folosite la filmări.
La acest eveniment, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Despre Cristian Prisecaru
Născut la Roman pe 28 noiembrie 1976, vorbitor a șase limbi străine (printre care: engleză, spaniolă, italiană), Cristian Prisecaru a fost unul dintre cei mai buni cascadori din lume, membru al academiei “Taurus World Stunt Academy” din SUA, convertit ulterior în director de acțiune, regizor și producător de film.
Cascador din anul 2000, elev și apoi asistent al celebrului actor și cascador român, Szoby Cseh, Cristian a decis ulterior să urmeze calea regiei de film, la îndemnul lui Szoby și a lui Sergiu Nicolaescu.
Scenarist și regizor, autor de cărți de benzi desenate și actor, având la activ realizarea a peste 150 de filme și spectacole, majoritatea străine, Cristian trece prin toate departamentele producției de film și spectacole, convertindu-se într-un specialist recunoscut internațional.
„Action Man – Action Figure”, după cum îl alintă colegii din Marea Britanie, Cristian este: consilier tactic și de lupte pentru film, preparator fizic pentru actori, antrenor de animale pentru film (în special cabaline și canide), antrenor și coordonator de cascadori, realizator de costume și recuzită, alpinist utilitar și rigger, inginer de efecte speciale, director de casting, căpitan de transporturi, Covid marshall și producător.
Când programul i-a permis, Cristian a participat în țări precum: Columbia, Republica Dominicană, Lituania, Marea Britanie și România, la conferințe și workshop-uri pe teme legate de cinematografie.
Pasionat de istorie în general, Cristian a participat la documentarea unor filme documentare, evenimente de reconstituire istorică, producând și o serie online – „Istoria cum nu ai știut-o!”, pentru care a filmat interviuri cu oameni care au trăit evenimente extraordinare, cum ar fi: Nicolae Ciurică – ultimul partizan anticomunist din România; gen. (ret.) Ștefan Dimofte – veteran de război de 103 ani.
Din anul 2022, Cristian Prisecaru a scris și realizat trei filme, prin casa de producție “Carpathian Motion Pictures” din Iași, promovând talentul și locațiile din zona Moldovei. Toate aceste filme au beneficiat de sprijinul autorităților și al instituțiilor locale, în special al: Cercului Militar Iași; Muzeului Militar Național – filiala Iași; Brigada 15 Mecanizată “Podu Înalt” Iași; Primăria Iași; Inspectoratul de Poliție Județean Iași; IGSU Iași; UAIC Iași; Romsilva Iași.
Primul film, “Origine Nesănătoasă” (2022) – evocă lupta partizanilor anticomuniști de după Al Doilea Război Mondial. Filmul a fost premiat la multiple festivaluri internaționale de film, beneficiind și de o proiecție de gală la Ateneul Național din Iași.
Al doilea film, “Nicio Faptă Bună” (2024), a fost realizat împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor și filmat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași, având ca actori deținuți și polițiști de penitenciare. Filmul a reprezentat România la ediția a XII-a a Festivalului de Film de Penitenciare “Prison Movie” din 2024 în Olstzyn (Polonia), iar acum se află în lucru pentru a fi difuzat către public.
Cel de-al treilea film, aflat în ultimele etape ale post-producției, “Îngerul Speranței” (2025), are scenariul inspirat din fapte reale, pornind de la Revolta studenților din Timișoara în octombrie 1956, pe fondul izbucnirii Revoluției antisovietice din Ungaria. Filmată la Gherla și Iași, producția a fost realizată în colaborare cu UNAGE Iași – Facultatea de Foto-Video, sprijinită și de Ministerul Justiției din România și SNCFR.
https://www.imdb.com/name/nm2444040/ – Cristian Prisecaru
website: cristianprisecaru.com
Leave a Reply