Sub titlul Bounding Histories. Whispering Tales, cea de-a 6-a ediție a Bienalei este curatoriată de Ana Janevski (MoMA New York) și Tevž Logar (curator independent) și propune un dialog între trecut și prezent, între istorie și arta contemporană. Printr-o cercetare atentă asupra complexității orașului Timișoara și a spațiilor sale istorice, Bienala Art Encounters 2025 explorează ideea de „ecou” – ca legătură vie între memorie și creație.
Deschiderea Bienalei are loc în weekendul 30 mai – 1 iunie 2025 și se lansează cu trei expoziții găzduite la:
Comenduirea Garnizoanei, un simbol al trecutului militar al orașului, transformat acum într-un spațiu al dialogului artistic;
FABER, o fostă fabrică textilă, reimaginată ca un loc pentru creație și colaborare;
Fundația Art Encounters, un punct de întâlnire pentru idei și perspective noi, cu o moștenire industrială și educațională.
Comenduirea Garnizoanei
30.05.2025 – 13.07.2025
CURATORI Tevž Logar / Ana Janevski
În interiorul zidurilor Garnizoanei, lucrările expuse interacționează cu urmele adânci lăsate de diversele regimuri istorice, de autoritate, război și control, transformând clădirea într-un spațiu al dialogului, unde opresiunile trecutului nu sunt doar rememorate, ci și reimaginate. Această idee se reflectă și în arhitectura expoziției concepute pentru Garnizoană, care intră în dialog cu spațiul existent, îmbrățișându-i istoria, împletind, în același timp, realități noi în țesătura mai largă a narațiunilor istorice. Ecourile neliniștii și ale protestului reverberează prin lucrările de artă, legând memoria de mișcările globale contemporane de rezistență și reziliență. În dialog, aceste lucrări amplifică vocile care continuă să conteste structurile colonialismului, imperialismului și ale violenței sistemice.
ORAR VIZITARELuni – Marți: Închis
Miercuri – Duminică: 12:00-20:00
ARTIȘTI
Bora Baboci, Christine Cizmas, Alicia Mihai Gazcue, Dana Kavelina, Oscar Murillo, Mila Panic, Ghenadie Popescu, Stefan Sava, Bojan Stojcic, Nora Turato, Anton Vidokle & Liam Gillick, Marina Abramovic, Ana Adam, Mona Benyamin, Pavel Braila, Geta Brătescu, Clement Cogitore, Cian Dayrit, Ladislava Gaziová, Karpo Godina, Petrit Halilaj, Veronika Hapchenko, Belinda Kazeem-Kaminski, Kipwani Kiwanga, Ana Kun, David Malkovic, Teresa Margolles, Silvia Moldovan, Andrei Nacu, Marina Naprushkina, Raluca Popa, Larisa Sitar, Mark Verlan, Rosario Zorraquin
FABER
30.05.2025 – 13.07.2025
CURATORI Tevž Logar / Ana Janevski
Situat pe malul canalului Bega, în cartierul Fabric din Timișoara, spațiul FABER, în forma și scopul său actual, este rezultatul unei transformări și restaurări a unei structuri industriale cu o istorie de aproape 200 de ani. FABER, fosta fabrică Azur, este un loc unde munca și viața se împleteau odinioară, unde mâinile se mișcau la unison cu mașinile, unde zumzetul producției era și sunetul perseverenței. În fiecare act de a crea, fie că e vorba despre coaserea unui material, ridicarea unei structuri, cultivarea pământului sau scrierea unui text, ia naștere un dialog nerostit între o persoană și alta, între supraviețuirea individuală și viitorul comun. Munca, în esența ei, este și o formă de relaționare, una care modelează identități, cultivă solidaritatea și, atunci când este recunoscută cu demnitate, devine un spațiu al apartenenței și al transformării. Astfel, munca depășește simpla idee de producție, ea se referă și la gesturile prin care se transmit competențele, la efortul colectiv care susține comunități, la povara emoțională și fizică invizibilă care unește oamenii.
ORAR VIZITARELuni – Marți: Închis
Miercuri – Duminică: 12:00-20:00
ARTIȘTI
Lawrence Abu Hamdan, Maja Bajevic, Zeljka Blaksic, Lorena Cocioni, Alle Dicu, Sinisa Ilic, Loredana Ilie, Joan Jonas, Franco Jost, Selma Selman
Fundația Art Encounters
31.05.2025 – 13.07.2025
CURATORI Tevž Logar / Ana Janevski
La un nivel mai intim, aceste teme sunt aprofundate mai departe în clădirea Fundației Art Encounters. Construită între 1904 și 1905, aceasta a fost una dintre primele clădiri ale fabricii de lână ILSA. Fabrica s-a deschis în 1905 și, după procesul de naționalizare din 1948, a fost supusă unei industrializări forțate, producând țesături și tapițerii pentru cele mai mari companii din țară.
După ce a funcționat ca fabrică și ca grădiniță, clădirea găzduiește astăzi sediul Fundației Art Encounters. Ca atare, acest spațiu poartă ecourile creației și ale îngrijirii – ale mâinilor care modelează materiale prin muncă și ale mâinilor care ocrotesc fragilul început al vieții. În contextul bienalei, această dualitate iese la suprafață prin teme precum dragostea și grija, încrederea și apropierea, reziliența și sentimentul de apartenență. În acest spațiu, amintirile din copilărie apar ca un teren fertil pentru a reimagina modul în care ne raportăm unii la alții, în care avem încredere unii în alții și în care putem construi un viitor rezilient.
ORAR VIZITARELuni – Marți: Închis
Miercuri – Duminică: 12:00-20:00
ARTIȘTI
Marieta Chirulescu, Simone Forti, Robert Gabris, Jean Genet, Maria Gutu, Sky Hopinka, Hassan Khan, Jumana Manna, Silvia Moldovan, Eduardo Navarro, Christian Nyampeta, Gavril Pop, Larissa Sansour, Johanna Unzueta, Cecilia Vicuna
Programul complet pentru weekendul 30 mai – 1 iunie 2025

Ana Janevski este curator și scriitoare, ocupând în prezent poziția de curator în Departamentul de Artă Media și Performance la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA). A coordonat peste 30 de performance-uri și a contribuit semnificativ la conturarea programului de performance la MoMA. Ana Janevski a fost curator la Muzeul de Artă Modernă din Varșovia, Polonia, unde a organizat, printre altele, expoziția de mare amploare „As Soon As I Open My Eyes I See a Film”, dedicată filmului și artei experimentale iugoslave din anii 1960-1970. Contribuie regulat la publicații și co-editează lucrări pe teme precum performance-ul și istoria artei în Iugoslavia.
Tevž Logar este curatorul al cărui parcurs profesional traversează cele mai renumite galerii și instituții culturale din Europa și dincolo de granițele acesteia. De-a lungul anilor, și-a cultivat o reputație de a aduce la lumină expoziții provocatoare și de a colabora cu instituții emblematice, precum Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Łódź și Ludwig Museum din Budapesta. Moderna galerija din Ljubljana l-a avut adesea drept partener, la fel ca Bienala de Arte Grafice din același oraș. Implicarea sa în Bienala de la Veneția și colaborările cu Routledge și Artforum din New York îi consolidează statutul de cunoscător al scenei curatoriale internaționale. Din 2023, ocupă funcția de președinte al comitetului de achiziții al Colecției NLB Bank SEE din Ljubljana, Slovenia.
Foto: Art Encounters – Comenduirea Garnizoanei
Leave a Reply