Luna mai aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă nu mai puțin de 5 vernisaje și o continuare a unei colaborări importante pentru o galerie de artă independentă – cea de-a treia participare consecutivă la Târgul Internațional de Artă Contemporană București (MoBU).
Vernisajele programate sunt: pe 5 mai, în spațiul pop-up din cadrul Kulterra Art Gallery – Spirit Flesh Feather, expoziție a artistului Victor Andrei Ionescu; pe 6 mai, la Galeria Verticală din incinta Random Space – MAI răsare un gând, concept gândit de artista Alexandra Țecu; pe 8 mai, la Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 – Spațiul – Incubator, concept al artistului Vladimir Păun Vrapciu; pe 17 mai, tot la Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53, instalația În bucătărie. Rețete de prăjituri de la mama, realizată de artiștii Ana-Cristina Irian și Cristian Bassa și, după jumătatea lunii mai, la Salonul permanent al Celulei de Artă din Palatul Bragadiru, expoziția Călătorii lirice a artistei Ioana Badea.
Spirit Flesh Feather I Victor Andrei Ionescu, 5 mai-5 iunie, Pop-up Window @Kulterra Art Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104-106): În seria de lucrări prezente în expoziția „Spirit Flesh Feather”, curatoriate de Andreea-Eliza Petrov, artistul Victor Andrei Ionescu conturează o mitologie personală, în care granițele dintre uman, animalic, divin și arhitectural se estompează. Lucrările își propun o apropiere intuitivă de mister, articulată plastic cu precizia unui vis lucid.
MAI răsare un gând, Alexandra Țecu, 6 mai-4 iunie, Galeria Verticală @Random Space (str. Popa Petre nr. 21): MAI răsare un gând prezintă un moment al vieții fiecărui om, o imagine pe care cu toții o știm, pe care cu toții am trăit-o, ne arată un loc în care cu toții am călătorit, un loc în care niciodată nu ești doar în trecere: gândurile. Stai pe gânduri, între gânduri, printre gânduri – locul știut de toți, dar care este încă un mister. Umblăm prin necunoscut. Drumul nostru este presărat de flori ce răsar din adâncul ființei. Le culegem și apare o nouă întrebare. Așadar, lucrarea MAI răsare un gând ne arată cum lumea se creează în noi, cum gândurile înfloresc în fiecare clipă, iar clipa e veșnicie.
Spațiul – Incubator, Vladimir Păun Vrapciu, 5-17 mai, Celula de Artă (B-dul Carol nr. 53): Instalația „Incubator” este o componentă importantă a expoziției „Spațiul”, a cărei viziune începe în data de 15 martie 2020, în a 41-a zi de închidere totală în spațiul interior al locuinței artistului, din București. Acesta a fost momentul în care spiritul său a început să dezvolte ideea de a găsi o soluție prin care ar putea proteja corpul uman de un pericol nevăzut. Formele create, prezentate în expoziția „Spațiul”, s-au născut în mintea sa ca o viziune a unei forme organice ce va putea asigura protecția sufletului uman, pentru ca acesta să poată circula liber, în vederea redescoperirii spațiilor pierdute din univers, ce au rămas încă de descoperit. „Incubator“ este o proiecție a instalației care va readuce viața pe Pământ, cu ajutorul inteligenței artificiale, după un cataclism artificial.
În bucătărie. Rețete de prăjituri de la mama, Ana-Cristina Irian și Cristian Bassa, 17 mai-16 iunie, Celula de Artă (B-dul Carol nr. 53): Aceasta este o instalație intimă, construită în jurul unei mese de bucătărie, care reunește rețete scrise de mână de mamele artiștilor Cristina și Cristian, fotografii din arhivele personale și prezența tăcută a memoriei. Este un proiect colaborativ care îmbină istoria personală cu cercetarea interdisciplinară. Rețetele adesea supraviețuiesc limbajului; gesturile moștenite – amestecarea ingredientelor, gustarea, pregătirea mâncării – devin ritualuri tăcute ale grijii, continuității și rezilienței. Prin intermediul unui cadru domestic minimal — o masă de lemn, rețete de prăjituri din familie, fotografii și sunete ambientale — instalația explorează hrana ca vehicul al memoriei, identității și apartenenței. Vizitatorii sunt invitați să trăiască experiența spațiului și să contribuie la o carte de oaspeți, o arhivă colectivă de amintiri, rețete și imagini, care va fi inclusă în următoarea ediție a Chester Photo Festival.
Călătorii lirice, Ioana Badea, după jumătatea lunii mai, Salonul permanent Celula de Artă @Palatul Bragadiru (Calea Rahovei nr. 147-153): „Mi-am propus ca acest proiect să-l dedic călătoriilor atât spirituale cât și fizice, să continui căutarea posibilităților de expresivizare a materialelor din natură în spațiul pictural, să porneasc de la ceea ce se vede, să sintetizez forma să o duc într-un semn, să o duc de la ceva concret la ceva abstract,” spune artista Ioana Badea despre ciclul de lucrări expuse în cadrul acestei expoziții. Un element central aici, naturii viscerale a solului adăugându-i-se și una simbolică, trimițând la ciclicitatea vieții.
Alături de acest belșug de vernisaje, pentru cel de-al treilea an consecutiv, Celula de Artă participă cu un stand la Târgul Internațional de Artă Contemporană București (MoBU), care va avea loc în perioada 28 mai-1 iunie 2025, la Romexpo, fiind cea mai nouă platformă de artă contemporană din zona Europei Centrale și de Est. Artiștii care vor expune sunt: Alex Manea, Alexandra Teletin, Andreea Eliza Petrov, Aurelia Chiru, Beaver, Bucharest Collage Collective, Daniel Loagăr, Diana Bleiceanu, Gizella Popescu, Ingrid Juncănariu, Ioana Badea, Ioana Vîlcu, Olimpiu Bandalac, Sasha Mereț, Silviu Petrescu, cărora li se va alătura un artist emergent invitat.
Celula de Artă este un proiect cultural independent condus de artiști (artist-run), ce a debutat în 2017 și se manifestă în multiple spații de artă contemporană permanente sau temporare.
Foto: Celula de Artă
Leave a Reply