Festivalul Filmului European: ce filme rulează în deschiderea ediției de la București și a edițiilor locale

Festivalul Filmului European invită cinefilii la film european în București, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie și la Sala Luceafărul între 8 și 18 mai. Ediția din capitală va fi urmată de ediții locale speciale în nouă orașe din România: Brașov (9 – 11 mai), Timișoara (15 – 18 mai), Sfântu Gheorghe (17 – 18 mai), Botoșani (22 – 25 mai), Deva (23 – 25 mai), Iași (23 – 25 mai), Chitila (30 mai – 1 iunie), Târgu Jiu (30 mai – 1 iunie) și Târgu Mureș (30 mai – 1 iunie), marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent.

Pe 8 mai 2025, la Gala Festivalului Filmului European, de la ora 19:00, va fi proiectat în Sala Luceafărul din București documentarul britanic O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde / A Sudden Glimpse to Deeper Things, în regia lui r: Mark Cousins (2024). Narat de celebra actriță Tilda Swinton, filmul premiat cu Glogbul de Cristal pentru Cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary și prezentat în numeroase festivaluri internaționale, propune recuperarea și celebrarea operei artistei Wilhelmina „Willie” Barns-Graham, o pictoriță modernistă britanică din secolul al XX-lea, mai puțin cunoscută publicului larg.

Trailer: A SUDDEN GLIMPSE TO DEEPER THINGS – official trailer

Festivalul Filmului European de la Brașov se deschide la Centrul Cultural Reduta pe 9 mai, ora 18:00, cu proiecția filmului german Oase și nume / Bones and Names / Knochen und Namen (r: Fabian Stumm). Acest lungmetraj de debut propune o reflecție sensibilă și plină de umor asupra disonanțelor din relații – acelea care ne leagă, dar totodată ne și îndepărtează unii de ceilalți.  Filmul a avut premiera  în 2023 la Berlinale, în secțiunea Perspektive Deutsches Kino, unde a câștigat Premiul Heiner-Carow.
Trailerhttps://vimeo.com/832613129

Festivalul Filmului European de la Timișoara se deschide la Cinema Studio pe 15 mai, ora 19:00, cu filmul unui apreciat artist de origine filipineză, Liryc Dela Cruz –  Așa cum e noaptea / Where the Night Stands Still / Come la notte. Povestea unor frați filipezi, angajați ca lucrători domestici în Italia, care se reunesc, după trei ani de separare, în vila moștenită de sora cea mare e redată cu accente emoționante, evidențiind greutatea lucrurilor nerostite de-a lungul timpului, odată ce o serie nemulțumiri îngropate ies la suprafață și pun la încercare relația lor fragilă.
Trailer: https://youtu.be/jlz9bgk4pKA

Lungmetrajul regizat de Claire Burger, Limbă străină / Foreign Language / Langue Étrangère (Franța, Germania, Belgia / 2024) deschide Festivalul Filmului European la Sfântu Gheorghe, pe 17  mai, la Cinema Arta by Cityplex, de la ora 19:00.
Filmul va rula și în deschiderea ediției de la Deva, la Centrul Cultural Drăgan Muntean, pe 23 mai, de la ora 19:00, iar pe 30 mai, de la ora 19:00 va fi prezentat simultan la ediția din Târgu Jiu, în Cinema Sergiu Nicolaescu, și la ediția din Târgu Mureș, la Muzeul Județean Mureș – Secţia de Arheologie și Istorie (Cetate), Sala Multimedia.
O poveste despre o adolescentă timidă, de 17 ani, Fanny, care călătorește din Franța în Germania pentru a-și întâlni prietena prin corespondență, Lena – o adolescentă care visează să devină activistă, și căreia Fanny e dispusă să-i facă mereu pe plac pentru a-i fi aproape.

Cu: Lilith Grasmug, Josefa Heinsius, Nina Hoss, Chiara Mastroianni, Jalal Altawil

Trailer: LANGUE ÉTRANGÈRE Bande Annonce (2024) Chiara Mastroianni

Festivalul Filmului European la Botoșani se deschide pe mai, la Cinema Unirea, de la ora 19:00, cu filmul Julie nu vorbește / Julie Keeps Quiet / Julie zwijgt (Belgia, Suedia / 2024), debutul regizoral al lui Leonardo van Dijl, prezentat cu succes anul trecut la Cannes și apreciat în mai multe festivaluri internaționale.

Povestea lui Julie, jucată de tenismena Tessa Van Den Broeck, aflată la prima ei experiență cinematografică, urmărește o situație tensionată: decizia unei tinere tenismene de a păstra tăcerea când toată lumea din jur discută suspendarea antrenorului ei, odată cu demararea unei investigații privind comportamentul său abuziv, și derularea antrenamentelor în acest context.
Trailer: https://youtu.be/48Ju-wXLAdY

Gala de deschidere a Festivalul Filmului European la Iași va avea loc la Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii – vineri, 23 mai, de la ora 19:00, cu filmul Terapie de familie / Family Therapy / Odrešitev za začetnike  (r. Sonja Prosenc / Slovenia, Italia, Norvegia, Croația, Serbia / 2024)

Filmul explorează teme sociale contemporane într-o reinterpretare tragicomică și plină de umor a Teoremei lui Pasolini: un tânăr străin pătrunde într-o aparent perfectă familie slovenă parvenită, tulburând echilibrul fragil al acesteia și scoțând la iveală fisuri în fațada atent construită… Un film despre o familie aflată pe marginea prăpastiei, la un pas de colaps emoțional. Prezentat în numeroase festivaluri internaționale, filmul a primit numeroase premii, printre care CICAE Award la Sarajevo Film Festival; Premiile pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor, Cea mai bună actriță, Cea mai bună actriță în rol secundar la Slovene IFF. 

Trailer: https://youtu.be/43nxAsxK4wg?si=y3uwWXX3lA4dNNAN

Festivalul Filmului European la CHITILA începe pe 30 mai în Parcul Valea Mangului, de la ora 21:00, cu proiecția filmului Niciodată să nu spui niciodată / Never Say Never / Nikdy nehovor nikdy (r: Branislav Misík / Slovacia, Cehia / 2023)

După mai multe probleme de sănătate la coloană, Peter este nevoit să-și schimbe stilul de viață și se apucă de yoga. Așa ajunge să o cunoască pe Naďa, o profesoară care predă yoga în timpul liber, și între ei chiar se dezvoltă o relație, în care, însă, intervin nu doar copiii lor, ci și foștii parteneri, care revin în peisaj. Așa începe o aventură nebună a două familii incomplete, care-i va pune la încercare nu doar pe protagoniștii noștri, ci și pe cei dragi lor… pentru că ORICE SE POATE ÎNTÂMPLA.

Trailer: https://youtu.be/me3UvXyBvcU

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

Foto: Festivalul Filmului European

Leave a Reply

Your email address will not be published.