LYNX Festival revine la Brașov în perioada 4 – 9 iunie 2025 oferind în timpul mini-vacanței de Rusalii un program pentru întreaga familie: premiere ale unor producții fabuloase de film documentar, expoziții ample de fotografie, ateliere pentru copii și numeroase oportunități de dialog între public și invitați internaționali, artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu.
Festivalul, inițiat de Asociația România Sălbatică și Asociația Forona, este primul eveniment dedicat exclusiv fotografiei și filmului documentar de natură de la noi din țară și a adus în fața marilor ecrane, la primele două ediții, peste 3000 de spectatori. După ce anul trecut toate cele 13 documentare din program au fost sold-out, majoritatea cu multe zile înainte de proiecție, ediția cu numărul 3 se va desfășura la Centrul Cultural Reduta, dând astfel șansa mai multor cinefili și iubitori de natură să pătrundă în universul propus de LYNX Festival.
„Am ajuns la a 3-a ediție a festivalului, iar entuziasmul nostru este la fel de mare ca la început. În aceast an documentarele alese au un focus deosebit pe Europa, dar facem câte o escapadă memorabilă și prin India sau Namibia. Expozițiile de fotografie nu se lasă nici ele mai prejos și invită curioșii la un safari african sau într-o plimbare în jurul lumii cu ajutorul Milvus Photocontest. Cât despre invitați, ca de obicei, sunt oameni deosebiți de la care avem ce învăța, unul dintre ei fiind o legendă a filmului documentar de natură. Sper că am stârnit deja curiozitatea multora, iar pe sceptici îi așteptăm la Brașov, să îi convingem de ce este o experiență care merită trăită”, a declarat Dan Dinu, directorul artistic al Festivalului.

Filmul documentar din deschiderea ediției de anul acesta este unul impresionant, nu doar prin imaginile pe care le va aduce pe marele ecran, în premieră în România, ci și prin povestea din spatele producției sale: peste 1.000 de zile de filmare în aproape 30 de țări ale continentului nostru. Europe – one continent, five worlds / Europa – un continent, cinci lumi este cel mai ambițios serial german despre istorie naturală realizat vreodată și va fi difuzat în cadrul Galei de Deschidere LYNX Festival pe 4 iunie, de la ora 19:00.
Produs de Christian Baumeister, care este și regizorul și directorul de imagine al serialului, Europa are în total 6 episoade în care sălbăticia și diversitatea continentului nostru sunt prezentate mai amplu și detaliat ca oricând – de la leoparzii din Caucaz, la urșii polari din Svalbard sau la balenele albastre de lângă coasta Insulelor Azore. Filmul este un tribut adus celor mai impresionante minuni naturale ale Europei – de la întinderile de gheață ale nordului, la munți, păduri și râuri neîmblânzite și până la metropole vibrante. Imaginile au fost filmate de aproximativ 30 de cameramani din 10 țări diferite, care în cei 3 ani de filmare au surprins natura din peste 50 de locuri, inclusiv România.
„Întotdeauna am simțit că viața sălbatică a Europei este adesea subestimată. Cu Europa – un continent, cinci lumi ne-am propus să schimbăm această percepție. După trei ani de filmări în 30 de țări, această serie reprezintă prima explorare de referință a vieții sălbatice europene. Eu și echipa mea ne-am propus să surprindem frumusețea diversă a lumii naturale a Europei, de la specii emblematice la vietăți ignorate și să dezvăluim minuni ascunse din fața ușii noastre până în cele mai îndepărtate colțuri. Pentru mine, această serie reprezintă mai mult decât imagini uluitoare; este un tribut adus istoriei naturale a Europei, o scrisoare de dragoste pentru continentul nostru și un apel la protejarea viitorului nostru comun”, a spus Christian Baumeister pentru LYNX Festival.
Fidel obiectivului său principal de a crește gradul de conștientizare asupra importanței pe care natura o are în viața noastră, LYNX Festival păstrează intrarea la proiecții și activități gratuită. Programul complet va fi anunțat în luna mai, precum și detaliile despre rezervările în avans.
***
Asociația România Sălbatică a fost fondată în 2022 și își propune promovarea conservării naturii și a biodiversității prin fotografie și film documentar, având ca obiectiv educarea și sensibilizarea publicului cu privire la protecția naturii. Cel mai cunoscut proiect al asociației este documentarul „România Sălbatică”, premiat de 8 ori la festivaluri de profil naționale și internaționale, distribuit în peste 30 de țări și vizionat de 400.000 de oameni la cinema sau în proiecții speciale.
FORONA (Organizația Fotografilor de Natură din România) a fost înființată în 2015 cu scopul de a dezvolta și promova domeniul fotografiei de natură și de a sprijini conservarea zonelor naturale prin implicarea membrilor în proiecte ce vizează arta fotografică și protecția mediului. Din asociație fac parte unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați fotografi autohtoni, iar cei peste 130 de membri sunt implicați în diverse proiecte de conservare a naturii. Asociația a susținut până acum 6 expoziții naționale itinerante în aer liber.
Festival organizat de Asociația România Sălbatică și Asociația FORONA.
Mai multe informații: https://lynxfestival.ro
Leave a Reply