21.000 de teste sunt așteptate să ajungă la Brașov pentru nevoile de testare, care vor fi folosite la Spitalul de Boli Infecțioase. Brașovul a devenit de azi centru de testare, alături de București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova. De menţionat este faptul că la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase există un echipament complet de biologie moleculară Real Time PCR, pus în funcţiune în 2017 şi achiziţionat de spital din subvenţia acordată de CJ Braşov.
Persoanele care vin din zone roșii intră în carantină.
Autoritățile fac apel la respectarea măsurilor și recomandărilor emise atât la nivel național, cât și la nivel local. Respectați autoizolarea, declarați zonele din care veniți, anunțați apariția simptomelor.
Municipiul Brașov
Două centre de carantină, cu 31 de camere, la nivelul municipiului Brașov.
„În urma discuțiilor pe care le-am avut cu prefectul Mihai Catalin Văsii, am luat decizia de a amenaja două centre de carantină, cu 31 de camere în total, în cazul în care vor apărea situații care să impună izolarea unor persoane pentru care este necesară luarea acestor măsuri. În următoarele ore vom face o igienizare si deziinfectie a acestor spații, după care le vom pune la dispoziția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”, a declarat primarul George Scripcaru.
În acest context, primarul a mai precizat: „Facem un apel la brașoveni să amâne, pe cât posibil, obținerea de avize, autorizații, acte de stare civilă care presupune prezența la sediul Primăriei sau al instituțiilor din subordinea Consiliului Local, să utilizeze cât mai mult comunicarea, platile și obtinerea documentelor on-line. Totodată, am luat decizia de a solicita Consiliului Local prelungirea termenului pentru plata impozitelor locale cu inca o lună, perioada în care se va acorda si bonificatie, astfel încât, brasovenii care nu fac platile on-line sa poata amana plata acestora”.
În ceea ce privește programul de lucru cu publicul al Primăriei Brașov, Centrul de Informații pentru Cetățeni, și al Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei, primarul a decis ca acesta să fie modificat în vedere reduceri riscurilor de apariție și răspândire a coronavirusului.
Astfel, până în data de 31 martie programul de relații cu publicul al Centrului de Informații pentru Cetățeni va fi de Luni-Joi, de la 8:30 la 11:30 și de la 12:00 la 14:30, iar vinerea 8:30-12:30.
La evidența persoanelor, programul cu publicul este Luni-Joi, 8:30-14:30, iar vinerea de la 8:30-12:30. La acestea se adaugă pauze aferente dezinfectiei. Această decizie a fost luată pentru a nu risca închiderea totală a acestor instituții.
Până în data de 31 martie programul de relații cu publicul al Direcției Fiscale va fi de Luni-Joi, de la 8:30 la 11:30 și de la 12:00 la 14:30, iar vinerea 8:30-12:30. La acestea se adaugă pauze aferente dezinfectiei.
Județul Brașov
Preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea anunţă că în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de astăzi „ne-am arătat disponibilitatea de a folosi întreaga sumă existentă în fondul de rezervă al CJ Braşov, respectiv 4.350.000 de lei, pentru a face alocări bugetare spitalelor braşovene, astfel încât acestea să dispună de bani suficienţi pentru achiziţia de materiale, dezinfectanţi şi toate cheltuielile din această perioadă, astfel încât să nu facem rabat de la niciun fel de măsuri care trebuie luate pentru limitarea răspândirii infecţiei cu noul Coronavirus”.
Măsuri care vor fi instituite de astăzi, până la 31 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii, în cazul în care situaţia o impune, pentru instituțiile de cultură din subordinea CJ Brașov:
• Muzeul Judeţean de Istorie restricţionează accesul grupurilor mai mari de 15 persoane, anulează activităţile culturale ce implică prezenţa unui număr mai mare de 15 persoane, asigură materialele de protecţie în toate clădirile aflate în administrarea muzeului şi sistează activităţile programate în planul de acţiuni culturale şi care implică participarea publicului larg.
• Muzeul de Artă suspendă programul educativ destinat elevilor şi vizitele ghidate, şi îşi restrânge activitatea, instituţia urmând să fie închisă sâmbăta şi duminica. Prezenţa simultană a vizitatorilor va fi posibilă doar pentru maximum 5 persoane. Conducerea va lua măsurile necesare pentru dezinfecţia permanentă a holului de acces. Pe de altă parte, muzeul va fi închis în perioada 23 martie – 23 aprilie, pentru realizarea unor lucrări de renovare.
• Muzeul de Etnografie suspendă atelierele pedagogice şi sistează evenimentele cuprinse în lista acţiunilor culturale, în perioada 11-31 martie. Numărul de vizitatori va fi limitat la 10 persoane/tur, iar muzeul îşi va reduce programul de lucru cu publicul la intervalul luni-vineri, între orele 9:00 – 17:00, programul în weekend fiind sistat.
• Muzeul „Casa Mureşenilor” reduce programul cu publicul la intervalul luni-vineri, între orele 9:00-17:00. Totodată, suspendă sau amână toate evenimentele publice, până la 31 martie. O altă măsură este limitarea accesului pentru grupurile de vizitatori, la maximum 10 persoane simultan.
• Centrul Cultural Reduta suspendă toate evenimentele culturale şi cursurile programate în toate sălile instituţiei, în perioada 11-31 martie. La nivelul instituţiei s-a adoptat un plan de măsuri care prevede dezinfectarea suprafeţelor de contact cu soluţii speciale, dezinfectarea sistematică a tuturor spaţiilor, atât cele publice, cât şi birourile angajaţilor, suplimentarea numărului de dispersoare pentru soluţie dezinfectantă virucidă şi montarea în foaier a unor planşe cu măsuri individuale de prevenire a infecţiei cu noul Coronavirus.
• Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Tiberiu Brediceanu” suspendă toate cursurile şi activităţile artistice programate, începând cu data de 11 martie, până în 22 martie (perioadă în care sunt închise şi instituţiile de învăţământ preuniversitar), cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri. Începând de astăzi, instituţia intră într-un amplu proces de dezinsecţie şi dezinfecţie. Consiliul de Administraţie al Şcolii se întruneşte astăzi pentru a dispune măsuri suplimentare, luând în calcul posibilitate de prelungire a suspendării tuturor activităţilor şi cursurilor, având în vedere că instituţia are înscrişi 1261 de elevi, marea lor majoritate fiind copii.
• Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” sistează toate activităţile cu copiii, închizând Secţia pentru Copii şi Jucărioteca. De asemenea, va fi închisă sala de lectură pentru public şi va fi restrâns accesul în clădire pentru un număr mai mare de 20 de persoane simultan. Cărţile care sunt restituite nu vor mai fi intercalate pe rafturi, ci vor fi ţinute lângă o sursă de căldură sau se vor face prelungiri telefonice, până la 31 martie.
În cazul celor două persoane, cea de la Spitalul de Boli Infecțioase și cea aflată în carantină, testele nu au fost finalizate. Pentru fiecare persoană se fac trei teste.
Leave a Reply