Primarul George Scripcaru repolitizează CTATU din cadrul Primăriei Brașov prin introducerea unor funcții politice și prin reducerea numărului de specialiști. OAR BV-CV-HR solicită respectarea legislației în ceea ce privește organizarea Comisiei

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a CL Brașov din data de 28 noiembrie 2024 a fost proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Brașov. Conform acestui proiect, CTATU are următoarea componență:

– Primarul Municipiului Braşov (George Scripcaru)
– Secretarul General al Municipiului Brasov
– Preşedintele Registrului Urbaniştilor din România
– Arhitectul şef al Municipiului Braşov
– Administratorul public al Municipiului Braşov
– Arhitectul şef al Judeţului Braşov
– trei membri ai Ordinului Arhitecţilor din România şi/sau ai Registrului Urbaniştilor din România, desemnaţi de către organismele zonale
– Şeful Serviciului Autorizări în Construcţi;
– Şeful Serviciului Amenajarea Teritoriului şi Gestiune Date Urbane
– Directorul executiv al Direcţiei Tehnice
– Şeful Serviciului Cadastru, Valorificare, Registru Agricol şi Fond Funciar
– doi reprezentanţi desemnaţi de către Universitatea Transilvania
– Şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii Urgenţă „Ţara Bârsei” Braşo;
– Directorul general al Companiei Apa Braşov
– Directorul general al DEER – Sucursala Braşov
– Directorul general al Regionale de Căi Ferate Braşov
– Directorul general al Engie Romania – sucursala Braşov
– Preşedintele Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism din cadrul Consiliului Local (un consilier local)

Proiectul a fost aprobat în cadrul ședinței ordinare cu 17 voturi pentru și 10 împotrivă.

Noua CTATU are 21 de membri. Prin comparație, fostul primar Allen Coliban a organizat o Comisie compusă din 13 membri, fără nicio funcție politică, după cum urmează:

(1) 5 (cinci) membri ai Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Braşov-Covasna-Harghita, desemnaţi de către Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Braşov-Covasna-Harghita;
(2) 2 (doi) membri ai Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Braşov-Covasna-Harghita şi membri ai Registrului Urbanistilor din România, desemnaţi de catre Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Braşov-Covasna-Harghita;
(3) Arhitectul Şef al Municipiul Braşov;
(4) Şef Serviciu Autorizări în Construcţii;
(5) Şef Serviciu Amenajarea Teritoriului şi Gestiune Date Urbane;
(6) Şef Serviciu Administrare Patrimoniu şi Urbanism Comercial;
(7) Director executiv al Direcţiei Tehnice;,
(8) Un reprezentant al societăţii civile.

Cele mai importante modificări sunt: reducerea numărului de specialiști independenți pe partea de arhitectură și urbanism de la 7 la 4, introducerea în CTATU a unor reprezentanți de la diferite instituții și companii publice, revenirea primarului și al unui consilier local.

Se observă că raportul de forțe se schimbă, de la 7 specialiști independenți pe arhitectură și urbanism din 13, la 4 specialiști independenți pe arhitectură și urbanism din 21.

Față de modificarea componenței CTATU, OAR BV-CV-HR a emis următorul punct de vedere:

Ordinul Arhitecților din România este o organizație profesională nonprofit, apolitică, de interes public, autonomă și independentă, înființată prin Legea nr. 184/2001 cu scopul de a reprezenta și ocroti interesele profesiei de arhitect, de a proteja și promova calitatea produsului de arhitectură și urbanism, de a urmări exercitarea competentă a profesiei și de a propune reglementări legislative și normative specifice.

Conform Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului  comisia este un organ consultativ cu atribuții de analiză, expertizare tehnică și consultanță, care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului-șef. Regulamentul de funcționare și componența comisiei trebuie aprobate de Consiliul Local, la propunerea primarului, pe baza recomandărilor primite de la asociațiile profesionale de profil, instituțiile de învățământ superior și arhitectul-șef.

Comisia are un rol important în dezvoltarea sustenabilă și armonioasă a teritoriului și localităților, având ca obiectiv principal promovarea dezvoltării durabile prin planificarea teritorială și urbanistică, în acord cu nevoile economice, sociale, culturale și de mediu ale comunităților.

Filiala Teritorială Brașov-Covasna-Harghita a Ordinul Arhitecților din România, în calitate de organizație profesională cu relevanță în domeniu, a fost solicitată în ultimele două mandate ale comisiei să recomande specialiști care să facă parte din aceasta. Nominalizările din partea OAR au fost făcute în urma unei proceduri interne, transparente și democratice. Posibilitatea de a-și depune candidatura a fost deschisă oricărui membru care îndeplinește criteriile din solicitarea făcută de către administrația publică locală, iar desemnarea celor nominalizați s-a făcut în urma unui vot secret în cadrul Consiliului Teritorial al Filialei. Aceștia isi desfășoară activitatea independent și conștienți de misiunea publică pe care o au față de societate, de menținere a echilibrului între interesul public și cel privat in ceea ce privește intervenția asupra mediului construit și a celui natural.

În urma introducerii pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din data de 28.11.2024 a proiectului de hotărâre cu privire la constituirea comisiei dorim să atragem atenția asupra următoarelor aspecte:

Comisia tehnică trebuie să fie formată din specialiști relevanți pentru domeniul urbanismului și amenajării teritoriului:

Este esențial ca toti membrii comisiei să fie specialiști atestați și cu experiență în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și arhitecturii și domenii conexe. Deciziile comisiei au un impact major asupra dezvoltării durabile a teritoriului și localităților, motiv pentru care acestea trebuie luate pe baza unor evaluări obiective și bine fundamentate.

Comisia tehnică trebuie să fie independentă:

Pentru a-și putea îndeplini în mod real rolul consultativ considerăm ca fiind esențială asigurarea independenței de decizie a comisiei și, ca atare, este necesar ca membrii acesteia să nu fie angajați în relații instituționale cu structura administrativă pe care o consiliază.

Aceste principii sunt fundamentale pentru luarea unor decizii profesioniste și echilibrate, în interesul comunității și al dezvoltării durabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.