Perioada electorală a arătat câtă nevoie avem de fapt de jurnaliști independenți, care să arate candidații dincolo de publicitatea electorală și portrete de campanie. Jurnaliștii sunt cei care au adus în fața publicului informații, înainte ca serviciile secrete să le pună pe masa Consiliului Suprem de Apărare al Țării.
Iar asta i-a transformat în ținte. Jurnalistul Victor Ilie a fost amenințat, după publicarea în Snoop a anchetei „Strategia cu bani rusești. Cum au ajuns reclamele la medicină naturistă și știrile cu sfinți să influențeze votul românilor la prezidențiale”. Un apropiat al lui Călin Georgescu a încercat să-l intimideze nu doar pe ziaristul de investigații, ci pe toți jurnaliștii care îndrăznesc să își facă meseria.
„De la anu’, o să dăm niște legi pentru calomnie. Unde toți jurnaliștii care calomniază și care aduc prejudicii companiilor, firmelor și oamenilor corecți, o să fiți foarte tare penalizați. Nu penalizați tare. Rău (…)”
În urmă cu câteva zile, o persoană amenința cu moartea copiii realizatorului Dragoș Pătraru.
Solicităm Poliției să aplice legea cu celeritate și fără echivoc, pentru a arăta că este un garant al statului de drept, acolo unde amenințările reprezintă o infracțiune penală. Faptele sunt și mai grave, atunci când sunt îndreptate împotriva unui jurnalist. Comisia Europeană subliniază că statele membre „ar trebui să investigheze și să urmărească penal toate actele criminale comise împotriva jurnaliştilor, fie ele online, sau offline, într-o manieră imparțială, independentă, eficientă, transparentă și în timp util, pentru a se asigura că drepturile fundamentale sunt protejate și justiția este făcută prompt în cazuri particulare și pentru a preveni apariția unei <culturi> a impunității în ceea ce privește atacurile împotriva jurnaliştilor” (Rec. 4)[1].
O presă liberă care vorbește despre neregulile din societate este o garanție a păstrării drumului democratic, european și euroatlantic al României. Dar nu numai. O presă liberă este garanția că fiecare dintre noi are acces la informații relevante, în timp util și nu doar după ce ne lovește dezastrul.
Reamintim atât politicienilor, cât și staffurilor de campanie sau apropiaților lor, că jurnaliști buni nu sunt cei care primesc întrebări și le citesc la comandă, ci cei care pun exact întrebările la care politicienii nu vor să răspundă, dar la care cetățenii așteaptă răspuns.
[1] Recomandare privind asigurarea protecției, siguranței și susținerii jurnaliștilor și a altor profesioniști media din Uniunea Europeană
Leave a Reply