WWF-România invită funcționarii publici care planifică și derulează achiziții publice de alimente pentru programe precum „Cornul și laptele”, „Masă sănătoasă”, pentru cantine și spitale, pentru protocoale sau evenimente, să participe la cursul de achiziții verzi pentru integrarea criteriilor de calitate și proveniență a alimentelor în aceste proceduri. Cursul se va derula în data de 13 decembrie 2024 lângă Brașov, pe parcursul întregii zile, cu suportul și implicarea directă a unui expert din cadrul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.
Cursul se adresează în principal instituțiilor/autorităților publice și unităților de învățământ publice și private acreditate din județele Brașov, Mureș și Sibiu și își propune să ofere participanților cunoștințe și abilități teoretice și practice privind integrarea criteriilor „verzi”/de calitate în achizițiile de alimente pentru cetățenii pe care îi deservesc. Participanții vor afla cum este definit acest concept la nivel european și ce recomandări de implementare există, care este cadrul legislativ la nivel național și vor învăța cum să utilizeze aceste criterii și să susțină astfel achiziția și consumul de produse sănătoase și locale, contribuind la dezvoltarea durabilă și la îmbunătățirea alimentației publice în țara noastră. Cursul va fi presărat și cu o mulțime de exemple și studii de caz, iar participanții se vor bucura de prezența domnului Aurel Blaj, Director executiv al Cooperativei Agricole Bio Carpathia, care va împărtăși experiența (producătorului) avută la participarea în licitația publică și apoi în livrarea produselor lactate în programul „Cornul și laptele” de la nivelul municipiului Brașov. De asemenea, participanții vor fi invitați să propună două situații/experiențe de succes sau problematice din practica achizițiilor verzi (cu criterii de calitate), pe care să le discutăm și cărora să le găsim o rezolvare sau din care tot grupul să aibă de învățat.
Numărul de locuri este limitat, iar înscrierea în prealabil este obligatorie. Pentru a participa, îi rugăm pe cei interesați să trimită un mesaj pe adresa mfratila@wwf.ro, până la data de 9 decembrie 2024, cu subiectul „Interes participare curs achiziții verzi”, menționând instituția din care provin și rolul în cadrul instituției.
Beneficiile oferite participanților sunt următoarele:
- Accesarea unui curs pe care nu îl mai oferă nicio altă entitate din România (integrarea conceptului de achiziții publice verzi în dezvoltarea durabilă la nivel local),
- Dobândirea unei înțelegeri clare asupra achizițiilor publice verzi,
- Îmbunătățirea capacității de implementare a criteriilor verzi în procedurile de licitație din instituțiile publice, pentru generarea unui impact pozitiv direct și imediat în societate,
- Schimb de experiență cu experți și profesioniști din domeniu,
- Conectarea cu exemple de bună practică din alte State Membre UE,
- Certificat de participare la curs (se acordă doar participanților care urmează întregul curs).
Costurile cursului sunt acoperite integral de către WWF, care beneficiază de susținere financiară prin intermediul proiectului „Produse sănătoase și locale în alimentația publică din România: de la vis la realitate”, finanțat prin programul Raiffeisen Comunități, acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, o inițiativă Raiffeisen Bank România, cu sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare.
„Cornul și laptele” revizuit, un prim pas înspre o schimbare de sistem
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Agenția Națională pentru Achiziții Publice au revizuit în luna septembrie a.c. reglementările pentru programul „Cornul și laptele”[1] pentru a facilita achiziția de alimente de calitate destinate consumului copiilor din grădinițe și școli (clasele I-VIII) publice și private acreditate din România. Criteriile noi se referă la „schemele de calitate ale produselor agroalimentare”, adică: produs ecologic, produs înregistrat pe scheme de calitate ale UE (IGP, STG, DOP), produs tradițional, produs atestat conform schemei „rețete consacrate”, produsul montan. Aceste criterii au fost testate pentru prima dată la nivelul orașului Brașov în anul școlar 2021-2022, într-un parteneriat dintre WWF-România și Primăria Minicipiului Brașov.
Această schimbare de abordare la nivel național pentru programul „Cornul și laptele” contribuie la îndeplinirea țintelor din Strategia Națională în domeniul achizițiilor publice 2023-2027[2] ce vizează realizarea de achiziții verzi și achiziții sociale și reprezintă un prim pas solid și pozitiv înspre o schimbare de amploare în alimentația publică. De altfel, anul acesta Ordinul ANAP nr. 1.946/9 august 2024[3] a aprobat criteriile ecologice aplicabile categoriilor de produse care au impact asupra mediului pe durata întregului ciclu de viață. Ordinul cuprinde criterii „verzi” pentru 12 categorii de produse achiziționate frecvent de autoritățile publice, printre care și „Alimente” (vezi Anexa 12) și deși în prezent aceste criterii sunt voluntare, în viitorul apropiat vor deveni obligatorii.
Cursul anunțat și descris mai sus vine în întâmpinarea nevoilor funcționarilor publici de a înțelege cum pot fi implementate aceste criterii când vine vorba de alimentația publică, pentru o schimbare în beneficiul tuturor – comunității, economiei locale, naturii.
Foto: Vlad Dumitrescu – WWF Romania
[1] https://anap.gov.ro/web/wp-content/uploads/2024/09/ORDIN-nr.-349-din-9-septembrie-2024.pdf
[2] https://anap.gov.ro/web/hotararea-de-guvern-nr-554-pentru-aprobarea-strategiei-nationale-in-domeniul-achizitiilor-publice-2023-2027/
[3] https://anap.gov.ro/web/ordin-nr-1-946-din-9-august-2024-pentru-aprobarea-criteriilor-ecologice-aplicabile-categoriilor-de-produse-care-au-impact-asupra-mediului-pe-durata-intregului-ciclu-de-viata-prevazute-in-anexa-nr-2/
Leave a Reply