Prin intermediul proiectului „Crearea unei rețele de hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale în bibliotecile din Județul Brașov”, finanţat în cadrul PNRR pe componenta C7 – Transformare digitală, Consiliul Judeţean a accesat în acest an suma de 20.174.295,91 lei, cu ajutorul căreia Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” şi 29 de biblioteci municipale, orăşeneşti şi comunale vor fi digitalizate.
Practic, bibliotecile beneficiare urmează să fie modernizate, astfel încât să faciliteze activități creative şi educaţionale, precum formarea sau îmbunătăţirea competențelor digitale de bază ale comunităților cu acces limitat la tehnologie și ale grupurilor marginalizate, dar şi servicii publice digitale pentru firme, servicii de conectivitate digitală, securitate cibernetică etc..
Prima achiziţie din cadrul proiectului, cu o valoare estimată de 957.416,40 lei fără TVA, a fost lansată de Consiliul Judeţean zilele trecute şi vizează echipamentele IT și software necesare pentru 26 din cele 30 de biblioteci beneficiare, şi anume 20 de biblioteci rurale și 6 biblioteci orășenești.
Conform caietului de sarcini, achiziţia este structurată pe două loturi:
- Lotul 1 – Dotare cu echipamente IT și software pentru 20 de biblioteci rurale, cu o valoare estimată de 562.377 lei fără TVA;
- Lotul 2 – Dotare cu echipamente IT și software pentru 6 biblioteci orăşeneşti, cu o valoare estimată de 395.039,40 lei fără TVA.
Termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 28 ianuarie 2025.
În cadrul acestei achiziţii urmează să fie furnizate computere portabile, echipamente şi accesorii pentru computer, imprimante laser, rutere şi echipamente de reţea pentru următoarele instituţii beneficiare: Biblioteca Municipală Codlea, Biblioteca Municipală Făgăraș, Biblioteca Municipală Săcele, Biblioteca Orășenească Ghimbav, Biblioteca Orășenească Râșnov, Biblioteca Orășenească Rupea şi bibliotecile comunale din Apața, Bran, Budila, Cristian, Dumbrăvița, Feldioara, Hălchiu, Hârseni, Hoghiz, Homorod, Măieruş, Mândra, Moieciu, Ormeniș, Poiana Mărului, Racoș, Șinca, Voila, Vulcan şi viitoarea bibliotecă a comunei Părău.
Alte patru biblioteci, respectiv Biblioteca Județeană „George Barițiu” Braşov, cea din oraşul Victoria şi bibliotecile comunale din Vama Buzăului şi Drăguş vor deveni hub-uri digitale, urmând să beneficieze de investiţii majore atât în renovarea şi modernizarea sediilor, cât şi în echiparea cu aparatură informatică de ultimă generaţie.
Proiectul a fost iniţiat de administratorul public al judeţului Braşov, Szenner Zoltan, în perioada în care s-a aflat la conducerea CJ în calitate de vicepreşedinte şi s-a ocupat de coordonarea activităţii instituţiilor culturale.
„Acesta este doar primul pas al proiectului și cel mai mic din punct de vedere valoric, dar asta nu înseamnă că nu este important. În perioada când am lucrat la elaborarea proiectului, am vizitat majoritatea bibliotecilor rurale și am constatat că exista o nevoie foarte mare pentru modernizarea și dotarea lor cu tehnică de calcul. Mă bucur că în acest prim pas al proiectului vom putea dota cu echipamente IT și software toate bibliotecile care nu vor fi și renovate. Urmează celelalte etape, renovarea și echiparea în vederea transformării în hub digital a bibliotecilor din Victoria, Vama Buzăului și Drăguş, și sarcina cea mai grea, reabilitarea Centrului de Agrement de sub Tâmpa și transformarea acestuia într-un adevărat centru de agrement, polivalent, care pe lângă bibliotecă și hub digital va îngloba multiple facilități pentru copii și tineri”, a precizat Szenner Zoltan.
„Am început implementarea acestui proiect PNRR adresat atât Bibliotecii Judeţene «George Bariţiu», instituţie culturală reprezentativă aflată în subordinea noastră, cât şi bibliotecilor din judeţ pe care le administrează autorităţile publice locale. Prin implementarea proiectului, vrem să revigorăm viaţa socio-culturală şi educaţională a comunităţilor în mijlocul cărora acestea îşi desfăşoară activitatea. Bibliotecile, fie ele de interes judeţean, municipale, orăşeneşti sau comunale, trebuie să fie mai mult decât depozitarele unor colecţii de cărţi, periodice şi tipărituri. Ele trebuie să polarizeze atenţia şi interesul publicului de toate vârstele pentru activităţi creative, să devină centre de educaţie permanentă, spaţii vibrante în care oamenii să înveţe lucruri noi şi să deprindă competenţele necesare în societatea actuală, axată din ce în ce mai mult pe digitalizare. Sunt convins că acest proiect va contribui la dezvoltarea şi diversificarea profilului cultural al judeţului Braşov”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.
Valoarea totală a acestui contract finanţat prin PNRR, Componenta C7 – Transformare digitală, este de 20.174.295,91 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile PNRR ajunge la 15.131.073,86 lei, 4.792.459,40 lei reprezintă valoarea cofinanţării din bugetul local al Judeţului Braşov, iar 250.762,65 lei înseamnă cheltuieli neeligibile care vor fi asigurate tot din fondurile proprii ale autorităţii judeţene.
Foto: Consiliul Județean Brașov
Leave a Reply