FOTO Un spațiu abandonat din Mercheașa se transformă în centru comunitar prin inițiativa Asociației Carpaterra

Asociația „Carpaterra” a inaugurat un centru comunitar destinat copiilor și tinerilor din localitatea Mercheașa.

Scopul inițiativei noastre este de a sprijini comunitatea din Mercheașa, un sat din județul Brașov pe rază căreia se află vestitul stejar cu o vârstă aproximativă de 900 de ani. De 9 ani activăm în această comună și am avut ocazia să îi cunoaștem pe locuitori și să derulăm diverse activități cu scopul de a promova această localitate cu potențial turistic. În timp, ne-am dat seama că cea mai importantă resursă este reprezentată de copiii și tinerii din zonă și ne-am făcut un plan pe termen lung de a învesti în educația lor. Anul trecut am înființat Clubul Junior Ranger – Mercheașa, copiii și tinerii fiind implicați în activități destinate protecției naturii. Lipsa unui spațiu adecvat în care să ne desfășurăm activitățile ne-a determinat să renovăm un corp dintr-o clădire abandonată (fosta grădiniță a satului), clădire primită în concesiune de la Primăria Homorod. În acest centru comunitar vom desfășura diverse ateliere destinate copiilor și tinerilor din Mercheașa având că teme: igiena, sănătate, nutriție, dezvoltare personală, protecția mediului, limba engleză etc.”, a declarat Cătălin Cantor, președintele Asociației Carpaterra din Brașov.

Spațiul renovat are toate facilitățile necesare pentru desfășurarea unor activități de educație non-formală, inclusiv o bucătărie unde se vor desfășura atelierele de nutriție dedicate comunității locale. Locuitorii care nu dispun de apă curentă vor putea folosi acest spațiu dotat și cu dușuri pentru a avea o igienă corespunzătoare.

Considerăm că asemenea spații comunitare sunt necesare cu precădere în zona rurală unde copiii şi tinerii nu dispun de facilități pentru activități extra-școlare. În această zonă Carpaterra a demonstrat că un parteneriat public-privat între organizațiile neguvernamentale, primăria care a concesionat spațiul și un finanțator privat poate schimba în bine viața unei comunități locale cu resurse limitate”, a mai declarat Cătălin Cantor, președintele Asociației Carpaterra.

Activitățile fac parte din proiectul „Dezvoltarea sănătoasă şi în armonie cu natura a comunității din satul Mercheașa”, derulat de Asociația Carpaterra prin programul „În stare de bine” susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, implementat în perioada 1 septembrie 2019 – 29 februarie 2020.

Spațiul înainte de renovare

Spațiul după renovare

Sursa foto: Asociația Carpaterra

Leave a Reply

Your email address will not be published.